Wie het heeft over borstkanker, zal als eerste denken aan Pink Ribbon of bij vrouwen. Echter weten maar weinig mensen dat het ook voor kan komen bij mannen. Mannen met het syndroom van Klinefelter hebben echter een bijzonder hoge kans op borstkanker. De kans bij mannen met het syndroom van Klinefelter is soortgelijk aan de kans op vrouwen, dit door het extra vrouwelijke chromosoom en het klierweefsel wat rondom de borsten zit (bij normale mannen veelal enkel alleen vetweefsel). Vanmorgen gaven dr. J. Oosterwijk en mw. Schreuder een lezing over borstkanker bij mannen op de lotgenotendag in Assen.

Rond half elf doet het de voorzitter de opening van de lotgenotendag, waarin de nieuwe organisator werd voorgesteld die in het vervolg de dagen zal gaan organiseren.

De klinische geneticus opende de lezing met een kleine introductie over het syndroom van Klinefelter. In de presentatie ging de dokter over naar kanker en DNA, erfelijkheid, oorzaken bij mannen en wat de invloed is bij het syndroom van Klinefelter. In de zaal komen de vragen al naar voren, hoe bijvoorbeeld borstkanker preventief te behandelen is en heeft het invloed om gynaecomastie weg te halen, dat het effect heeft op borstkanker te voorkomen. En moeten bij mannen ook preventief onderzoek plaatsvinden zoals dat ook gebeurt bij vrouwen van boven de 50.

Wat is kanker nu eigenlijk precies?

Kanker is per definitie een ziekte wat op invloed gebeurd op de DNA door middel van toeval op de celdeling. Daarbij maken omgevingsfactoren een rol, zoals roken, asbest, radio-actieve straling, chemicaliën, hormoongebruik of overgewicht. Daarbij is altijd een ophoping van cellen van de DNA afwijking welke uiteindelijk leidt tot kanker (in welke vorm dan ook).

Hoe ontstaat kanker?

Soms is er aanleg voor kanker, zoals veroudering en erfelijke aanleg, zoals met de gen BRCA1, BRCA2, CHEK2. Ook familiaire kanker is een kleine risicofactor. En tenslotte is er een niet-erfelijke aanleg bij het syndroom van Klinefelter. Echter weten we bij 50% van de gevallen niet waar borstkanker door ontstaat. Dit is nog giswerk en word nog steeds veel onderzoek naar gedaan.

Bij mannen is het gen van belang, bij BRCA1 gen is bij mannen 1% kans op kanker, normaal 0,1% en bij BRCA2 gen 7%, bij normale mannen is dit ook 0,1%. Bij vrouwen is het risico met deze gen 60-80%.

Wanneer een zus/broer/moeder/vader het gen van borstkanker heeft, dan is het kans vergroot met 2,5 keer. Echter bij een gemiddeld percentage van 3%, word dit hoogstens 7,5%, in het minste geval.

Mannen met het syndroom van Klinefelter heeft 25 keer vaker kans op borstkanker dan bij normale mannen, met het gyneacomastie 9,78 keer vaker. Echter worden deze kansen niet met elkaar vermenigvuldigd, hooguit bij elkaar opgeteld. Hier zijn geen aanduidingen voor die dit meer of minder zou veroorzaken. De kans om geen borstkanker te krijgen is 97%, wat namelijk ontzettend groot is.

Ja, mannen met het syndroom van Klinefelter is een verhoogde kans, echter de kans dat je het daadwerkelijk krijgt, is redelijk klein. Van alle mannen met borstkanker (meetmoment op de leeftijd van 25 jaar), heeft 3 tot 6% het syndroom van Klinefelter heeft. Mannen met het syndroom van Klinefelter krijgen ook op een jongere leeftijd met borstkanker te maken, vaak rond de 58 jaar, bij normale mannen vaak rond de 68 jaar.

De verklaring voor de verhoogde kans op borstkanker bij Klinefelters kan door de veranderde hormoonspiegels van estardiol en testosteron, overgewicht, androgeen behandeling en gyneacomastie.

De risicogetallen:

Klinefelters hebben een verhoogd risico, echter is dat percentage maar 3% kans op borstkanker.

Vraag: Doet de omvang van de borsten ertoe in de kans op borstkanker?
Nee, die doet er niet toe.

Vraag: heb ik de kans borstkanker op oudere leeftijd?
Hoe ouder je word, des ter kleiner de kans word op borstkanker.

 Vraag: Als je preventief borstweefsel operatief verwijderd, gaat de kans op borstkanker naar beneden?
Ja, dat kan met 90% naar beneden gebracht worden, dus blijft er grofweg 0,3% kans nog over.

De prognose voor kanker verbeterd steeds verder, sinds een aantal jaren is de prognose steeds in een eerder stadium vast te stellen. De diagnose word ook samen gesteld door een samenwerking van de oncoloog, radioloog en de chirurg.

De chirurg  gaat steeds gerichter te werk, door de borsten te amputeren. Daarbij worden bv. in plaats van de okselklieren, schildwachtklier alleen te verwijderen.

Borstkanker is al lang niet meer één ziekte, tegenwoordig zijn er diverse types en daardoor op elke soort borstkanker een andere vorm van behandeling nodig hebben.

De receptoren voor oestrogeen (ER) en human epidermal growth factor-2 (HER2) ervoor zorgen dat de tot borstkanker kunnen leiden als deze samen komen. Echter bij mannen is de vorm van borstkanker in veel gevallen een veel minder agressieve vorm dan bij vrouwen.

Bij de oorzaak van oestrogeen, is de behandeling op basis van het blokkeren van de hormonen, waarbij er gebruik word gemaakt van hormoontherapie (hoe tegenstrijdig klinkt dat). Dit word door injecties gedaan van LHRH, deze onderdrukken de functie van de testikels (of eierstokken). Tevens kan je met het medicament tamoxifen de hormoonproductie de kop in drukken. Tevens word dit gebruikt in de nabehandeling.

De HER2 is te blokkeren met een anti-lichaam, bijvoorbeeld met de stof AC>Taxol trastuzumab waar dit aan is toegevoegd. De kans om dan kanker terug gekomt, minder kans heeft door de toevoeging van het anti-lichaam, dan bij de stof AC>Taxol  waar geen anti-lichaam aan de chemokuur is toegevoegd.

In de toekomst zal er nog onderzoek moeten plaatsvinden over hoe bij mannen borstkanker het beste behandeld kunnen worden, want veruit de meeste studies hebben plaatsgevonden bij vrouwen. Het zal de toekomst uitwijzen of medici de kans hiertoe zien en ook voldoende mannen kunnen vinden die mee willen werken aan wetenschappelijke studies.

Maar jeetje, wat heb ik vaak het woord kanker gehoord… Dadelijk gaan we verder met het lotgenotencontact op de middag met ervaringen uitwisselen, waarvan ik geen verslag deel.

Deel dit: