Het syndroom van Klinefelter kun je in veel verschillende woorden vertellen, maar het meest belangrijke is dat jouw boodschap goed overkomt bij de ander. Daarom heb ik in het boek “Ik en mijn Klinefelter” het zo omschreven dat zelfs jonge mensen zonder een brede woordenschat, het zouden kunnen begrijpen. Daarom heb ik het fragment uit het boek hieronder geknipt en geplakt.

Fragment uit het boek “Ik en mijn Klinefelter”:

Ik heb het syndroom van Klinefelter. Dit betekent dat ik per cel een extra vrouwelijk bouwsteen (chromosoom) heb. Een normale man heeft 46 bouwstenen. Waarbij één bouwsteen mannelijk is (het Y-chromosoom) en één bouwsteen vrouwelijk (het X-chromosoom). In mijn geval heb ik twee vrouwelijke bouwstenen en één mannelijke bouwsteen. Daardoor is het bijvoorbeeld bij mij niet mogelijk om ooit kinderen te krijgen en maak ik minder testosteron aan dan andere mannen. Hier krijg ik medicatie voor.

Je kunt her hierbij aanvullen dat er nog wel mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld kinderen te krijgen. Hier zijn verschillende opties voor, maar zullen nooit eigen van de man zijn. Hiervoor zijn opties als adoptie of een kind krijgen via zaaddonatie niet weg te denken. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om part-time je “vaderrol” te vervullen, in de zin van pleegouderschap, door op te passen bij kinderen of door een baan te vinden waarmee je met kinderen kunt werken. In het boek “Ik en mijn Klinefelter” word uitvoerig stil gestaan bij deze mogelijkheden.

Daarnaast is er verder fysiek weinig mis met een man met het syndroom van Klinefelter. Van de buitenkant of als je iemand op straat ziet, is vaak niet te zien of iemand het syndroom van Klinefelter heeft. Echter heeft een Klinefelter man wel vaak fysieke kenmerken, zoals borstvorming doordat er een testosterontekort is of is het geslacht wat kleiner door langdurig testosterontekorten. In sommige gevallen hebben mannen met Klinefelter een scheve rug doordat botten niet goed gegroeid hebben. Een vrouw kan prima leven met een man met het syndroom van Klinefelter, alleen zijn er wat minder dingen vanzelfsprekend en moet de man gedurende de rest van zijn leven veelal testosteronmedicatie gebruiken.

Deel dit: