Eén jaar testosterongebruik

Vandaag opnieuw een jubileum, maar dan ééntje die ik zelf als positief beschouw, namelijk het starten van de testosteronkuur. In het begin was het lastig, net zo min als het lastig was om de juiste dosering te vinden. Een lage dosering deed te weinig met mijn bloedwaarden. Een te hoge dosering leidde bij mij tot een enorme seksuele opwinding en prikkels die ik zelf op een bepaald moment (zeker toen ik weer single werd) als minder plezierig ervoer.

De testosteron werd voorgeschreven om verschillende redenen: preventief om botontkalking te voorkomen op vroegtijdige leeftijd en daarnaast omdat ik voor mijn leeftijd nagenoeg géén lichaamsbeharing ontwikkelde; zowel geen snor- als baardgroei  als geen haar op mijn buik en borstkas. Vooral de haargroei vond ik iets om bij te gaan houden. Ik was gewend, voor de testosteronkuur dat ik eens per 3 weken toch wel mijn snorhaar te groeien, want dan was het pas echt “scheerwaardig”, en daarmee bedoel ik dus dat er echt wat zit wat je kunt scheren en niet een beetje haar, wat een normale man vaak al aan het einde van de dag boven zijn lip heeft hangen.

Registratie haargroei testosteron

Op het whiteboard (zie links) hield ik bij hoe dit veranderde. Voordat ik met de kuur startte met Androgel, heb ik de dag ervoor mijn haar geschoren op zowel mijn snor en baard. Nu is het zo dat het natuurlijk niet ineens *poef* haargroei op je lichaam ontstaat, dus de eerste metingen zijn ook nou niet heel scherp als het gaat om de duur ertussen. Wel maakt het inzichtelijk dat er op dat moment tussen de 9 en 14 dagen scheerwaardig genoeg was om te gaan scheren van de snor en baardgroei. Wel is duidelijk te zien hoe de lijn is, zo moest ik op 14 februari 2012 mijn testosteron dosering verdubbelen naar 100 mg. In de scheer registratie is dit  een maand later ook weer beter terug te zien dat die verdubbeling, daar mijn lichaam al wat medisch testosteron gewend was, ook harder ging groeien. Immers waren er al wat haarzakjes aangelegd, en was het alleen maar doorgroeien voor mijn haartjes. Althans: zo visualiseer ik me dat dan maar. Dat leidde tot een een haargroei waardoor ik mijn snorharen elke 3 tot 6 dagen als scheerwaardig ervoer. Echter in die piek tussen 14 februari en 19 april, leidde dat ook tot andere “bijwerkingen” van de testosteronmedicatie. Testosteron leid namelijk ook tot seksuele opwinding en die had ik van mezelf al niet te weinig, dus dat werd nog extra gestimuleerd. Testosteron zorgt er namelijk voor dat in onze hersenen een bepaald deel gaat werken, waardoor mensen (mannen én vrouwen, waarbij vrouwen ook testosteron hebben, maar dan in mindere mate) veel meer geprikkeld worden door seksuele invloeden en anders kijken naar mensen. Met heel veel testosteron, leidt dit dus door héél veel prikkels die voor even misschien wel leuk zijn, zeker wanneer je 23 bent, maar daarna ook heel vermoeiend voor jezelf worden. Daarom besloot ik op 18 april 2012 de endocrinoloog te bezoeken voor 2 vragen: of ik de dosering niet alsjeblieft mocht verlagen en in tweede instantie of ik ook een andere gel kon gebruiken. Androgel is een testosteronmedicatie die 1% testosteron bevat en is daarbij in volume erg groot, waardoor ik niet meer wist waar ik het kwijt moest. Uiteindelijk zat het testosteron al op elk plekje van mijn lichaam zo’n beetje, en in elk geval wat beschreven werd in de bijsluiter van de testosteron.

Met de nieuwe testosterongel, van het merk Tostran, ging het in elk geval beter. Ik kreeg weer een lagere dosering waar ik nu, ruim een 7 maanden later, nog steeds me prettig bij voel van 40 mg. Daarnaast is Tostran een gel waarbij 2% testosteron aanwezig is en dus lang niet zoveel volume bevat als bij de Androgel, ik kan het dan ook beter verdelen over mijn lichaam en het is makkelijk te doseren aan de hand van een pompje. Op reis vind ik het nog wel een minder makkelijk systeem, en dan neem ik vaak even wat zakjes Androgel mee, en dan maar wat meer testosteron (zit in zakjes van 50 mg), maar wel gemakkelijker te gebruiken. Dit is ook te merken in de scheerregistratie dat ik weer lager ging in mijn testosteron gebruik. De frequentie van scheren kon weer lager naar gemiddeld 4 tot 10 dagen, wat wisselend was. Misschien heb ik mijn lichaamshaartjes gewoon niet genoeg water gegeven, kan ook nog :P. Maar ik vind het op zich wel relaxt dat ik niet elke dag hoef te scheren en vind het nu wel prima. Ook ben ik in de loop van de tijd de buikhaar maar gaan registreren, daar daar ook “opeens”  haar ging groeien naar mate ik langer testosteron gebruikte. Dat had ik namelijk helemaal niet van te voren. Als het over scheerwaardigheid gaat, zou ik gemiddeld nu eens per 1,5 maand tot 2 maanden dat haar kunnen scheren, dat je tenminste nog het gevoel hebt echt wat weg te halen. Als je het continu glad zou willen houden, zou het gemiddeld elke 3 tot 4 weken, naar schatting moeten. Om de testosterongel ook goed te blijven aanbrengen, is dit wel regelmatig een vereiste, want waar haar groeit, smeer je automatisch dan meer op de haren dan op de huid; de plek waar de testosterongel terecht moet komen.

Het whiteboard kan in elk geval schoon gemaakt worden, want het was puur om te kijken hoe het een jaar zou verlopen, hoe de testosteron zijn werk doet en in hoeverre het verschilt in dosering, en dat is daadwerkelijk te zien in de scheerregistratie.

Deel dit:

1 thought on “Eén jaar testosterongebruik”

  1. Gefeliciteerd! Ben 47 en nu komt bij mij het tekort in een pijnlijke manier naar voren (Ontkalking!). Jij bent er tenminste op tijd bij om dat te voorkomen! SUCCES. Dank voor de tip van t haar weghalen, had ik nog niet aan gedacht maar is wel logisch.
    Groet, Max

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vergelijkbare berichten