Naar mate ik mij ben gaan verdiepen naar de vaccinatie voor corona, of met wat ik zag binnen mijn werk als leerling verpleegkundige kwam er telkens één specifieke vraag voor mijzelf terug: Hoe is corona precies in effecten op het syndroom van Klinefelter? Ik heb daarover vragen gesteld binnen de netwerkgroepen in Nederland en internationaal gezien. En wat blijkt?

Eigenlijk is COVID-19, corona eigenlijk best mild als ik de verhalen moet lezen ten aanzien van de ergste doemscenario’s die nu wel voorkomen. De mannen met Klinefelter die ik sprak over hun symptomen, beschreven het volgende:

 • Smaak en geurverlies (1x)
 • Toename van vermoeidheid (2x)
 • Keelpijn (2x)
 • Gezwollen nekklieren (1x)
 • Koorts (3x)
 • Hoofdpijn (2x)
 • Bromtoon in de oren (1x)
 • Bloedneuzen (1x)
 • Ademhalingsproblemen (1x)
 • Spierpijn (1x)
 • Geen symptomen en/of klachten (3x)

Geen van de mensen die ik sprak, werd daadwerkelijk opgenomen in het ziekenhuis. Tevens mailde ik naar aanleiding van een artikel in de lokale krant nog met een hoofd IC over wat het verschil was om wel/niet opgenomen te worden. Zover hij wist, was er binnen het universitaire ziekenhuis ook niemand (sinds maart 2020) opgenomen geweest met het syndroom van Klinefelter. Zie daarover een vorige blog.

COVID-19 mild voor Klinefelters?

Is corona dan zo mild voor de mannen met Klinefelter? Het lijkt er toch wel op dat ons extra X-chromosoom wat zinnigs aan het doen is binnen dit virus. Hoewel er binnen de contactgroepen (met samen zo’n 2.000 leden) slechts 8 mensen reageerden met klachten, is dit per definitie al een heel klein aantal te noemen. Of ik daarmee iedereen heb kunnen bereiken: dat weet ik dan weer niet. Voor de mensen die wél aanleiding zagen te reageren kan ik stellen dat eigenlijk maar 1 iemand meer klachten had (maar te weinig voor een ziekenhuisopname) en dat de rest eigenlijk wat mild verloopt.

In dat daglicht gezet denk ik ook nog meer; als dit de klachten zijn die ik van corona zou krijgen, dan heb ik liever corona dan het vaccin zelf, waarbij de garantie dat ik klachten krijg, zeker aanwezig is. Dit hoor en zie ik bij alle mensen die het vaccin, met name de tweede, hebben ontvangen.

Overigens blijf ik benieuwd naar als er mensen zijn met het syndroom van Klinefelter, welke klachten zij ervaren bij Covid-19 of welke klachten zij specifiek hebben na hun vaccinatie (wanneer zij hiervoor gekozen hebben). Laat dat dan ook zeker weten bij de reacties onder deze blog!

Vitamine D: Belangrijk in de strijdt tegen COVID-19

Tenslotte iets wat ik nog wel naar voren wil brengen. Het blijkt namelijk dat vitamine D wel een cruciale rol speelt als het gaat om het voorkomen van o.a. corona. Dit heeft ermee te maken dat vitamine D een belangrijke factor is bij het versterken van het immuunsysteem. Nu is het bekend van mannen met het syndroom van Klinefelter dat zij bovengemiddeld vaker een lage vitamine D spiegel in het bloed hebben. Echter voor de normering in het bloed word als gezond tussen de 50 en 250 mmol/l vitamine D gehanteerd en in het UMCG is de streefwaarde nominaal 80 mmol/l. Ik zou aanraden om via de huisarts dan ook eens de vitamine D warde te laten prikken, zeker nu we meer binnen zitten als gevolg van lock-downs en quarantaines. Zo weet je of je mogelijk ook vitamine D erbij moet laten voorschrijven.

Deel dit: