Natuurlijk, ik wist al een hele tijd dat ik “ooit” geopereerd zou worden. Daardoor had ik gelukkig al een flink aantal voorbereidingen getroffen, verschillende berichten al klaar gezet en waren klanten van de massagepraktijk eigenlijk vanaf het begin al geïnformeerd over de operatie waar nog even geen datum aan vast stond. Maar nu het moment daar is, en het over zo’n 2,5 week zal gaan gebeuren, is het toch wel even korte metten maken met de acties en direct uitvoeren

De massagepraktijk

In de massagepraktijk was al veel voorbereid. Vanaf januari kregen klanten bij hun reservering elke keer een extra bericht dat de afspraak mogelijk geannuleerd kon worden omdat ik opgeroepen kon worden voor de operatie. Sinds vorige week is het bericht veranderd naar dat de operatiedatum bekend is en ik niet werkzaam ben tussen 8 juli en 7 augustus in verband met het herstel en daarna pas mondjes maat weer het werk ga oppakken. Eigenlijk heb ik zo goed mogelijk mijn best gedaan om klanten van te voren zowel voor te lichten als in te lichten met wat er gaande is, waardoor mensen niet verrast zouden worden als ik wel ineens opgeroepen werd. En dan is het zo ver, en dan is het een kwestie van zo veel mogelijk zo vroeg mogelijk bekend maken. De verschillende acties uitvoeren, klanten zijn tot 3 keer toe nu geïnformeerd om er zeker van te zijn dat mensen niet voor het onverwachte komen. Gedurende mijn afwezigheid zullen een drietal collega’s (sommigen op andere data) de praktijk waarnemen, ondanks dat ze niet voor mij werken, vind ik het een prettig gevoel dat ik weet dat een klant goed terecht is bij de collega masseur die ik heb aangewezen.

Daarnaast werk ik met persoonlijke dossiers van klanten. Als iemand dan zijn of haar dossier wenst mee te nemen, is het gewoon praktisch dat iemand van te voren een verzoek doet deze toe te sturen / toe te mailen, in plaats van op het laatste moment. Daarom geef ik het ook zo vroeg mogelijk aan. Daarnaast heb ik de (in mijn ogen) veel gestelde vragen eens opgesomd zodat mensen daar gelijk een antwoord op krijgen. Gewoon een heldere en open communicatie en na de operatie weer het op te gaan pakken, in alle rust zodat ik mijn spieren rondom het geopereerde gedeelte niet zal overbelasten.

Verder zorg ik ervoor dat ik in de eerste week van juli in elk geval de kwartaalaangifte voor de BTW heb gedaan, zodat ik ná de operatie hier niet meer naar om hoef te kijken. Dat zal dan ook weer de nodige rust geven.

Dagelijkse boodschappen

Ook in mijn dagelijkse boodschappen houd ik al rekening met de operatie. Normaal ben ik iemand die eigenlijk vrij ver vooruit koopt. Ik woon immers alleen op mezelf en dan koop je al snel een week of twee weken vooruit. Terwijl ik nu gewoon rekening ermee houd dat ik een tijdje niet thuis ben, omdat mijn ouders in de dagen na de operatie, de zorg wat op zich nemen. Dan is het gewoon onzinnig om bijvoorbeeld veel in je koelkast te hebben. Sterker nog, ik denk dat ik gedurende de periode de koelkast helemaal uit zou willen zetten.

Abonnementen tijdelijk stop zetten

Net als je op vakantie gaat, zet je verschillende abonnementen wel een stil, zo heb ik verschillende digitale nieuwsbrieven en dergelijke waar het kan, op de dag van de operatie en de week erna niets te sturen, net als de abonnement die ik heb op de krant, tijdelijk stil te zetten. Ik heb dan geen abonnement op een sportschool, maar stel je gaat zo’n operatie in, en je hebt een sportschool abonnement, zou ik als tip meegeven het verzoek te doen op deze medische gronden je abonnement tijdelijk stil te zetten en daardoor tijdelijk geen contributie hoeft te betalen.

Emotionele voorbereiding

Natuurlijk, bovenstaande dingen zijn vooral praktische zaken, dingen die je met het hoofd doet en doet omdat het gedaan moet worden. Natuurlijk ben ik al ruim een half jaar bezig met de emotionele voorbereiding, alleen nu is het concreet gemaakt met een datum waardoor ik me ook emotioneel focus op die datum en alles doe wat ik wil doen voor die datum. Ik vind het zelf een opluchting, nu ik gewoon weet waar ik aan toe ben. Aan de andere kant vind ik het ook wel spannend. Niet dat ik er bang voor ben. Ik ben al eens eerder geopereerd toen ik galstenen had, maar meer dat ik het spannend vind wat het resultaat is of wat ik als napijn kan verwachten en hoe lang ik nu feitelijk niet zou kunnen werken. Het is namelijk voor het eerst in zes jaar tijd, dat ik een eigen onderneming heb, dat ik er zo’n langer periode even uit stap. Ik heb niet eerder langer dan 10 dagen mijn praktijk stil gezet, en nu is het gelijk een maand. En dat vind ik ook wel spannend. Ondanks dat ik een plan heb om na de operatie weer op te gaan starten, is het spannend hoe mensen er weer op reageren en weer voor het eerst te gaan masseren. Het woord wat eigenlijk past bij mijn emotie, is vooral spannend, maar in positieve zin.

Druk maken, dat hoef ik niet: dat doet mijn moeder wel voor mij…  😛

Deel dit: