Veel Klinefelter-mannen twijfelen soms over het gebruik van testosteron medicatie, vooral omdat het een niet-lichaamseigen stof dan is die je opnieuw toevoegt en omdat mensen liever geen medicamenten gebruiken. Van artsen hoor je vooral de ervaring na gebruik van een medicament, maar zelden weet een arts vooraf ook goed te vertellen wat de ervaringen zijn bij het stoppen van een medicament. Zeker als het een medicament is waarvan verwacht word dat je dit je leven lang zal gebruiken, zoals testosteron.

Wanneer je mijn blog hebt gevolgd, dan heb je ook kunnen lezen dat ik vooraf contact gehad heb met mijn endocrinoloog-internist André van Beek verbonden bij het UMC Groningen. Ik wilde namelijk wel voorkomen dat ik bij het stoppen grote risico’s zou lopen met mijn gezondheid. Vooraf werd gesteld dat er verschillende bijwerkingen kunnen optreden bij het stoppen van de testosteron. In sommige gevallen zouden er mannelijke opvliegers kunnen ontstaan, de vermoeidheid zou gaan toenemen en de libido zou afnemen. Verder gaf de arts aan dat voor het goed meten van ervaringen, je zeker 3 weken zonder testosteron zou moeten leven, zodat alle werkzame stof ook écht uit het lichaam is.

Voorafgaand de proef

Voorafgaand de proef om te stoppen met de testosteron was ik eerlijk gezegd wat sceptisch of mijn libido daadwerkelijk zou afnemen. Ik herinner mij namelijk dat voor mijn testosteron gebruik de libido bij mij ook al hoog was. Verder had ik niet zoveel verwachtingen, want dan zou ik mijzelf kunnen beïnvloeden als het gaat om de ervaringen die ik zou hebben. Ik had me tevens voorgenomen om dan geen andere wijzigingen in mijn leefpatroon toe doen.

De eerste week

De eerste week zonder testosteron ging voor mijn gevoel eigenlijk wel goed, er zaten weinig veranderingen in, behalve dat ik wat moest wennen om niet de testosteron aan te brengen en die handeling uit mijn dagelijkse routine te halen. Verder ervoer ik weinig bijwerkingen, ook de vermoeidheid (achteraf gezien) die wat toenam in de eerste week viel reuze mee.

Toenemende klachten

Na de eerste week namen de klachten vooral toe. Of klachten, vooral bijwerkingen zou ik het noemen van het stoppen namen toe met de weken. De voornaamste bijwerking die ik heb ervaren is de vermoeidheid, in veel sterkere mate dan ik van te voren had verwacht. Voor mijzelf is dat met name meetbaar in mijn slaaptijden en de lengte waarop ik slaap nodig heb gehad in de periode waarin ik zonder testosteron. Kon ik met het gebruik van testosteron met een nacht van 7 tot 7,5 uur slaap nog met een fit en vitaal gevoel opstaan, dan heb ik nu wel 8 tot 8,5 uur nodig op een nacht om uitgerust wakker te worden en de hele dag door te kunnen gaan zonder een slaapje te moeten doen of duf te worden.

Dat de vermoeidheid toenam, of eigenlijk: het gebrek aan voldoende slaap, had dan ook wel invloed op andere processen in mijn lijf. Zo nam mijn libido af tot een niveau die ik niet bij mijzelf herkende, of eigenlijk, tot geen libido. Of dat geheel ligt aan de slaaptekorten kan ik niet helemaal 100% zeker zeggen, daar ook bekend is dat de stof testosteron (die ik nu dus heb weggenomen) er ook toe leidt dat je gevoeliger word voor seksuele prikkels. Al met al denk ik wel dat het samenhangend is met elkaar in deze periode dat ik testosteron niet heb gebruikt.
Wat niet was voorspeld door de arts, is dat mijn humeur sterk is veranderd in de afgelopen weken. Zo ben ik prikkelbaarder geworden in de afgelopen weken en heb ik meer last ervan gehad om mij te kunnen focussen op gesprekken tussen of met mensen. Iets wat met de testosterongebruik wel beter mij af ging. Daarnaast had ik het gevoel dat gedachten langer door mijn hoofd gingen terwijl ik met testosteron het wat vlotter van mij af kon zetten.

Tenslotte wat ik heb ervaren is dat de behoefte van smaak en eten veranderde. Zo had ik meer behoefte aan zoetigheid en minder de behoefte aan hartigheid en vlees (iets waar ik met testosteron meer naar hunkerde). Dat had ik vooraf ook niet echt verwacht bij mezelf om eerlijk te zijn.

Conclusie van deze zelfstudie

Hoewel het fijn was om niet elke ochtend de eerste minuten zonder broek te lopen om de tostran gel in te laten drogen, heb ik wel de nodige informatie uit de zelfstudie gehaald. Zou ik zonder testosteron willen leven? Nee, dat niet. Ik heb gemerkt dat de testosteron mij veel voordelen biedt ten aanzien van de periode dat ik géén testosteron gebruikte. De grootste voordelen die ik belangrijk vind is een verhoogde concentratie, het kunnen focussen op gesprekken, het makkelijker af laten vloeien van gedachtespinsels en de langere dagen (dus minder behoefte aan slaap). Met name het suffe gevoel bij geen testosterongebruik heb ik als zeer nadelig ervaren. Tenslotte de prikkelbaarheid was wat minder leuk voor mijn omgeving. Al met al is geen testosterongebruik bij mij geen positieve ervaring geweest om definitief of langdurig te stoppen met testosteron.
Wat ik er echter wél uit heb gehaald is dat wanneer er structureel testosteron word gebruikt, dat er nog een doorwerkperiode is. In de eerste week heb ik immers geen tot weinig bijwerkingen ervaren tijdens de proef. Dat gegeven geeft voor mij wel weer mogelijkheden, bijvoorbeeld te denken aan dat je gaat kamperen en het testosteron aanbrengen, handen wassen etc. lastiger is, dat er bij een korte vakantie het mogelijk is zonder al te veel nadelige gevolgen even geen testosteron tot mij te nemen. Of bij een weekendje weg in een Hostel dat het ook niet zo erg is om en nacht zonder testosteron aanbrengen dit te kunnen doen. Dat biedt in dat opzicht dan weer mogelijkheden.

Starten met testosteron

Vanaf vandaag begin ik dan weer met mijn dosering van testosteron zoals ik dit voor de proef gewend was, dus met 70 mg testosteron per dag met Tostran. Ik ben benieuwd hoe de opstart zal zijn en of de genoemde bijwerkingen van geen testosteron ook afnemen of verdwijnen en in welke periode dat zal zijn. Hierover zal ik in elk geval gaan bloggen hoe ik dit ervaren heb. Ook vraag ik mij af of de libido weer terugkeert naar het oude niveau. Dat zal ik bespreken in een volgende blog.

Deel dit: