Hoewel ik het al eerder liet blijken in een blog, heb ik eindelijk maar toch knopen doorgehakt, mede door het feit dat ik geen economische bezwaren meer had om het niet te doen, ben ik gestart met de opleiding Verzorgende IG met de differentiatie Verpleging, verzorging en Thuiszorg, welke ik eigenlijk meer tegenkom in periode 2. Begin april ben ik daadwerkelijk gestart en de afgelopen tijd heb ik er dan ook veel tijd en aandacht aan besteedt, waardoor ik op 9 mei jl. ook al mijn eerste examen heb gedaan.

Ik vond het examen zelf niet heel goed. Het examen bestond uit 40 meerkeuze vragen, waarbij ik vond dat de vraagstelling soms te weinig informatie gaf om de vraag echt goed te kunnen beantwoorden. Een van de vragen die mij zo bij is gebleven is bijvoorbeeld een vraag over een verstandelijk beperkte zorgvrager en deze woont in een kleine instelling. De vraag hierbij was wat voor soort instelling dit zou zijn. Daarbij zijn dan opties als een ambulante zorginstelling, een kleine woonvorm, begeleid wonen en nog iets wat ik even kwijt ben. Maar de eerste wedervraag die ik zou hebben, zou zijn welke mate van de beperking aanwezig is, omdat dit essentieel is voor het antwoord. Zo waren er meerdere vragen die in mijn optiek raar gesteld waren. Al met al had ik de diverse opmerkingen ook naar het examenbureau gestuurd, maar heb ik er helaas nog geen terugkoppeling op.

Ik vond de uitslag zelf dan ook wel wat teleurstellend die ik al ontvangen heb. Hoewel ik geslaagd ben, was het met slechts een 6. Dit terwijl bij de huiswerkinzendingen ik gemiddeld een 9,1 stond over dezelfde stof als waarover het examen ging. Afhankelijk van de andere examenuitslagen in de loop van de opleiding zal ik het mogelijk nog eens over gaan doen. Ik had tot deze examen ook erg snel gewerkt: normaal qua studietempo zou je vier maanden erover doen tot het eerste examen en ik amper anderhalf maand. Dus wellicht moet ik mezelf wat meer remmen voor betere resultaten.

Inmiddels ga ik ook weer verder met de opleiding. In periode 1 (waar ik nog onder val) heb ik nog een aantal boeken/vakken te doen. Zo ben ik momenteel bezig met het boek over persoonlijke zorg, maar heb ik in deze periode ook nog een deel anatomie en fysiologie, begeleiden in de zorg en plannen van zorg (of eigenlijk: methodisch werken). Het leuke is dat ik bij cliënten waar ik ook de zorgverleners (Verzorgenden en verpleegkundigen) zie ik daar alle gelegenheid heb om vragen te kunnen stellen en zo vanuit hen ook kennis doe. Bij één van mijn cliënten is het zelfs zo dat één van de verpleegkundigen mij bijvoorbeeld betrekt door uitleg te geven over de medicatie. Hoewel ik die niet verstrek, krijg ik dus wel de kennis erover mee. Iets wat ik zelf heel leuk vind. Al met al zal deze opleiding uit drie perioden bestaan. Echter omdat het voor een groot deel zelfstudie is, beslis ik zelf hoe snel ik over de opleiding doe, met een maximum van 6 jaar (dat is zo wettelijk vastgelegd). Uiteindelijk zal ik nog een stage moeten doen en sluit ik het af met een wettelijk erkend diploma Verzorgende IG, waarna ik optioneel kan doorleren naar verpleegkundige. Dat is iets waar ik persoonlijk wel naar toe zou willen werken.

Maar voor nu is het belangrijkste eerst dat ik deze opleiding goed afrond en mijn diploma haal.

Deel dit: