Inmiddels zijn we een week verder sinds de start van het aangepaste voedingspatroon waar de EMDR aan vooraf ging. De eerste week is altijd bij elk dieet eigenlijk makkelijk. Althans, zo ervaar ik het. De kilo’s vliegen er af en nog heel veel verleiding heb je doordat de tijd beperkt is, nog niet. Nu heb ik in dat geval wel het voordeel van lactose intollerantie, waardoor je sowieso al veel levensmiddelen niet zondermeer kunt nemen zonder consequenties. Dus chocolade en producten met roomboter zijn al gewoon een no-go.

Echt afvallen is een mindset aanpassen zeggen ze. Lekker makkelijk gezegd. Zeker als het aankomen ervan eigenlijk is ontstaan vanuit Binge Eating Disorder, moet ik er ook vanuit gaan (zo is mij verteld) dat ik kan terugvallen in die patronen. Ik hoop het uiteraard niet, maar toch. Voor ik nu ook zei; dit word een startdatum, hebben we natuurlijk al wel een vrij lange periode van voorbereiden gehad. Al sinds april ben ik middels intensieve therapie aan het voorbereiden om uiteindelijk deze stap te nemen. Makkelijk? Zeker niet! Nachten ervan wakker gelegen? Absoluut! Ik moest er eerst immers achter komen wat mij triggers waren tot eetbuien. En ik moest van te voren ook alvast gaan bedenken wat te doen bij een trigger, waardoor ik hopelijk niet zo snel in een eetbui kom.

Dus uiteindelijk had ik dus ook besloten vorige week maandag echt te starten. Niet met allemaal lijstjes om uit te werken, maar gewoon eenvoudig en nadenken. Niet standaard 3 boterhammen bij het ontbijt, maar laten we dat maar verlagen naar 2. Niet standaard 6 boterhammen naar het werk mee, maar 4. Niet kiezen voor een volle kast met zoetigheid, maar kiezen voor snoeptomaten en komkommers in de koelkast. Zo maar een paar manieren van aanpak. Er is gekozen om te gaan sporten bij een sportschool met daarin in elk geval elke week een momentje van personal training: de stok achter de deur. Inmiddels ben ik een trainingsschema rijker en probeer ik me eraan te houden. Al is dat soms echt wel een uitdaging als je drukke dagen op het werk hebt en bv. al 9 uur in de benen bent geweest. Maar als ik dan toch gefrustreerd ben, kan ik dat beter afreageren op een fitnesstoestel dan op een zak met zoete drop… Wat ook die gaat totaal leeg.

Maar goed, voor de eerste week zelf ben ik niet geheel ontevreden. Ik heb niet echt het gevoel van uithongeren en doe gewoon alles met mate met daarbij wat extra beweging. En al met al mag het resultaat er ook zijn. Sinds de eerste meting in het ziekenhuis (ergens maart) naar nu vergeleken ben ik dan 5,6 kilo kwijt of in de afgelopen week gemeten dan een verschil van 3,2 kilo. En eerlijk gezegd, dat is prima. Uiteindelijk wil ik vooral rustig gaan afvallen, maar zoals de gezegde is de eerste week vooral vocht. Of dat echt zo is, heb ik geen idee van. Maar uiteindelijk is het mijn bedoeling om een kilo of 30 af te vallen en daar trek ik voor mezelf ongeveer een jaar voor uit. En daar voel ik me in dat opzicht ook gewoon content mee.

Deel dit: