Alweer ruim een week heb ik weer een relatie met een meisje die ik ook echt heel erg leuk vind. Ondanks dat het nog pril is, voel ik me heel verliefd en dat merkte ik ook al op in mijn testosterongehalte, dat ik al snel weer te veel ging pieken in mijn seksuele opwindingen sinds ik met haar een relatie heb. Daarom had ik zelfstandig maar weer besloten om minder Tostran testosteron te gaan gebruiken waarbij ik momenteel 40 mg per dag gebruik in plaatst van de 60 mg per dag, wat ik gebruikte voordat ik een relatie had.

En eigenlijk gaat dat dikke prima. Ik ervaar niet de (te) grote opwinding meer en kan daardoor ook overdag weer veilig over straat zonder dat het gelijk duidelijk word hoeveel seksuele opwinding er in mijn lijf aan het rond tollen is. Ik kan me ook wel voorstellen dat mijn hypofyse (het orgaan in de hersenen die o.a. de hormonen reguleert) nu meer overuren maakt doordat ik hele dagen in mijn hoofd bezig ben met mijn vriendin. En dat ik daardoor vanuit mijn hoofd dus ook meer testosteron ga aanmaken dan wanneer ik geen vriendin heb. En ik kan me het ook nog wel voorstellen dat leeftijd daarin een bepaalde rol kán spelen, dat het meer ook in het hoofd zit en allerlei seksuele prikkels krijgt waardoor mijn hypofyse denkt “Ow leuk, laten we prethormonen en testosteron gaan aanmaken” of iets in die trant, want vanuit de testikels, hoef ik dat ook niet te verwachten, die functioneren bij een Klinefelter-man niet zo naar behoren in elk geval.

Ik legde mij vraag dus neer bij mijn endocrinoloog (en het is zo fijn dat ik gewoon een direct mailcontact met André van Beek heb) om eens te vragen; heeft verliefdheid nu echt invloed op mijn testosteron gehalte? Kan dat? Hij schreef mij dat er gek genoeg in Italië een studie is gedaan waarbij de Italianen ook dachten vooraf dat het testosterongehalte zou stijgen, maar dat tijdens een studie bleek onder de mannen in datzelfde onderzoek dat niet zo te zijn en zelfs iets daalde. Echter stond er tegenover dat bij vrouwen het testosterongehalte tijdens de verliefdheid juist steeg. En dat bracht me toch weer een interessante gedachte, want en man met het syndroom van Klinefelter heeft een vrouwelijk chromosoom te veel en zonder toediening van testosteron, over het algemeen ook een hogere verhouding in oestrogenen versus testosteron. Het zou dus zomaar kunnen dat bij een Klinefelter-man die verliefd is, op “natuurlijke wijze” de testosteron stijgt.

Daarom ben ik dus weer even terug gegaan naar 40 mg en heb ik mijn endocrinoloog gevraagd bij wijze van proef te meten of dit anders is bij mij als Klinefelter-man;  Ik zou nu 4 weken dus 40 mg Tostran per dag moeten gebruiken en daarna bloed laten afnemen (rond 21 mei zou dat zijn) om daaruit de testosteron bepaling te halen. De proef houd eigenlijk 3 dingen uit het bloed: namelijk om te zien of de testosteron waarde doet stijgen in deze periode van verliefdheid. Daarnaast worden de hormonen LH en FSH gemeten, deze hormonen zorgen vanuit de hypofyse ervoor om de hormonen te reguleren. Vervolgens zullen we kijken op basis van de vorige testosteron meting, waarbij ik ook op 40 mg zat (en daarna dus naar 60 mg ging) of daar ook verschillen in zitten en of de testosterongehalte daadwerkelijk stijgt in de periode van verliefdheid.

Ik ben ook erg benieuwd of het dus in het bloed ook te zien is, naast de gevoelens die ik zo dan ervaar. Als dat het geval is, kun je verschillende conclusies mogelijk gaan trekken op basis van de sample;

  • Dat ik als Klinefelter-man mogelijk meer de mannelijk of de vrouwelijke hormoon huishouding hanteer bij verliefdheid
  • Er een mogelijkheid is om op een “natuurlijke manier” je testosteronlevel te vergroten
  • Wellicht met oog op het laatste, alternatieve mogelijkheden er komen op testosteron

Het fijne is ook dat ik gewoon een ontzettend meewerkende endocrinoloog heb die open staat voor zo’n meting. Ik denk als ik het mijn huisarts gevraagd had om zo’n testje te gaan doen, dan ik nee als antwoord zou krijgen. Ik zal in elk geval ongeveer half juni de uitslag wel hebben en kom ik ook zeker wel terug op deze blog. Ik ben heel benieuwd!

Deel dit: