Het is inmiddels een paar maanden geleden dat ik van een jongedame een e-mail kreeg. Ze had een jongeman ontmoet met het syndroom van Klinefelter en de relatie begon serieuzere vormen aan te nemen. Ik dacht de laatste weken vaker aan de e-mail en dat ik haar beantwoord had: dit zal mogelijk voor veel meer jongeren spelen, dus ik vroeg haar of ik haar e-mail* mocht gebruiken ter inspiratie voor een blog. Dat mocht, dus hier is de blog dan…

“Hallo Romano,

Hopelijk vind je het niet erg dat ik je via deze weg om advies vraag, als je het niet wilt of kunt beantwoorden is het natuurlijk ook prima. Ik ben een jongedame en heb onlangs een leuke jongen met het syndroom van Klinefelter ontmoet. We willen voor een serieuze relatie gaan en Daarom ben ik wat gaan zoeken op internet en kwam ik onder andere op jouw site terecht. Ik vind het fijn om hier te lezen hoe het leven met het Syndroom kan zijn, en ook je ervaringen met meisjes en liefde. Daar kan ik namelijk niet zo heel veel informatie over vinden en ben erg blij dat jij er zo open over schrijft, al is het natuurlijk een kwetsbaar onderwerp. Ik snap goed dat ik bepaalde dingen goed aan hem zelf kan vragen, maar ik ben zo iemand die toch liever eerst wat perspectieven inwint. Ik snap ook dat iedere persoon met het syndroom weer anders is, en er een grote verscheidenheid aan symptomen bij het syndroom kan horen.

Zo vind ik het bijvoorbeeld lastig om om te gaan met lichamelijkheid. Hij schaamt zich voor zijn lichaam, wat kan ik nu het beste doen? Wat vond jij fijn om te horen van je voorgaande relaties? Wat is een no? We hebben nog geen seks gehad, maar zijn er dingen die fijner zijn voor hem dan voor mannen die het syndroom niet hebben? En zijn er dingen die voor mij minder fijn zijn, misschien? Heb je ook ervaring met oplossingen of compromissen daarin? Het is ook wel een beetje raar om dit aan een vreemde te vragen en voor jou om te vertellen misschien, maar ik zou het fijn vinden als je de tijd neemt en een antwoord stuurt. Maar nogmaals, voel je niet verplicht. Het is jammer dat er op internet niet zo veel bekend is over dit aspect van het Syndroom, voor zover ik kan vinden tenminste.”

De vraag was duidelijk toen ik het mailtje kreeg, hoewel mijn hormonen ook wel even dachten “Ow, je wil dat weten… Kom maar langs…” Maar nee, dat heb ik niet geantwoord. Leek mij niet zo heel slim om dat te doen en daarnaast was het een serieuze vraag van een jongedame die niet zo goed wist hoe ze hier nu mee om moest gaan, want wat is er nu wezenlijk anders dan bij gewone jongens en mannen? Klinefelter-mannen hebben wat andere “vormen”, zoals borstvorming, bredere bekken (de vrouwelijke heupen) en vaak een kleinere penis. Ik moest dan ook wel even nadenken wat handig was om te antwoorden. In eerste instantie is en blijft belangrijk dat ik al mijn ervaringen deel vanuit mijzelf, en geen universele ervaringen zijn natuurlijk. Dat kan ook onmogelijk: iedere man of jongen met het syndroom van Klinefelter is anders.

Ik besloot haar e-mail in delen te behandelen, zodat ik in elk geval elke vraag behandeld zou hebben, of zo goed als mogelijk althans, ik ben immers anders dan hem. Mijn antwoord naar haar:*

“Dat de jongen met het syndroom van Klinefelter zich schaamt voor zijn lichaam, kan ik me mogelijk voorstellen. Mannen met het syndroom van Klinefelter hebben -immers- in veel gevallen borstvorming, zo had ik dat ook, maar heb dit in 2012 operatief laten verwijderen. Dat heeft mij een stuk zelfverzekerder gemaakt bijvoorbeeld en minder vrouwelijk. Anderzijds wat onzekerheid geeft is dat veel mannen/jongens met het syndroom een kleinere penis hebben ontwikkeld in de puberteit, omdat het testosteron-hormoon die de groei “stimuleert” eigenlijk ontbreekt. Dit geldt voor mij althans, want ik ben pas testosteron gaan gebruiken toen ik 23 jaar was. Voor mij is dat nog steeds iets van onzekerheid, want het wordt door de maatschappij gespiegeld dat je een grote penis moet hebben. Echter heb ik ook in de loop van de (ik noem het dan maar) sekspartners geleerd dat het formaat er niet altijd toe doet. Dus mocht haar partner daarin ook zijn onzekerheid hebben, zou je die punten als partner kunnen benoemen dat het voor jouw geen probleem is, als dat natuurlijk voor jouw ook zo geldt.

Wat ik fijn vind om te horen, komt bij mij over als een wat dubieuze vraag. Het komt dan wat over alsof je naar de mond zou willen praten, terwijl ik persoonlijk eerlijkheid veel belangrijker vind. Ik kan dan ook wel gaan zeggen wat ik fijn vond, maar hoeft ook niet voor hem te gelden. Als het gaat om het lichamelijke gaat het simpelweg om respect hebben voor elkaar, dat je je partner steunt, naar hem luistert. Veel Klinfelter-mannen hebben ook vaak een bevestiging nodig, de jeugd van Klinefelter-mannen is vaak ook anders, omdat ze zich al wat anders voelen dan een normale jongen, waardoor daar ook veel onzekerheid in terug te vinden is. Voor mijzelf ben ik ook langere tijd onzeker geweest, heb op de lagere school ook eens gedacht (groep 4 was dat al) of ik niet beter een meisje kon zijn, omdat ik niets had met de dingen die jongens deden. Al heb ik dit mij laten vertellen door mijn moeder, ik ben me daar niet meer bewust van. Wat je bij mij in elk geval niet moet doen is het bagatelliseren: dat het allemaal wel meevalt e.d. Het is best een last en met pieken en dalen ga ik met de aandoening om. Lichamelijk (uiterlijk gericht) heb ik dat in mindere mate, maar de onvruchtbaarheid zit mij wel vrij hoog. Ga dus niet direct beginnen over alternatieven of blijf niet lang in dat onderwerp hangen. Het is al pijnlijk genoeg soms (afhankelijk van mijn gevoel) om ermee te dealen dat je je omgeving wel zwanger ziet worden, kinderen krijgen etc. terwijl die optie mijzelf is ontnomen. Het beste is om dan het onderwerp wat aan de kant te gaan of wachten tot het eens ter sprake komt.
Anderzijds kunnen er lastige situaties zich voordoen onverwachts als jullie samen zijn. Daar heb ik al eens een blog over geschreven toen ik nog met mijn ex samen was. Dus het is niet onbelangrijk te weten hoe je partner erin staat, dat mocht er een situatie zich voordoen, dat je een beetje weet hoe jij ook kan reageren en hij er niet alleen voor staat – en daardoor hem daarin kan steunen -.

Met betrekking tot seks… Ik kan niet de vergelijking voor je maken tussen mannen met het syndroom van Klinefelter en mannen die het niet hebben. Ik denk eerder dat jij die vergelijking beter kan maken, ik ga er immers vanuit dat je wel seks hebt gehad met gewone 46XY mannen. Ik ga dus vooral voor mezelf spreken. Voor ik testosteron gebruikte, had ik al een vrij hoge libido. Met testosterongebruik erbij is mijn libido heel erg hoog. In mijn vorige relatie had ik het “geluk” dat haar libido ook hoog zat was, waardoor ik een aantal keer per dag seks kon krijgen als ze er was. Ik weet niet of hij testosteron gebruikt, maar daardoor kan, afhankelijk van zijn testosteronspiegel, hij ook een hogere libido hebben. Ik heb zelf dan een wat kleinere penis, in elk geval kleiner dan de gemiddelde lengte van 15 cm waardoor bepaalde dingen zijn daardoor bepaalde standjes voor mij niet haalbaar zijn. Verder merk ik zelf dat ik altijd wat meer tijd nodig ben tot een orgasme, maar ik weet niet of dit Klinefelter-gerelateerd is. Ik heb daarom meestal ook wat langer voorspel nodig. Binnen de standjes qua penetratie zelf vond ik het altijd prettig dat zij boven was, omdat ik het gevoel had wat dieper in haar te kunnen komen en langere stootbewegingen te kunnen maken dan wanneer ik op haar lag.
Daarnaast kom ik ook niet altijd klaar bij de penetratie, zelf heb ik daar best wel vrede mee, want ik kan ondanks dat, wel heel erg genieten van de seks, aanraking etc. zelf. Mijn ex kwam zelf dan vaker wel klaar voordat ik klaar kwam, soms kon ze ook niet meer, dan losten we het gewoon met het handje op en was ook prima. Dit kan voor jouw als partner natuurlijk heel vervelend zijn en denken dat het aan jouw ligt, maar hoeft echt niet aan jouw te liggen. Verder als hij helemaal steriel is (de echte vorm van Klinefelter en dus géén mozaïek) zou je het eventueel ook zonder condoom kunnen doen, nadat je dan een SOA test hebt gedaan (zou ik aanbevelen), scheelt je in elk geval in de portemonnee en is voor beiden toch wel wat fijner. Zo’n SOA test kun je doen via de huisarts of via de GGD wanneer je jonger bent dan 26.

In elk geval heel veel succes gewenst met je gesprek, het zal niet makkelijk zijn om zo dicht bij iemand in de buurt te komen.”

Door deze blog online te plaatsen, hoop ik dat anderen in een soortgelijke situatie, toch nog iets eraan hebben. Je bent natuurlijk altijd vrij om via de contactpagina contact met mij op te nemen, waarna ik je lezersvraag ook kan beantwoorden. Dit zal echter altijd zijn vanuit mijn persoonlijke perspectief. Ik kan mij immers voorstellen dat je zelf niet altijd de behoefte hebt dat het online geplaatst word.

* Ik heb de e-mail anoniemer gemaakt op verzoek van de jongedame. Verder is de e-mail zoveel mogelijk 1 op 1 gekopieerd.

Deel dit: