1 jaar na de gynaecomastie operatie

Inmiddels is het een jaar later, dat ik de gyneacomastie operatie heb ondergaan om de borstvorming die ik had, operatief te laten verwijderen. Gynaecomastie is borstvorming bij de man, die bij veel Klinefelter-mannen voorkomt. Ik had er al heel lang last van en ik kreeg door mijn diagnose de kans dit operatief te laten verwijderen. Van die kans heb ik gebruik gemaakt en op 11 juli 2012 heb ik na maandenlang wachten, de operatie ondergaan. Dit ging via een dagopname, waarbij je ’s ochtends binnen kwam en aan het einde van de dag het ziekenhuis weer kon en mocht verlaten.

Als ik terugblik op het afgelopen jaar, ben ik nog steeds heel blij dat ik de operatie heb laten uitvoeren. Voor de operatie had ik een kleine B-cup, wat mij in mijn leven beperkte voor mijn gevoel. Met name in de kledingkeuze en daarnaast belemmerde het mij om activiteiten te ondernemen zoals te zwemmen. Dat vertrouwen, en het vertrouwen in mijn “nieuwe ik” is wel weer terug gekomen, ook wel mede door het feit dat ik weer een relatie heb, want dat was mijn angst eigenlijk altijd met de borstvorming, of ik wel een partner kon krijgen met mijn tieten, maar zonder tieten, voelt het toch fijner… Ik heb de hare nu, en dat bevalt me een stuk beter…

Ook in mijn kledingkeuze geeft het momenteel gewoon meer vrijheid. Vrijwel na de operatie heb ik mijn bedrijfskleding voor mijn massagepraktijk ook aangepast, eindelijk in polo’s. Dat kon eerder minder goed, omdat de borstvorming daarin te veel benadrukt werd. Nu dat weg is, kon het wel en gelijk gebruik van gemaakt. Ook in mijn vrije tijd kleding zijn er meer polo’s en shirts bij gekomen die nu wél goed vallen, nu de borstvorming weg is. Heerlijk gewoon, dat ik niet extreem grotere kleding hoef te zoeken die dan niet extra strak om mijn tieten zouden zitten, als ik ze nog had.

De herstelperiode van de operatie was echter wel lang. Ik mocht 9 weken niets ondernemen in mijn massagepraktijk, maar ook niet in de vorm van sport. Daarna moest ik weer langzaam opbouwen, zodat mijn spieren weer konden wennen aan druk, maar ook mijn nieuwe lichaam weer moest leren “samenwerken” met hoe het er nu uit ziet en erbij ligt. Ik vind het nog altijd grappig dat ik nu wel de pectoralis major (grote borststpier) zie bewegen als ik mijn bewegingen uitvoer; iets wat voorheen gewoon niet zichtbaar was. De periode vond ik zelf erg lang duren, maar vooral omdat ik moeite heb met stilzitten voor zo’n lange periode waarin je ook gewoon niets mag doen.
Uiteindelijk heeft het nog enkele maanden geduurd voor ik weer volledig open ben gegaan in de massagepraktijk en de maximale aantal uren beschikbaar heb gesteld bij mijn klanten. Pas in maart 2013, 8 maanden na de operatie voelde ik me weer goed genoeg om de volledige beschikbaarheid aan uren open te gaan voor mijn klanten. Het heeft dus een behoorlijke weg geduurd, voor ik weer volledig op de been was.

Had ik het er voor over? Dat is en vraag die ik vaak gesteld kreeg, en nog steeds kan ik volmondig hier een ja op zeggen, want ik voel me een stuk beter in mijn vel, ondanks dat het af en toe nog wel gevoelig is. Zeker wanneer mijn vriendin op mijn linker borst, die toch een langer herstel nodig had, ligt, dat ik haar soms even moet vragen om anders te liggen. Dit omdat het toch wat gevoelig is rondom het littekenweefsel, net als dat het soms (met name met warm weer) meer jeukt. Maar ondanks dat, zou ik het niet anders willen.

Ik heb vandaag ook even foto’s gemaakt met mijn mobiele telefoon, hoe het nu na 1 jaar operatie eruit ziet:

Frontaal aanzicht:

frontaal aanzicht gynaecomastie operatie 1 jaar later - syndroom van Klinefelter

 

 

Linker- en rechterborst:

1 jaar na de gynaecomastie operatie linker borst - syndroom van Klinefelter

1 jaar na de gynaecomastie operatie rechter borst - syndroom van Klinefelter

 

 

 

Deel dit:

9 thoughts on “1 jaar na de gynaecomastie operatie

 1. Pingback: Nieuw forum Nederlandse Klinefelter Vereniging | Ik en mijn Klinefelter

 2. Pingback: Nieuw forum Nederlandse Klinefelter Vereniging | Ik en mijn Klinefelter

  • Ik kan niet stellen of het standaard een herstel heeft van 9 weken. Ik weet dat het ziekenhuis een standaard hersteltijd aanhoud van 6 weken na een operatie als deze (althans, uitgevoerd door een goede chirurg). Het kan zijn dat er complicaties optreden en dan duurt het wat langer, zoals in mijn geval dat een stukje niet goed herstelde en langere tijd een soort gaatje weergaf wat heel lastig heelde.

   • Dank je voor je antwoord.

    Kan je aangeven wat je wel of niet mag doen in die 6 weken? Betekent het 6 weken thuis zitten of kan je wel gewoon bepaalde (niet fysiek zware) werkzaamheden doen? Mocht ik zo’n operatie ondergaan dan is het wel fijn om te weten of ik dan de ziektewet in moet of niet.

    • Hallo Jan,

     Het ziekenhuis geeft aan dat je weinig inspanning mag verrichten, zo mag je bv. niet sporten, maar ook niet fietsen. Kantoorwerkzaamheden zouden moeten lukken, maar daarin word ook gezegd: luister naar je lichaam. Ik zou echter wél degelijk aanbevelen de ziektewet in te gaan, zeker de eerste 2 weken na de operatie voelt alles heel beurs aan (ook geen wonder). Ik denk dat het afhankelijk is van je werkzaamheden of je wel of niet voor langere tijd de ziektewet in kan. Voor mijn werk als masseur was het bv. te fysiek inspannend om snel weer aan de slag te kunnen (werd afgeraden door de chirurg), maar wanneer je iets van een zittend beroep hebt, kan ik mij voorstellen dat bepaalde handelingen weer sneller (medisch) toelaatbaar zijn.

 3. Hoi Romano,

  Ik kreeg vandaag de afwijzing van de zorgverzekering, omdat het bij mij geen klierweefsel betreft maar vetweefsel. Ik had die afwijzing uiteraard verwacht, want ik wist al dat het geen klierweefsel betrof.

  Mijn BMI zit momenteel op een gezonde waarde.
  Het feit blijft dat ik teveel buikvet en borstvet hou. Natuurlijk ook een eigenschap van KS.

  Ik ga de operatie verschuiven naar het najaar, dan heb ik meer ruimte m.b.t. het werk. Die periode kan er ook nog wel bij nu. En dan maar zelf betalen. Het is niet anders, maar ik wil na zoveel jaar mét ook wel eens zonder rondlopen.
  De operatie zelf zal eenvoudiger zijn dan die van jou denk ik, omdat er nu geen klierweefsel weggesneden hoef te worden. Hoop ik.

  Ik ga over 2 weken voor het eerst naar een endocrinoloog om te bepalen hoe en wat qua testosteron suppletie. Ik koop dat het een aantal dingen voor mij oplost, zoals vermoeidheid en lusteloosheid.
  Al met al gaat het een apart jaar worden denk ik.

 4. Haal ik hier uit dat met klierweefsel je een borst verkleining vergoed kan krijgen, ik heb het wel gehad met mijn testikels die waren extreem klein en heeft me net als mijn borst vorming weer houden om veel toch wel leuke dingen te laten, maar die zijn inmiddels vervangen..

  Ook ik heb last van overgewicht maar weet echter niet wat ik er nog aan kan doen,
  Diëtiste gehad koolhydraat vrij eten, werkte niet.
  Eiwitshakes , calorieën tellen ( zit er nooit boven met mijn normale eetgewoontes)
  Ik heb echter al van alles geprobeerd.. Maar blijf het houden, soms denk ik dat het komt door de testosteron die ik smeer omdat ik sinds ik dat gebruik wel redelijk ben uitgedijt.
  Maar goed dat komt vast wel ergens anders te orde.

  M.v.g
  Kris

  • Het verwijderen van het borstweefsel werd vergoed op grond van het syndroom van Klinefelter en het hier klierweefsel bevatte. Bovendien werd ik dan ingestuurd via de endocrinoloog die er een verhaal samen met de chirurg van heeft gemaakt voor de zorgverzekering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.