Op 3 mei jl. schreef ik al een blog, dat ik vermoedde dat mijn verliefdheid met mijn huidige vriendin (sinds 26 april) mijn testosterongehalte een positieve impuls gaf en ik mijn testosteronniveau, eigenlijk op een natuurlijke weg door de verliefdheid. Ik heb dit voorgesteld bij mijn endocrinoloog en moest rond 21 mei mijn testosteron moest laten prikken, 1 maand nadat ik verlaagd testosteron ben gaan gebruiken; ik gebruikte namelijk 60 mg per dag, en was weer terug gegaan naar de 40 mg, omdat ik anders gewoon te seksueel opgewonden was.

Gezien ik een direct contact heb met mijn endocrinoloog, heb ik het voordeel, zoals ik dat dan zie, dat ik dergelijke bevindingen, kan en mag overleggen en op onderzoek uitga, want is dat nu wel zo? In een eerder kleinschalig Italiaans onderzoek was al wel geconstateerd dat in de verliefde periode bij vrouwen het testosterongehalte deed stijgen en bij mannen juist daalde. Daar een man met het syndroom van Klinefelter een vrouwelijk chromosoom meer heeft, zou je kunnen denken dat mijn gevoel, dat ik minder testosteron nodig zou hebben tijdens mijn verliefdheid, mogelijk waar zou kunnen zijn. Dus tot begin januari had ik langere tijd een testosteronlevel van 40 mg per dag, werd mijn testosteron bloedwaarde op 13 nmol/l gewaardeerd. Aan de lage kant, want de ideale testosterongehalte in het UMC Groningen ligt tussen de 16 en 32 nmol/l. De waarde was dus te laag voor deze normen, waarna destijds de dosering naar 60 mg werd verhoogd.

Nu ik verliefd ben op Joyce, merkte ik dat mijn seksuele opwinding toenam, maar dat ik ook prima minder testosteron kon gaan gebruiken. Nu heb ik vandaag dan de bloedwaarden van de endocrinoloog doorgemaild en verhip: mijn testosteronwaarden zijn toegenomen onder dezelfde consumptie is mijn testosterondwaarde verhoogt naar maar liefst 19 nmol/l. Een bijzondere stijging vind ik zelf van nmol/l, door eigenlijk een “natuurlijke” drug genaamd verliefdheid.

Nu is helaas ook bekend vanuit het Italiaans onderzoek dat deze stijging niet blijvend is, in dat onderzoek deden ze na 2 jaar opnieuw een test, waaruit bleek dat de testosteronwaarden weer was gedaald tot het oude niveau. Maar dat zien we dan wel weer! Helaas is dan weer niet te zien uit dit onderzoek waar het precies door komt, ook in het Italiaans onderzoek word er naar gegist, of het door verliefdheid komt, of doordat mannen meer seksueel actief worden/zijn in een relatie. Dat zou wellicht iets zijn voor een vervolgonderzoek, maar dan zul je simpelweg het grootschalig moeten testen en dat is gewoon iets wat heel kostbaar is en daarnaast lastig een groep daarop te formuleren van Klinefelter-mannen die pas verliefd zijn, daar er relatief weinig Klinefelter-mannen rondlopen cq. bekend zijn.

Deel dit: