Ik en mijn Klinefelter Afvallen,Energiebehoefte,Klinefelter,Overgewicht Energiebehoefte bij het Syndroom van Klinefelter

Energiebehoefte bij het Syndroom van Klinefelter

Voordat ik begin met de inhoud van deze blog, is het goed te weten dat de inhoud van deze blog gebaseerd is op een zelf-onderzoek en niet gebaseerd is op een wetenschappelijke studie. Het is in principe een case report en kan dus bij iemand anders met het syndroom van Klinefelter, anders uitpakken.

In de blog van 22 juni jongstleden had ik al een terugkoppeling gegeven over de energiebehoefte en waarbij ik sterke vermoedens heb dat de energiebehoefte een stuk lager ligt dan bij “normale” mannen. Het Voedingscentrum in Den Haag zegt dat ik normaal gesproken op mijn leeftijd, 24 jaar jong en mannelijk, 2700 kcal per dag moet consumeren bij een niet-actieve levensstijl. Echter ben ik tot de conclusie gekomen dat ik bij die energie-inname, zou aankomen, terwijl ik al een te hoog gewicht had bij de start van deze proef. Toen ik op 29 mei jongstleden startte, startte ik ook met een gewicht van 103,8 kilo. Het streven in de gehele proef was in elk geval dat ik niet verder zou aankomen, maar natuurlijk: ik heb wel gekeken naar de extremen. Wat doet mijn gewicht, dat dagelijks gemeten werd, op het moment dat je een paar dagen wel de normering behaald van het Voedingscentrum. Al snel bleek dat mijn gewicht elke dag dan een beetje aan het stijgen was. Het werd dus al snel duidelijk dat de energiebehoefte van 2700 kcal per dag, te hoog lag, zeker omdat ik al een te hoog gewicht had, zou je kunnen beredeneren dat je nog minder energie nodig hebt om op een gezond gewicht te blijven steken.

Sinds de blog van 22 juni ben ik nog wat strikter gegaan. Er waren natuurlijk een paar dagen tussen waar ik dan wat meer energie consumeerde, omdat ik dan bijvoorbeeld bij anderen was of uit eten (dat zijn echte energiebommen). Echter heb ik gemiddeld per dag in deze 3 weken 1450 kcal geconsumeerd: ruim 1200 kcal minder dan het Voedingscentrum dus adviseert. Gemiddeld kreeg ik per dag tijdens deze dagen ongeveer 45 minuten beweging. Voor beweging reken ik alles mee: dus inclusief fietsen, wandelen en mijn massage-werkzaamheden. Ik heb niet de huishouding meegenomen in deze berekening.

Elke dag stond ik vervolgens op de weegschaal. Niet om specifiek bij te houden wat ik woog op een dag, maar om daarin trends te zien en te zien wat een bepaalde energie-inname de volgende ochtend op de weegschaal doet. Met name wanneer ik meer natrium (zout) consumeerde, zag je het gewicht stijgen. Consmeer je veel bouillion en soep, dan zul je dit merken in het gewicht, net als wanneer je veel kant-en-klaar producten neemt, hier is veel natrium in toegevoegd om een product houdbaarder te maken.

Zoals ik al zei aan het begin, was dat de proef was bedoeld om in elk geval niet aan te komen en bij voorkeur eigenlijk wel wat af te vallen, zodat ik in elk geval weet in welke energieconsumptie ik moet gaan denken. En op zich is dat gelukt. Vanmorgen was de laatste meting, nadat gisteren de laatste dag van de proef was. En als eindstand ben ik dan uit gekomen op 98,8 kilo. Daarmee ben ik gedurende de proef 5 kilo kwijt geraakt. Waarin dat te zien is, weet ik dan nog niet, maar het is na de operatie in elk geval de bedoeling om verder af te slanken naar ongeveer de 80 kilo. Dat is althans mijn streven. En dan niet elke dag op de weegschaal, maar eens per week, dat is dan ruim voldoende. Ik ben in elk geval erg gemotiveerd om ervoor te gaan en sta er zelf achter en misschien nog belangrijker: ik weet nu goed wat mijn maximale energie-inname is en dat ik tijdens het dieet niet meer dan 1500 kcal mag consumeren, en bij voorkeur nog wat minder: en natuurlijk, op verantwoordelijke wijze. En als ik dan eenmaal op gewicht ben, kan ik deze zelfde methode toepassen om weer uit te rekenen wat mijn energie-inname maximaal mag zijn op het moment dat ik een bepaald gewicht wil vasthouden. Maar dat is voor de toekomst.

Deel dit:

2 thoughts on “Energiebehoefte bij het Syndroom van Klinefelter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vergelijkbare berichten