Vandaag had ik dan de kennismaking met de nieuwe plastische chirurg die bij mij de operatie gaat overnemen van de vorige plastische chirurg die het simpelweg te druk heeft. Dat gaf mij gelegenheid om mijn laatste vragen die ik heb, nog te stellen. Belangrijk voor mij was is dat de chirurg aangesloten is bij de beroepsvereniging voor plastische chirurgie en ervaring heeft bij het verwijderen van borstweefsel. Dat zat in elk geval in orde.

Hechtmethode

Daarnaast was de vraag hoe hij voorstelde op welke manier hij ging snijden en daarbij dus hechten. Deze chirurg is voorstander van zo min mogelijk litteken weefsel te maken. Wat hij dus gaat doen, is het maken van 2 snedes. Eéntje direct om de tepel en vervolgens een stukje verder nogmaals, waardoor er twee ringen ontstaan. Vervolgens word er een stukje huid uit gehaald en dan alle vet- en klierweefsel verwijderd. Wanneer de weefsels verwijderd zijn, zal de tweede ring naar de eerste ring worden getrokken waardoor de huid weer strakker word gemaakt. Het klierweefsel wat eruit word gehaald, dat word nog onderzocht en na twee weken komt daar nog een uitslag van.

Belastbaarheid

Voor mij was vooral de vraag, ook met oog op mijn eigen massagepraktijk, wat is de belastbaarheid, hoe snel mag ik het weer gaan belasten en vanaf welk moment mag je weer opbouwen. En eigenlijk… viel me dat tegen. Bij de eerste chirurg werd mij verteld twee tot 3 weken, hooguit 4 weken voordat je weer dingen regulier mag oppakken. Deze chirurg gaf een geheel ander advies, namelijk wel 6 weken géén zware belasting. De vraag wat dan zware belasting is, kon hij geen antwoord op geven; dat is afhankelijk wat je zwaar vind. Maar dat betekent 6 weken niet werken. En daarnaast mag je in elk geval niet boven je schouders werken gedurende 6 weken. Ook fietsen word gedurende 6 weken afgeraden en autorijden gedurende 2 weken, mits je auto over stuurbekrachtiging beschikt. En als je denkt bij iets tillen, dat is te zwaar, dat mag dan niet. Voor mij dus een flinke tegenvaller, want daar was ik in eerste instantie ook niet van uit gegaan. Daarom heb ik in mijn reserveersysteem in elk geval al twee weken extra afgeblokt en zal ik mijn collega’s nogmaals berichten hoe zij eventueel met vakantieplannen zitten omdat zij de praktijk gedurende deze periode waarnemen.

Nabehandeling

Na afloop van de operatie, dien ik gedurende 6 weken “compressiekleding” te dragen. Deze kleding, wat bestaat uit een soort van hempje drukt extra waardoor de wond beter hersteld in de torso. Wat jammer is, is dat de kleding extern besteld moet worden en door mijzelf voor geschoten moet worden, en nog de vraag is of dit vergoed gaat worden door de zorgverzekering, en je dat nu, 9 dagen voor de operatie pas hoort. Ik heb dus voordat ik deze blog ging schrijven, nog naar de zorgverzekeraar gemailt met de vraag hierover of dit vergoed kan worden als ik de factuur ontvang. En had vanmiddag al gelijk gebeld naar de firma die het levert, zodat de compressiekleding in elk geval tijdig geleverd kan worden. Wanneer het alsnog niet tijdig geleverd word, zal de leverancier deze week nog contact met me opnemen. Ik vind het alleen een beetje jammer dat het pas vandaag kenbaar word gemaakt dat ik dit nodig ben: dat had ook eerder gekund!

En voor de rest zal ik na 2 weken en 6 weken nog een nacontrole krijgen in het ziekenhuis, zodat ook de periode na afloop goed in de gaten gehouden word.

Deel dit: