Al een aantal maanden ben ik inmiddels verder sinds ik gestart ben met de therapie rondom de Binge Eating Disorder. Samen met de psycholoog hebben we de afgelopen maanden met EMDR gewerkt om de grootste (emotionele) lading van gebeurtenissen uit het verleden een plek te geven. Vergeten doen we het niet, maar er word beter begrepen waar emoties weg komen en te herleiden naar situaties. Dat maakt ook dat we eraan toe zijn om eigenlijk te starten met de volgende stap.

Het grootste probleem van de eetstoornis Binge Eating Disorder zijn de eetbuien waarbij er eigenlijk geen sprake is van een tegenprestatie. Met andere woorden: ik groei meer en meer, waardoor ik uiteindelijk veel en veel te zwaar en geworden, maar daarbij ook mezelf regelmatig in de weg zit. Daarbij helpt het syndroom van Klinefelter ook niet mee gezien de vetverdeling die toch wel anders is dan bij chromosomaal gezien normale mannen. De afgelopen weken heb ik bij mezelf al wel gemerkt dat het aantal eetbuien aan het afnemen is. Er is nauwelijks nog sprake van de vrijwel dagelijkse eetbuien en bovendien heb ik inmiddels in het vizier welke emoties leiden tot een eetbui. Of beter gezegd, welke emoties dat kunnen hebben. Want we pakken dat nu bij de hoorns aan om het te verminderen en daar wat meer de controle over te hebben in plaats van dat de emoties mij in controle houden.

De afgelopen weken heb ik moeten werken aan een plan van aanpak met als doel: hoe ga ik afvallen en een gezondere leefstijl erop na houden. In de tussentijd heb ik veel minder zoetigheid of snacks in huis gehaald of juist opgemaakt met als doel: geen verleidingen in huis. Het scheelt daarbij dat mijn vriendin ook al een tijdje bezig is met haar gewicht, dus ik “straf” haar daar niet direct mee. Al kan zij dat ook een heel stuk beter laten staan dan ik dat kan. Mijn hoofdplan van gezonder leven waarmee ik van oorsprong in december ook naar de huisarts ging bestond en bestaat nog steeds uit drie hoofdpunten:

  • Ik wil beter doorslapen: deze kan ik wel afvinken met het gebruik van de apneu apparaat waardoor ik steeds meer uitgeruster wakker word.
  • Ik wil gezonder omgaan met negatieve emoties (die leiden tot eten bij mij)
  • Ik wil gaan afvallen

Die laatste twee punten hebben natuurlijk wel nauw verband met elkaar. Maar we kunnen stellen dat het proces met gezonder omgaan met negatieve emoties inmiddels wel goed op gang is gekomen. Daarnaast heb ik afgelopen dinsdag een intake gehad bij een sportschool waar ik een abonnement heb afgesloten i.c.m. personal training zodat ik echt een stok achter de deur heb. En daarbij heb ik ook al een plan uitgevoerd wat ik in mijn hoofd heb, wat inhoud dat ik na elke dienst op het werk nominaal 30 minuten nog naar de sportschool ga voor ik naar huis ga. En dat is nu de woensdag, donderdag en vrijdag daadwerkelijk ook gebeurd. Ik ga niet snel vanuit huis naar de sportschool, dus dit is voor mij de beste optie. En met de zomer in het vooruitzicht waar ik veel werkdagen heb, moet het vast goed komen. Wat ik wel lastig vind om te vinden (en wat me verbaasd heeft) is om sportkleding te vinden in de winkel met grote maten…

Vanaf maandag heb ik mijn voorgenomen ook echt mijn voeding aan te passen. Al vind ik dat nog het meest lastige gebeuren van het hele verhaal. Hoewel je mij niet veel hoeft te vertellen over eten, energiestoffen en voedingsstoffen, vind ik het toepassen bij mezelf nog wel het meest lastige in combinatie met het werk dat ik doe. Er is niet echt ruimte om tussentijds even wat te eten, bovendien kan door verandering van gezondheid bij anderen, het (eet)schema direct weer in de war worden gebracht omdat ik dan werkzaamheden te doen heb. En het komt dus ook regelmatig voor dat tussen mijn ontbijt en de volgende maaltijd gauw 5 uur zitten. Gezond word dat niet genoemd, maar echt heel veel opties zijn er nu ook weer niet. Dus dat gaat dan ook de grootste uitdaging voor mij worden. Ik kan dan wel schema’s voor mezelf opstellen, maar in de praktijk is niet gezegd dat ze haalbaar zijn. Ik zal daarom ook gaan matigen in de volumes en kiezen voor wat gezondere snacks. Uiteindelijk heb ik als doel om ongeveer 30 kilo af te vallen en hopelijk dit keer blijvend.

Deel dit: