Ja, ja, hij zit er in! In één keer en niet eens met pijn. Deze zinnen kunnen zonder context totaal anders worden opgevat. Voor degene die flinke bijwerkingen ervaren van de testosteron, denken snel aan een seksueel getint bericht. Maar niets is minder waar. Het gaat namelijk over een nieuw hulpmiddel die ik na ruim 2 jaar wikken en wegen toch heb besteld: de auto-injector, waar ik toch in het kort even mijn ervaring in wil delen.

Bron afbeelding: Union Medico

En dit is het dan, de auto-injector. Tenminste, die is de exclusieve variant die ik ook zelf heb gekocht. Deze specifieke variant is gemaakt van metaal i.p.v. plastic, waarbij ik dan ook hoop dat het wat duurzamer is. Waar ik voorheen bij het zelf injecteren van de sustanon altijd een paar cirkelde voor ik de naald in mijn lijf stak, gaf het, zeker als ik er weer aan toe was om op het linker been te injecteren, eigenlijk altijd een nare pijn na afloop. Het rechter been injecteren gaat probleemloos omdat ik ook rechtshandig ben, maar tja, je moet wel afwisselen van de benen, omdat de therapie verder levenslang is en je toch littekenweefsel bij elke prik ontwikkelt. Dus in die zin was het voor mij ook zeker noodzakelijk om een oplossing te vinden voor de afwisseling naar het linker been zonder afhankelijk te zijn over het bezoeken van een zorgmedewerker.

De werking is eigenlijk erg eenvoudig. In eerste instantie bereid je de injectie voor, dus ampul open breken, vloeistof opzuigen, zorgen dat het luchtvrij is en dan over naar de fase van injecteren. Die fase ziet er met de auto-injector iets anders uit. In eerste instantie zet ik het systeem al op spanning. Op dat moment plaats je de spuit en de naald in de daarbij behorende kliksysteem. Als ik de auto-injector op de huid plaats, gaat het lampje branden zodat ik kan zien waar ik hem plaats. Ik moet dan met een bovenste wieltje de “veiligheidspal” vrij maken en kan via de zwarteknop dan de naald in de huid laten komen. Dit gaat heel snel; als een soort “schot”. Dus op het moment dat ik dat deed, was ook de eerste gedachte: “Zit ie erin?!?”, juist omdat ik eigenlijk geen pijnklacht ervoer in de tijd dat hij in de huid ging. Vervolgens even kijken of ik niet in een bloedvat zit en de vloeistof injecteren, waarna ik ook de naald, net als anders uit de huid trek en de naald met spuitje afvoer via een naaldencontainer.

Hoewel ik dit nu natuurlijk nog maar 1 keer heb gedaan, bied het echt wel perspectief. En dat wilde ik toch even delen.

Verkrijgbaarheid

Nog wel even goed is om stil te staan bij de verkrijgbaarheid. Toen ik voor het eerst hierop oriënteerde, had ik erg veel last van tremor. Ik kan alvast verklappen: dit product is niet te vinden op Nederlandse bodem als verkooppunt. Ook word dit hulpmiddel niet vergoed bij de zorgverzekeraar, al ga ik het zeker proberen via de zorgkosten af te trekken bij de belastingdienst aan het einde van het jaar. Uiteindelijk heb ik het product laten komen uit Denemarken. Waarbij verschillende varianten hiervan te krijgen is. Voor zowel de Sustanon als de Nebido geldt dat het gaat om intramusculaire injecties, die met dit hulpmiddel te injecteren is. Ze hebben ook wel varianten voor subcutane injecties, maar dat is voor mensen met Sustanon of Nebido dus niet aan de orde.

De plastic variant heet “Super Grip” en is verkrijgbaar voor 89 euro exclusief verzendkosten (naar Nederland is dit 25 euro). Voor informatie, zie deze webpagina.

De metalen variant heet “Exclusive” en is verkrijgbaar voor 195 euro, exclusief de verzendkosten. Voor informatie, zie deze webpagina.

Bij de eerste levering wordt sowieso 5 injectienaalden, 5 spuitjes, 5 desinfectiedoekjes en 5 opzuignaalden geleverd. Dat is fijn, want hierdoor kun je bij je apotheek even de tijd en gelegenheid geven om voor jou de juiste naalden en spuitjes te bestellen. Ik heb bij mijn apotheek gewoon de lege zakjes/papiertjes ingeleverd hiervoor. De apotheker wist namelijk ook niet van het bestaan hiervan. Mocht het nu echt problematisch zijn, kun je die natuurlijk nog steeds bij Union Medico bestellen. Echter gaat het om spuitjes en injectienaalden van het met BD en die zijn eigenlijk wel goed verkrijgbaar normaal in Nederland.

Deel dit: