Elk jaar doe ik het eigenlijk weer: zorgverzekeringen vergelijken, want elk jaar weer, wijzigt het aanbod en bovenal: vergoedingen. Ook dit jaar heb ik dat gedaan. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je vaak wel wat korting kunt krijgen, zoals bij Independer, PrizeWize of Zorgkiezer.nl. Hier kan mogelijk onderling weer verschillende suggesties uit komen qua zorgverzekering die volgens hen bij je past.

De basisverzekering is in principe overal gelijk: echter de premie niet. Daarop kun je wel winst halen. Voor de rest zijn de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2014:

  • Verplicht eigen risico word verhoogt van € 350,- naar € 360,- per jaar.
  • Psychologische hulp word weer opgenomen in de basisverzekering

In de aanvullende pakketten is wel het minder geworden. De trend die bij alle zorgverzekeraars te zien is dat men “bewuster verzekeren” moet, dit komt er eigenlijk op neer: er word minder vergoed en (verhoudingsgewijs) meer betaald. Ikzelf let dan altijd op de delen fysiotherapie, brillen en tandheelkunde. Eigenlijk is het in de hele linie minder geworden.

Brillen en contactlenzen

Eerder werd er voor brillen in de aanvullende verzekeringen nog € 100,- per 2 of 3 jaar (afhankelijk van de verzekeraar) vergoed, vanaf 1 januari word er eigenlijk geen brillen meer vergoed of betaal je een eigen bijdrage. Dat is voor mij dan weer wat ongunstiger, daar ik al een voordeelplan heb van Hans Anders en “maar” € 72,- per bril per jaar betaal, dus een eigen bijdrage  per glas, tja, dat is gewoon niet interessant en is in dat opzicht soberder geworden. Anderzijds worden ook bij veel aanvullende verzekeringen geen vergoedingen meer gegeven, zo heeft Interpolis aangegeven dat zij brillen vinden vallen onder iets wat je kunt sparen / vooruit kunt zien aankomen en daarom ervoor spaart en daarom ook uit het aanvullende pakket gehaald. Een grote verzekeraar, Menzis, vraagt juist een eigen bijdrage per glas. Bij ZilverenKruis Achmea krijg je wel een X-bedrag per jaar voor brillen. Echter zijn de tarieven van ZilverenKruis ook wat hoger, waardoor het per saldo niet altijd goedkoper hoeft te zijn.

Fysiotherapie

Ondanks dat ik zelf masseur ben, let ik wel altijd op fysiotherapie. Juist omdat ik zoveel mijn lichaam gebruik in mijn werk, wil ik verzekerd zijn wanneer ik wel iets met mijn lichaam zou hebben. Deze branche houd ik sowieso wat meer in de gaten samen met de branche alternatieve zorg, en in beide branches worden de laatste jaren minder vergoed. De fysiotherapeut vergoed in het laagste aanvullend pakket 6 of 9 behandelingen, dat ligt aan de zorgverzekeraar. Echter zou je het ook zelf kunnen betalen. Een gemiddeld consult bij de fysiotherapeut (meestal voor ongeveer 30 minuten incl. administratietijd) ligt tussen de 29 en 35 euro per zitting. Echter voor sommige fysiotherapeuten hebben zij kortere of langere zittingen. Informeer dan hier ook altijd naar als je naar een fysiotherapeut gaat en reken altijd een minuut of 10 voor “administratieve tijd” die de fysiotherapeut neemt. In sommige gevallen zou ik ook eerder zeggen, ga naar de masseur: daar krijg je vaak voor minder dan meer behandeling. Echt een punt van aandacht dus om op te letten als je je aanvullend verzekerd. Vanaf de 20e behandeling is bij sommige chronische aandoeningen het vergoed vanuit de basisverzekering. Hier valt echter het syndroom van Klinefelter niet onder.

Tandheelkunde

Ik heb altijd al wel wat gehad met mijn gebit, dit schijnt ook vaker voorkomend te zijn bij mannen met het syndroom van Klinefelter dat ze vaker grotere pulpruimten tussen de tanden hebben. Daarom vind ik een goede tandverzekering belangrijk. Sinds een jaar of twee geleden is hier fors in gesneden, toen werden er door verschillende verzekeraars een maximum vergoeding per behandeling gegeven en had je daarboven een eigen bijdrage. Echter werden toen de tarieven te laag ingeschat door verzekeraars en is er door consumenten flink geklaagd, zoveel, dat halverwege 2012 de regering die regels heeft teruggedraaid voor een groot deel. Dit  jaar (2013) werden de tandheelkunde in de verzekeringen ook weer de aanpassingen, bepaalde zaken werden 100% vergoed, andere delen weer 80% en weer andere delen voor 75% of 50%. Sommige zaken worden niet vergoed of na toestemming van de verzekeraar. Er zitten binnen de tandheelkunde dus best wat haken en ogen weer. Kijk dus goed naar de verschillende tandheelkundige verzekeringen wat wel en niet vergoed word en bovenal: wat verwacht je zelf nodig te hebben. De aanvullende tandheelkundige verzekeringen hebben daarnaast een maximum bedrag per jaar wat vergoed worden, kijk daar dan mede naar.

Collectief verzekeren en kortingen

Bij vrijwel alle verzekeraars zijn er collectieve kortingen verkrijgbaar. Zo krijgen Rabobank-rekeninghouders bij Interpolis altijd 10% korting op de basisverzekering en 15% op de aanvullende verzekeringen. Bij Zilverenkruis Achmea zijn er kortingen voor ZZP-ers waarbij 5% korting op de basis- en 10% op de aanvullende verzekeringen worden gegeven. Bij Take Care Now (Jongerenverzekering Agis) word met je Facebook lidmaatschap 25% korting gegeven op de aanvullende polissen.

Mijn keuze…

Uiteindelijk naar zorgvuldig overwegen van verschillende verzekeraars (en natuurlijk hun premie’s), uiteindelijk kwam ik voor mij uit bij Take Care Now (de jongerenverzekering van Agis). Dit omdat het naar mijn idee het beste aanbied voor de premie die ik betaal voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen. In de aanvullende verzekering 1 die ik gekozen heb zit 9 behandelingen bij de fysiotherapeut, condooms (ondanks onvruchtbaarheid, wel nodig voor SOA’s natuurlijk!) en word brilglazen voor € 50,- per 2 jaar vergoed. De tandheelkundige verzekering is minder gunstig dan ik had gewild, maar is okay in verhouding tot de premie en wat ik anders bij mijn huidige verzekering als eigen bijdrage zou hebben. Voor de T@nd500 word toto 500 euro per jaar vergoed. De consulten en preventieve mondhygiëne worden voor 100% vergoed, overige behandelingen 75%. Al met al heb ik dan een maandelijkse premie van € 106,89.

Binnenkort een artikel over: onvruchtbaarheid en vergoedingen verzekering kraam en IVF

Het is al een tijd een gedachten die mij bezig houd: waarom moeten mannen die onvruchtbaar zijn, zoals mannen met het syndroom van Klinefelter, zich verplicht verzekeren voor kraamzorg danwel IVF-behandelingen. Echter een verzekering is altijd op persoon, dus de vrouw zal recht hebben op IVF behandelingen via donorzaad bijvoorbeeld, maar zal niet de behandelingen van de man erbij mogen hebben. Het is dus wat krom wat dat betreft. Dit zit allemaal in de basisverzekering waar ieder een bijdrage aan levert. Ik heb daarom drie grote verzekeraars, te weten Interpolis, CZ en Menzis aangeschreven om een reactie te geven op deze situatie. Daarnaast word de basisverzekering bepaald door minister Edith Schippers (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Ik heb haar dan ook aangeschreven en deze vraag voorgelegd en daarnaast voorgelegd waarom mannen met het syndroom van Klinefelter geen vergoedingen/tegemoetkomingen krijgt bij testosteron-gebruik. Gezien een reactie van de minister een hele tijd kan duren, zal het nog even duren voor dit artikel er komt, maar: er word aan gewerkt. Dus…. Binnenkort meer!

Deel dit: