Afgelopen weken heb ik veel uitgezocht, met name vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid en ook vanwege dat politiek continu roept “de kosten van de zorg zijn enorm hoog” en dat de kosten inzichtelijk moeten gemaakt. Echter is mij erg duidelijk geworden dat die kosten niet zo bekend zijn of in elk geval bekend genoeg dat ze er concrete cijfers over willen geven. Ik heb in mijn ronde gestart bij de huisarts. Die al niet wist wat de verschillende medicamenten kosten en verwees mij vrolijk door naar de apotheek.

Toen ik bij de apotheek kwam, met de vraag of ze de volgende medicamenten een tarief voor hebben, gaf ze aan dat ik dit via de website – klantenservice moest vragen. Ik vroeg daar dan ook per e-mail de informatie te geven van de tarieven van de medicamenten:

  • Androgel
  • Tostran (gel)
  • Testim (gel)
  • Andriol (capsules/tabletten)
  • Sustanon (injectie)
  • Nebido (injectie)

Daarnaast stelde ik de vraag welk van de bovenstaande testosteron medicatie het meeste bij hen word afgenomen. Dat leek mij een normale vraag, immers dienen zij dat toch ook te bestellen? En ik neem aan dat het ergens bij de inkooporders bekend moet zijn.

Maar helaas, ik kreeg een e-mail retour dat zij niet over deze gegevens beschikken en dat het wellicht handig zou zijn om te informeren bij zorgverzekeraars, daar zij de medicatie immers vergoeden vanuit de basisverzekering. Ik wendde mij tot de twee grootste zorgverzekeraars van Nederland: Zilverenkruis Achmea en Menzis.

Het antwoord van Zilverenkruis Achmea was eigenlijk maar beperkt:

Voor uw blog wilt u meer weten over de verschillende testosteron medicamenten die 
worden voorgeschreven om het testosterongehalte bij Klinefelter-mannen te verhogen.

Met deze vraag verwijs ik u naar uw apotheek
Tot mijn spijt kan ik u hier niet mee helpen.

Daarna heb ik het nog eens geprobeerd bij Menzis. Menzis was gelukkig wat uitgebreider in haar antwoord, maar toch nog steeds niet concreet:

U vraagt of we beschikken over de tarieven van verschillende testosteron medicamenten.
 
We hebben geen tarievenlijst beschikbaar. Ik adviseer hiervoor contact op te nemen met uw apotheek. Ook is er een website voor medicijnen waar u dit kunt vinden. Hiervoor heeft u wel meer informatie nodig van het medicijn. Zoals de toediening en sterkte en eventueel de fabrikant. Om de kosten uit te rekenen geeft u het aantal eenheden op dat de arts heeft voorgeschreven. Geeft u deze niet, dan berekent het systeem de kosten aan de hand van het gemiddeld gebruik voor 15 dagen. 

De website is: www.medicijnkosten.nl

Ahh, nu dacht ik ook eindelijk. Nu komen we ergens, dus wellicht dat ik dan ergens verder kom dan waar ik tot nu toe kwam. Immers wisten Zilverenkruis Achmea, de apotheek en mijn huisarts in elk geval niet de website te geven. Echter is het dus wederom zo binnen de farmaceutische industrie dat het blijkbaar erg lastig is wat er nu betaald word voor een medicament. Want testosteron word niet alleen bij Klinefelter natuurlijk voorgeschreven, ook bij tal van andere aandoeningen waar hypogonadisme (onderontwikkeling van geslachtskenmerken) een symptoom is.

Uiteindelijk heb ik op de site een poging gedaan om de verschillende medicamenten uit elkaar te halen, echter is het vrij lastig om het te vinden, daar er ook verschillende doseringen gebruikt worden. Ik heb het uiteindelijk maar proberen te doen via de inhoud van de gel of capusules, van de injecties was het wat lastiger, daar ik niet weet hoeveel er in een potje zit aan vloeistof. Eigenlijk zijn daardoor de medicatiekosten alsnog onzichtbaar.

Maar vooralsnog, heb ik het volgende overzicht gemaakt. Bind me er niet op vast, want persoonlijk vind ik de website medicijnkosten.nl maar onduidelijk als het gaat om gebruik en feitelijke kosten.

Androgel
Verpakkingseenheid: 30 sachets x 5 gram
Kosten: € 44,13

Tostran (gel)
Verpakkingseenheid: 60 gram
Kosten: € 41,13

Testim (gel)
Verpakkingseenheid: 30 tubes á 5 gram
Kosten: € 43,79

Andriol (capsules/tabletten)
Verpakkingseenheid: 60 stuks
Kosten: € 20,01

Sustanon (injectie)
Verpakkingseenheid: 1 ml per ampul
Kosten: € 156,56 (gebaseerd op 15 dagen)

Nebido (injectie)
Verpakkingseenheid: 4 ml per ampul
Kosten: € 29,33 (gebaseerd op 15 dagen)
Let op! Nebido word niet vergoed vanuit de basisverzekering

Persoonlijk vind ik het een bijzonder hoog bedrag voor sustanon, daarom betwijfel ik, of de kosten wel reeël zijn, zeker als je dat vergelijkt met de gels en capsules. Vandaar dat ik zoiets heb van; bind me er niet  op vast.

Al met al is het met erg duidelijk geworden, dat de kosten, met name van injecties erg ondoorzichtig zijn. Ik weet inmiddels in elk geval een beetje wat mijn kosten zijn, zeker met de eigen risico dat volgend jaar weer stijgt naar 350 euro. Dan kan ik me daar in elk geval op voorbereiden, dat ik dat geld inmiddels al kwijt ben.

Deel dit: