Gisteren was het dan zover: de operatie om de borstvorming, die o zo kenmerkend is aan het syndroom van Klinefelter, te verwijderen alweer een maand geleden was.

In een maand tijd, vind ik toch wel dat het herstel vrij snel is verlopen. Ik kreeg naast mijn linker tepel wel een gaatje in het beginsel, maar dat schijnt vaker voor te komen bij borstoperaties. Inmiddels zit er nu ruim een week al een korstje op en is het droog en de eerste stukjes van de korst beginnen los te laten, dus dat gaatje heelt ook goed mee. Al gaat het gepaard met veel jeuk, ben ik wel blij dat ik het gedaan heb. Volgende maand worden ook de foto’s geschoten voor in het boek Ik en mijn Klinefelter, zoals deze ook al geschoten zijn in februari toen ik de borstvorming nog had, zodat er een goed beeld is van hoe het ervoor was en hoe het 2 maanden na de operatie is. Dan zijn ook de lijntjes weg, zoals onderstaand op de foto’s van hoe het er nu uit ziet.

Vooraanzicht beide borsten:

Linker borst:

Rechter borst:

De lijntjes die getekend zijn op de borsten, worden gelukkig wel steeds minder, maar het eraf boenen, is momenteel geen optie nog. Zoals goed op het vooraanzicht foto nog te zien is, is het geheel nog steeds wat gele van de beursheid en zo voelt het ook nog wel, al is dat wel minder. Sinds een week ongeveer kan ik wel weer inslapen door op mijn buik te liggen, zoals ik dat ook van te voren al gewend was. Dat kwam gelijk mijn slaapritme ten goede. Al is het geheel nog wel wat hard hard als je het voelt, maar ik vermoed, dat dat vanzelf over gaat en een fase is in het herstel.

Voor het eerste weer gemasseerd

Afgelopen vrijdagavond heb ik ook weer voor het eerst gemasseerd, een vriendin had ik gevraagd of ze mijn slachtoffer wilde wezen. Ik wilde voor mijzelf gewoon weten hoe het staat met mijn conditie, wat ik wel of niet voel en hoe lang ik het blijf voelen. En ja, ik merkte toch echt wel dat de kracht van mijn spieren flink achteruit is gegaan, evenals de conditie om achtereen te masseren. Ook bepaalde bewegingen kan ik nog niet maken, omdat het gevoelig is bij de borsten. Ook de borstspieren voelde ik goed bij de massage, net als de biceps en triceps. Deze zullen dus ook nog verder getraind moeten worden in de loopt van de tijd. Gisteren voelde ik het ook nog en vandaag is het zo goed als over. Het zal ook nog wel even gaan duren voordat ik weer helemaal de oude ben. Vanaf woensdag 29 augustus begin ik weer met betaalde klanten voor 2 keer een uurtje en tot die tijd masseer ik elke week even, zodat ik er weer aan wen en mezelf daarop kan ontwikkelen.

Aankomende vrijdag heb ik weer een massage gepland en daarbij kijk ik wederom: hoe lang kan ik achtereen een ontspannende massage geven, welke bewegingen ik wel of niet kan maken en met welke druk. Even afwachten hoe het zich ontwikkeld in elk geval.

Deel dit: