Testosteronkuur weer opstarten

Na de proef van vier weken zonder testosteron om te ervaren hoe het zou zijn om geen testosteron te gebruiken, ben ik op 19 april 2016 weer begonnen met dezelfde dosering zoals ik deze ook gewend was voor de proef met 70 mg Tostran testosterongel (7 pompjes) per dag. In deze blog vertel ik hoe het sinds de opstart is gegaan.

Toen ik voor het eerst met testosteron begon, had ik eigenlijk verschillende bijwerkingen ervaren, zoals een verhoogde eetlust, prikkelbaarheid, dat ik niet goed stil kon zitten en opvliegers. Het had zo kunnen zijn dat bij de opstart van de testosteronkuur dit soort bijwerkingen ook zouden kunnen ontstaan maar eigenlijk was ik daarin positief verrast dat ik géén van die bijwerkingen heb ervaren. Dergelijke bijwerkingen zijn geen pretje in elk geval.

Tegelijkertijd was ik benieuwd bij het opstarten of alle bijwerkingen die ik heb ervaren bij de proef ook zouden worden opgelost. Toen ik een dag of drie weer testosteron gebruikte merkte ik ook direct dat de smaakbehoefte weer wat hartiger werd en wat minder naar zoetig. Daarnaast ervoer ik tijdens de stopweken dat mijn vermoeidheid toenam en dat ik meer uren slaap per dag nodig had om wederom vitaal op te kunnen staan. Dit is momenteel ook weer vrijwel terug naar het oude niveau, al had ik daar wel een week voor nodig om weer bij te kunnen komen naar het oude niveau.

Ook kan ik weer wat meer emotioneel gezien hebben, mijn prikkelbaarheid is sinds de start van het testosteron, of misschien ook wel het gegeven dat ik me meer uitgerust voel na een nacht slaap. Dus dat ervaar ik wel als een voordeel weer van het gebruik en het opstarten van de kuur. Ook lukt het wat makkelijker om gedachten weer los te laten.

Tenslotte ervoer ik dat zonder testosteron de libido was gezakt naar 0, iets wat ik van mijzelf in elk geval niet kende of herkende. De libido is wat dat betreft ook weer terug op het oude niveau, dit ging overigens vrij vlot en was op de 2e dag na het gebruik voor mij al merkbaar.

Qua bloedwaarden weet ik overigens niet wat het heeft gedaan: ik heb namelijk geen bloedtesten laten doen om te meten wat de waarden precies in mijn bloed waren en of deze veranderd waren en in welke mate. Er heeft dus geen klinisch onderzoek plaatsgevonden gedurende deze proef.

Deel dit:

9 thoughts on “Testosteronkuur weer opstarten

 1. Mooi, klinkt heel positief. Mijn partner is sinds dinsdag gestart met de gel, 6 pompjes per dag. Ik vind hem wel heel druk maar dat is misschien alleen maar heel positief aangezien hij de laatste tijd uit zichzelf bijna tot niets meer kwam. Zijn libido werd na een paar dagen ook weer íets beter. Vind hem vandaag wat opvliegend maar de laatste dagen juist meer rustiger en beter gemutst.

  • Dat hij druk is en opvliegend, is heel herkenbaar voor mij. Ik omschreef het zelf als een soort van tweede puberteit waarbij je opnieuw moet wennen aan hormonale veranderingen in en aan het lichaam. En net als bij de puberteit in je tienerjaren, gaat dat gepaard met gedrag zoals opvliegerigheid, geprikkeld en wat druk. Dit is bij de tienerpuberteit ook met rustige dagen afgewisseld met opvliegerige dagen. Ik denk dat je dat een beetje als referentiekader moet zien ten aanzien van je partner. Bij het opstarten de eerste keer, had ik deze bijwerkingen ongeveer een maand of twee/drie voordat ik en mijn lichaam gewend waren aan de hormonen.
   Zoals je beschrijft: aan de andere kant kwam er eerder niets meer uit hem, dat hij dus wat meer doet en mogelijk (je schrijft het niet, dus dit vul ik nu in) ook initiatief gaat nemen, lijkt mij dan een wenselijke “bijwerking” van het gebruik van de testosteron.

   • Hoi Romano,

    Het gaat gelukkig sinds een week veel beter met hem! Zie weer een beetje zijn oude zelf terug! 🙂 Idd weer lekker bezig en vrolijk.
    Thanks!

    Groetjes Snowflower

 2. Merk je ook nog verschil qua spieren? Bijvoorbeeld meer spieropbouw nu je testosteron gebruikt?

  Mijn spierontwikkeling is altijd vrij beroerd geweest (ik gebruik trouwens nog geen testosteron, want ik moet nog chromosomenonderzoek laten doen voor een definitieve bevestiging van Klinefelter.)

  • Hallo Jan,

   Hmmmz, het is een lastige vraag. Voor ik testosteron had (dan spreken we al over 2011) had ik wel minder spieropbouw, maar was ik in mijn spieren wél sterk om mijn werk als masseur te kunnen uitoefenen. Dat heeft voor mij ook geen enkel verschil gemaakt als ik met of zonder testosteron vergelijk. In de proef dat ik een maand niet gebruikte en weer opstartte, merkte ik dat verschil ook niet als zodaning. Ik denk dat de mate van spierontwikkeling namelijk hem meer zit in de mate van beweging en de belastbaarheid (dus qua gewicht dat je kan dragen). Echter heb ik wel altijd het gevoel dat dit bij mij minder is geweest dan een normale man.

   Het komt er eigenlijk op neer dat ik niet veel verschil merk voor mijzelf. Wellicht dat andere Klinefelter-mannen juist wel meer verschil merken, maar vaak gaat dat ook gepaard met meer lichamelijke belasting.

 3. Heb jij van te voren een testosteronbepaling laten doen in jouw bloed?

  Ik heb het nu 2x laten meten in mijn bloed, gemiddeld zit ik op een waarde van 2,5. Tussen de ca 10 en 35 wordt als normaal beschouwd….

  • Ja, ik heb voordat ik met testosteron begon mijn bloedwaarde laten meten, wat toen op 12 zat. Wat een normaalwaarde is, verschilt overigens per ziekenhuis en per meetmethode. In het UMC Groningen word de normaaalwaarde 15 tot 35 bijvoorbeeld gehanteerd. Tijdens de proef heb ik overigens niet de testosteronwaarde laten meten.

 4. Hoi Romano,

  Merk je nog verschil qua lichaamsgewicht nu je meer testosteron gebruikt?
  Op zich zou extra testosteron een positief effect moeten hebben op de hoeveelheid buikvet/heupvet etc?
  Nou is jouw testosteron nog redelijk qua waarde, misschien dat ook wel scheelt tov mijn 5x lagere waarde.

  • Hi Jan,

   Ik merk totaal geen verschillen. Maar ik heb dan ook altijd al overgewicht gehad en zie dat als een deel van mij, ongeacht meer of minder testosteron. Dat zit hem dan denk ik toch in de genen. Veel zaken zijn nog niet onderzocht bij het syndroom van Klinefelter, waaronder stofwisselingen als het gaat om energiebehoeften. De kans is ook klein dat daar onderzoek naar gedaan word, daar de farmaceutische industrie daar niet zo gek veel aan heeft (en zijn geld niet kan terugverdienen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.