Het is alweer een paar maanden geleden dat ik schreef op deze blog. Het is daarom toch wel tijd dat ik weer eens een update geef. Zoals ik al aangaf ben ik begonnen met een nieuwe opleiding en gaat daar mijn prioriteit toch wel echt naar uit. Dat betekend ook wel automatisch dat mijn blog/website op een lager pitje staat en ik niet altijd op de chat aanwezig ben. Uiteraard is de chatbox altijd open om berichten te plaatsen eveneens als het forum waar ik zo frequent als mogelijk wetenschappelijke artikelen plaats.
Studie verzorgende IG
De studie verzorgende IG gaat tot dusver goed. Ik doorloop de opleiding voorspoedig waarbij ik inmiddels alle stukken voor de eerste periode heb ingeleverd. De opleiding is ingedeeld over 3 perioden, wat normaal vergelijkbaar is met 3 jaar. Echter omdat het via een thuisopleiding is, bepaal ik mijn eigen tempo. Dat heeft tot gevolg dat ik veel sneller door de lesstof ben gegaan dan wat normaal mogelijk is. Vorige week heb ik mijn tweede examen gemaakt en in afwachting van het resultaat daarvan kan ik stellen dat leerjaar 1 echt afgesloten is in amper 5 maanden tijd. Prima te doen dus.
In de tussentijd ben ik al aan het voorbereiden op mijn stageperiode… Hoewel het een driedelige opgave is. De ene voorwaarde is het meest makkelijke: ik ben namelijk verplicht om mij in te enten tegen hepatitis B. Dit proces is een proces wat ongeveer 8 maanden duurt, omdat ik drie keer een inenting nodig ben en daarna een bloedafname krijg om te bepalen of ik voldoende anti-stoffen in mijn bloed heb zitten. Naar verwachting is dit klaar in februari van 2018.
Het tweede gedeelte ter voorbereiding is ook relatief makkelijk, maar hiervoor geldt dat periode 1 met een voldoende is afgesloten. Aan die vereiste zou ik dan ook hebben voldaan als het examen met een voldoende word beoordeeld. Ik ga er eerlijk gezegd wel vanuit dat ik een voldoende heb, al weet je het nooit zeker. Met de afsluiting kan ik namelijk beginnen met de praktijklessen die volgens de cyclus in januari tot en met maart 2018 zouden gaan plaatsvinden.
Het laatste en derde gedeelte is het meest lastige: namelijk het vinden van een stageplaats. Nu zoek ik dus een stageplaats voor vanaf omme nabij april 2018 en dat is lastig, enerzijds omdat veel zorginstellingen in de regio Groningen alleen met regionale ROC’s samenwerken. Anderzijds omdat mijn (studie)planning anders loopt bij een thuisstudie dan een normale ROC die echt schooljaren kennen. Ik ben bijvoorbeeld in deze schoolvakantie door gegaan met de opleiding en heb ik mij niet laten hinderen. Op dit moment heb ik nog geen stageplaats gevonden en het is ook vrij lastig het in deze periode te vinden, daar de mensen die verantwoordelijk zijn of gaan over opleidingsplaatsen nu ook vakantie hebben.
Omdat alle vakken die samenhangend zijn met de praktijklessen nu in mijn planning staan of juist in verbinding met mijn stage, heb ik ervoor gekozen om eerst de algemeen verplichte vakken te doen zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Helaas ook bij Nederlands en rekenen zit ik vast aan verplichte perioden omdat dit staatsexamens zijn, dus die kan ik op zijn vroegst vanaf november doen en heb ik inmiddels dan ook al ingepland op 8 november voor 2 examens en de derde examen Nederlands op 25 november. Voor rekenen moet ik nog bekijken wanneer ik hier precies aan toe ben.
Al met al heb ik zelf het streven, afhankelijk of ik een stageplaats kan vinden in mijn gewenste periode om eind 2018/begin 2019 mijn diploma Verzorgende IG te behalen.
Wetenschappelijke artikelen forum
Ik probeer tussentijd zoveel mogelijk nog de wetenschappelijke artikelen op het forum over het syndroom van Klinefelter te blijven updaten. Zo heb ik twee weken geleden een flink aantal artikelen in het forum geplaatst en voor ieder zoveel mogelijk vertaald naar het Nederlands. Hoewel ik het soms wel erg lastig vind om makkelijke taal te vinden voor wetenschappelijke termen zonder hele definities in een bericht te plaatsen. Helaas kom ik ook veel artikelen tegen waar dan het woord “Klinefelter” in staat, maar niets meer dan een verwijzing is zonder dat het inhoudelijk écht met het syndroom van Klinefelter van doen heeft.
Recente artikelen die ik geplaatst heb zijn:
- Seksuele belediging bij het Syndroom van Klinefelter
- Diabetes geassocieerd met een gendefect bij het syndroom van Klinefelter
- Testosterontherapie bij Hypogonadisme (= onderontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken)
- Case report: Taurodontisme bij het syndroom van Klinefelter
Nieuw boek: Opgroeien met het Syndroom van Klinefelter
Hoewel er relatief weinig nieuwe boeken verschijnen, hebben de onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit van Leiden een handboek vertaald (het origineel is van Virginia Isaacs Cover) en bijgewerkt voor ouders van kinderen met het syndroom van Klinefelter die (mogelijk) ondersteunend kunnen zijn bij de opvoeding en ontwikkeling van het kind met het syndroom van Klinefelter.
De auteurs van de Nederlandse vertaling zijn: Sophie van Rijn en Jessica Langenhoff.
ISBN: 978-90-903035-3-6 (Dit nummer zou je doorgaans ook bij de boekhandel kunnen doorgeven dat de boekhandel een exemplaar voor je besteld.)
Prijs: € 24,95
Je kunt hier het boek bestellen.