Afgelopen woensdag was, zoals je eerder hier kan lezen, mijn operatie om de borstvorming te verminderen cq. weg te halen. De nacht voor der operatie en de twee nachten na de operatie was ik nog bij mijn ouders en ontdekte ik al wel dingen die ik beter even kan laten, maar nu je thuis komt, ontdek je eigenlijk nog meer dingen die je beter even niet kunt doen, met name rondom om het slapen is het nogal problematisch, naja, dat is wat zwaar uitgedrukt, maar ondervind je wat “hinder”. Daarom in deze blog een opsomming van wat je beter niet kunt doen.

Voordat mijn ouders en mensen die bezorgde gevoelens over mij hebben, deze gaan uiten: niet alle dingen uit de opsomming heb ik uitgeprobeerd, maar kan ik me enkel alleen al voorstellen dat het niet zo slim is. Toch vind ik dat je het dan even moet posten onder: “Wat je beter niet kunt doen…”

Je kunt namelijk beter niet:

 • Alles snel willen doen
  Je word snel bewust gemaakt van het feit dat je niet alles snel kunt doen. Even een niet zo handige beweging vanuit het schoudergewricht is gelijk een stuk gevoeliger dan je zou willen.
 • Je bord op je borstkas laten rusten wanneer je aan het eten bent
  Dit is iets wat ik altijd deed en vanuit de opvoeding mee kreeg: je bord onder je kin houden. Uit laksheid liet ik hem dan rusten op je borstkas, maar wanneer dit beurs is, is dit absoluut geen lekker gevoel kan ik je vertellen.
 • Spullen in de binnenzak van je jas stoppen
  Onopgemerkt wil je nog  nog wel eens vlug wat in de binnenzak van je jas stoppen, een mobiele telefoon, een portemonnee of iets, maar dat glijd meestal via je borstbeen in je jaszak. Dat is nu niet handig: dat doet au! Kun je beter even niet doen of gewoon het echt in de zak stoppen.
 • Je arm naar achteren bewegen om je jas aan te trekken
  Dit is ook een vreselijke no go. Ik ben tegenwoordig langzaam mijn jas gaan aantrekken, want als ik het zoals voor de operatie deed, even de armen achterwaarts zou doen, gaat dat hem niet worden omdat je de spieren aan de voorzijde dan wat rekt en dat nog té gevoelig is.
 • Je met je armen afzetten achterwaarts
  Misschien ken je het; zit je op de bank en wil je je afzetten met je armen vanaf de bank achterwaarts. Dit is niet heel handig om dit weder “even vlug” te doen. Dit is namelijk erg gevoelig. Ook een no-go.
 • Boven je schouders tillen
  Op zich had ik er al behoorlijk rekening mee gehouden voordat ik geopereerd was om thuis van alles onder schouderhoogte neer te zetten, alleen tja, soms ben je toch wat nodig uit de bovenste kastje. Om daar nu iemand voor te bellen, nee, is niet nodig, maar het voelt nou niet lekker om toch boven je schouders te moeten tillen.
 • Op je zijkant slapen of liggen
  Dit is een totale no-go wat dat betreft. Vannacht heb ik voor het eerst thuis geslapen in mijn eigen bed en dan ben je snel geneigd in je “eigen” slaaphouding te gaan liggen. Dat was géén succes: Even naar de zijkant rollen was al ultiem gevoelig op een onprettige manier. Ook omdat je arm dan al snel geneigd is meer druk te geven op de bovenste zijkant, was dat geen succes. Moet je dus niet (willen) proberen.
 • Buikslaper? Doe maar even niet…
  Normaal ben ik eigenlijk nog erger: dan lig ik half op mijn buik én dus ook half op mijn borst. Nadat ik op mijn zijkant al zoveel gevoeligheid waarnam, dacht ik; gaan we  niet verder testen. Dat zal geen succes worden.
 • Voor je uit tillen
  Naast je lichaam tillen, dat gaat nog wel, zeker als je niet al te zwaar beladen bent (en dat is afhankelijk van wat jij zwaar vindt), maar voor je uit tillen, heb je méér kracht nodig vanuit je schouder- en borstspieren. Dit kun je dus beter even niet doen.
 • Naar voren buigen
  Misschien ken je het wel, ook al is het niet gevoelig, dat je snel iets wil oprapen en door je rug buigt. Nu is dat echt totaal geen doen, omdat je gewicht dan laat “hangen” op de borst en dat gaat prikkelen. Kun je beter dus even laten. Evenals het leunen op je armen als je naar voren buigt, kun je dit beter even laten, want heel tof is het niet.
 • Zonder ondersteuning (rechtop) zitten
  Naast de borstspieren die gevoelig zijn, zijn ook de rug- en schouderspieren gevoelig, omdat die als contra ten opzichte van de borstspieren veel klappen opvangen. Het is dus ook niet verstandig om zonder ondersteuning in je rug of schouders rechtop te willen zitten. Een verstelbare bureaustoel ondersteund hier trouwens wel goed in.
 • Stevig knuffelen
  Ja, uit liefde een knuffel? Nou, als je echt van me houd, doe dat dan maar even niet! Een kleine aanraking is wanneer he beurs is al gevoelig, laat staan een knuffel, zeker als iemand vrij stevig knuffelt, is dat niet echt heel tof: dus beter maar even niet.
 • Iedereen op ziekenbezoek
  Veel mensen zijn nieuwsgierig of willen misschien zelfs langskomen. Maar geef grenzen voor jezelf aan. Ik woon bijvoorbeeld op mijzelf en mijn moeder had graag gezien dat ik langer bij haar zou blijven, alleen ik werd er ontzettend moe van om veel mensen in mijn omgeving te hebben en daar aandacht aan te besteden. Ondanks dat mijn ouders best wel mijn gang lieten gaan en dat ik wel tussentijds kon slapen, word je van je bezoek toch ook wel weer moe, en dat is niet eens onaardig bedoeld, maar het gebeurd gewoon. Dus beter kun je dat gaan verdelen en niet iedereen gelijktijdig.
 • De hele dag wakker willen blijven
  Ik heb nu twee dagen geprobeerd om toch de dag weer geheel wakker te blijven, zoals ik dat voor mijn operatie gewend was, maar een succes wil ik het niet noemen, want je bent eigenlijk erg snel gesloopt. Je kan dan beter toch tussentijds een uurtje gaan slapen. Daarnaast is het herstel ook tijdens je slaap beter, omdat je lichaam dan andere lichaamsfuncties, uit of lager kan zetten. En soms hoef je nog niet echt te slapen, maar is doezelen (met je ogen dicht) al voldoende.
 • Fietsen
  Een onverwachte beweging maken, snel op de rem trappen. Nee, fietsen is niet geschikt wanneer je nog aan het herstellen bent van een operatie. Dus beter even niet.
Deel dit: