Als beheerder van de het forum van de Nederlandse Klinefelter Vereniging (NKV) ben ik afgelopen weken ontzettend hard bezig geweest met het maken van een nieuwe forum voor de leden van de NKV en  mensen die vooral interesse hebben. De lezers van mijn blog hebben een primeur: dit bericht word iets eerder gepubliceerd dan wanneer de leden van het forum een bericht krijgen.

In het nieuwe forum, zal het voor velen even wennen zijn, er zijn verschillende nieuwe functies, de vormgeving is anders en we hebben hebben ervoor gekozen om het forum iets anders in te delen, met daarbij ook andere forumregels, waar ieder dus weer opnieuw mee in zal moeten stemmen om lid te kunnen worden van het forum. Mocht je nog niet lid zijn geweest van het forum, dan ken je uiteraard de verschillen niet zo goed, maar uiteraard: je bent van harte uitgenodigd om lid te worden van “ons” nieuwe forum, want wij allen, elke vrijwilliger en betrokkene is trots wat tot nu toe het resultaat is. Ik zal het in elk geval met jullie delen, want ik zelf heb ontzettend veel werk in het forum gedaan, eigenlijk tot nu toe vrijwel alles op wat technische dingen na wat uitbesteed werd, dus de forumopbouw, invulling, de lay-out met de juiste HTML codes instellen en ruim 3.000 componenten die vertaalt moesten worden vanuit het Engels naar net Nederlands. Is alles dan gedaan? Nee, vast niet! Je zal vast ergens nog wel op een stukje Engels stuiten waar ik nog niet aan toe gekomen ben of wat ik zelf niet ben tegen gekomen.

Nieuw: Open en besloten gedeelte

In het oude forum was er een open gedeelte wat je kon lezen, maar niets kon plaatsten als je niet geregistreerd was. In het nieuwe forum kun je als niet-geregistreerd lid beperkt deelnemen. Wel moet je bij elke reactie een een beveiligingsvraag of afbeelding invullen om jezelf te verifiëren. Dit is vooral om SPAM tegen te houden. Het open gedeelte is ook vindbaar voor Google en alles wat daar geplaatst word, is dan ook te vinden op het wereldwijde web.

Als niet-geregistreerd lid heb je, zoals ik al aangaf zeer beperkte mogelijkheden. Je kan wel deels berichten plaatsen en alles op het open gedeelte lezen. Je kan echter niet in het besloten deel lezen en zijn de menu-knoppen naar de blogs, artikelen, groepen en ledenlijst niet toegankelijk. Tevens is het niet mogelijk deel te nemen aan de chat. Al deze onderwerpen: zie verderop in dit bericht.

Pas als je een account aanmaakt en deze goedgekeurd is in de juiste doelgroep, kun je deelnemen aan het besloten deel van het forum. Zo hopen wij de privacy van elk lid, waar dat wenselijk is, te kunnen bewaken.

Nieuw: Doelgroepsegmentatie

Het is een duur woord wat dat betreft (maar je krijgt hem nu voor mij voor niks), maar in het nieuwe forum word aan “doelgroepsegmentatie” gedaan. Dit wil zeggen dat elk lid word ingedeeld naar een doelgroep, dit kan bijv. zijn “Klinefelter-man” of “Ouder van een kind met Klinefelter”. Dit zal dan gebruikt worden op twee verschillende manieren in het forum. Aan de ene kant krijgt een bepaalde doelgroep (ik noem nu Partner van Klinefelter als voorbeeld) de Partner toegang binnen het lotgenotenforum “Algemeen” en “Lotgenoten Partners”, echter word voor deze partner dan de forums “Lotgenoten Klinefelter-mannen” en “Lotgenoten Ouders” verborgen. Ben je daarentegen een Klinefelter-man, dan zie je de forums “Lotgenoten Ouders” en “Lotgenoten Partners” niet. zo kun je als stel, bijvoorbeeld  beiden een account hebben, maar wel “privé” met lotgenoten praten. Ook hebben we een doelgroep “Studenten en Anders”, die krijgen wel toegang tot het forum, maar niet tot het lotgenotencontact, wederom om de privacy zo goed mogelijk te waarborgen.

De tweede reden is overzicht: Wanneer iemand reageert met een bericht, kun je vanaf nu zien of het een Klinefelter, Ouder, Partner etc. is waardoor het bericht beter in het perspectief kan worden geplaatst.

Nieuw: Je eigen blog beginnen

Op het nieuwe forum kun je je eigen blog beginnen. Op deze wijze kun je je ervaringen delen aan lotgenoten, je ei kwijt of wat je ook maar wil delen: het is mogelijk. De blog staat op het beschermde deel van het forum: dus het word niet gevonden door Google en niet naar buiten gepubliceerd. Het zal alleen te lezen zijn voor leden van het forum zelf. Het is ook pas te lezen op het moment dat je ingelogd bent op het forum.

Nieuw: Artikelen

Het nieuwe onderdeel “Artikelen” zal met name informatieve artikelen bevatten die uit de media zijn opgevangen of achtergrondinformatie over het syndroom van Klinefelter of aanverwante zaken, die niet goed passend zijn elders op het forum. Eigenlijk hebben we er nog niet een super concreet beeld bij, maar geeft een mooie toegevoegde waarde ook voor het ledenblad X-tra Special. Dit onderdeel is ook pas zichtbaar voor ingelogde leden.

Prominenter gemaakt: Groepen

In het oude forum hadden we deze optie al, maar in het nieuwe forum hebben we dit prominenter gemaakt in het menu. Je kan zo eenvoudig je eigen (interesse)groep maken of lid worden, waarbij je dan bv. een interesse (noem maar iets) als Vissen kan delen en zo leden in het forum daar kan ontmoeten en over dat onderwerp een eigen “mini-forum” krijgt in de groep. Zo kunnen er ook groepen gemaakt worden n.a.v. lotgenotendagen. De persoon die de groep aanmaakt, krijgt min of meer het beheer over de groep (beheerders en moderators kunnen ten alle tijden ingrijpen en inzien) en besluiten om de groep “open” te maken (alle geregistreerde leden kunnen de groep bekijken, lid worden en berichten plaatsen) of “besloten” (alleen geregistreerde leden kunnen op uitnodiging lid worden of toestemming vragen bij de beheerder van de groep). Het onderdeel groepen is alleen zichtbaar voor geregistreerde leden.

Nog te installeren: chatbox

Door de NKV moet nog even een chatbox aangekozht worden en geïnstalleerd op het forum. De nieuwe chatbox is eveneens als andere onderdelen alleen te bezoeken als je geregistreerd lid bent. De chatbox heeft tal van nieuwe opties, naast de gebruikelijke text-chat in de groep als privégesprekken, kun je ook met de webcam chatten. Wanneer dit exact rond is, durf ik op het moment dat ik dit type, niet te zeggen. Echter zal dit z.s.m. gebeuren. Het bestuur ziet de noodzaak en heeft budget toegekend, het zit hem nu vooral op het moment van aankoop en de installatie, maar dit zal z.s.m. gebeuren. De chat zal elke 1e en 3e maandag van de maand plaatsvinden tussen 21.00 uur en 22.00 uur op het moment dat de chat geïnstalleerd is.

Online spreekuren specialisten

Voor 2015 ben ik druk bezig met het vinden van medisch specialisten die via de chat online vragen gaan beantwoorden over een bepaald thema. Per blok van 2 maanden proberen we ergens een online spreekuur te plannen wat via de chat gaat plaatsvinden. Op dit moment zijn er verschillende specialisten aangeschreven, daar we dit vanaf 2015 gaan inplannen (met oog op het nieuwe forum is het onhandig dit al in november/december te doen). Op dit moment ben ik bezig met de eerste helft van 2015.

8 juni 2015: blokken in je agenda voor het online spreekuur

De eerste specialist heeft al een toezegging gedaan, en niet zomaar een specialist, binnen zijn vak is het een topper en ik zal hem dan ook gelijk introduceren, zodat je deze datum kunt blokken in je agenda: maandag 8 juni 2015 tussen 21.00 – 22.00 uur. Ik kopieer de intro die ik had gemaakt voor het gemak even van het forum:

Voor het thema “Gyneacomastie operatie“, oftewel: het verwijderen van borstweefsel bij mannen hebben we daarvoor een plastisch chirurg bereid gevonden om mee te werken om het online spreekuur te voorzien. En daarbij hebben we wel echt een topper voor dit spreekuur gevonden, namelijk Prof. dr. Berend van der Lei.

Berend van der Lei (1958) rondde zijn opleiding als arts af in 1986, waarna hij zich specialiseerde in plastische chirurgie en esthetische chirurgie (in de volksmond cosmetische chirurgie) rondde hij in 1995 af na jarenlange trainingen en specialisaties. In de loop van de jaren heeft hij bij verschillende klinieken en ziekenhuizen gewerkt, waaronder het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland en het Medisch Centrum Leeuwarden. Sinds 2003 is Berend van der Lei werkzaam bij Berman Clinics in Heerenveen waar hij mede-initiatiefnemer voor was indertijd. In 2006 heeft Berend van der Lei ook een aanstelling gekregen in het Universitair Medisch Centrum Groningen waar hij voor zijn specialisatie in esthetische chirurgie is aangetrokken. Sinds 2007 is Berend van der Lei hoogleraar Plastische Chirurgie, in het bijzonder dan de esthetische chirurgie.
Daarnaast is Berend van der Lei ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie en voorzitter van de commissie Kwaliteitsbewaking van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Van der Lei is ook geen onbekende in de media, zo zat hij al aan tafel bij Pauw en Witteman en werkte hij mee aan het programma “Dit is mijn lijf”. Onderstaand een video waarin Prof. Dr. Berend van der Lei een gynaecomastie operatie uitvoert. Let op! In in de video zie je de operatie zelf. Mocht je hier niet tegen kunnen, bekijk de video dan niet.

Nog niet klaar met het forum

Het forum is nog niet helemaal klaar. Hier en daar zullen er nog puntjes op de i gezet moeten worden in de vertaling, maar net waar mensen tegenaan lopen. De FAQ (veelgestelde vragen) is nog niet gemaakt, deze word gemaakt op basis van vragen van mensen zelf. Tenslotte heeft dit forum de mogelijkheid tot Facebook integratie. Echter zal ik mijzelf daarin moeten verdiepen hoe dit het beste kan. Eerst vind ik het belangrijk dat dit forum zo werkt.

Schrijf je in op het nieuwe forum!

Schrijf je vandaag nog in op het nieuwe forum! Het kan nu echt gebeuren via www.Klinforum.nl. Je kan op het (tijdelijke) subforum “Forum overstap”  je vraag stellen als je hulp nodig bent of het tijdelijke telefoonnummer dat je kan bellen wanneer je er niet uit komt. Het telefoonnummer zal vandaag tot ca. 23.00 uur bereikbaar zijn zodat ieder zo snel mogelijk overgezet kan worden.

Deel dit: