Die vraag stelde ik mijzelf af. Niet zo zeer omdat ik af wilde van de testosteron, maar meer vanuit medisch en interesse oogpunt. Hoewel ik moet stellen dat het niet een medische logica is om te stoppen met een stof die je toevoegt voor je gezondheid. Maar toch… De vraag stelde ik mijzelf en heeft mij doen besluiten (uiteindelijk) om mezelf te onderwerpen aan een proef om te ervaren wát doet het nu met mijn lichaam en geest.

Voordat ik deze proef ga doen, heb ik per e-mail contact gehad met mijn vaste endocrinoloog André van Beek (UMC Groningen). Ik wilde namelijk er zeker van zijn dat het voeren van de proef voor mij geen (grote) risico’s te weeg zouden brengen of waarmee ik mijn gezondheid in gevaar zou kunnen brengen. Dat zou immers het doel voorbij gaan. Er zijn Klinefelter-mannen die willen afzien van testosteronsuppletie of er misschien helemaal niet aan beginnen. Ik heb de ervaring aan het begin van mijn testosteron medicatie regelmatig hier beschreven op mijn blog. Maar hoe zou het zijn wanneer je weer zou stoppen met de testosteron? Welke invloeden heeft het? Merk of voel ik ook iets van het stoppen. Het zijn vragen die voor mij nu nog onbeantwoord zijn, maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben. Belangrijk tijdens mijn proef is vooral dat ik geen andere factoren bewust beïnvloed waarin ik er bewust voor kies om mijn eet-, beweeg- en leefpatroon aan te gaan passen.

Om er dus zeker van te zijn stel ik vooraf vragen bij mijn endocrinoloog. Ik dacht in eerste instantie dat ik de proef een week wel zou kunnen uitvoeren, maar wilde ook zeker weten of deze termijn lang genoeg zou zijn om de “optimale ervaring” te hebben van het stoppen van de testosteronsuppletie en de stof in het bloed. Hierbij gaf mijn arts aan dat een week eigenlijk te kort is, en dat voor een goed beeld van de proef 3 tot 4 weken nodig zijn om de ervaringen in het lichaam en de geest goed te kunnen waarnemen. Ook vroeg ik of er medisch gezien risico’s zijn verbonden als ik deze proef uit ga voeren. Hierop gaf André aan dat er in een korte periode van hooguit een maand geen grote risico’s zijn. Het enige risico is een verlaagde botdichtheid, echter is dit een proces van enkele jaren. Ik vroeg mij ook af met welke ontwenningsverschijnselen ik rekening moet gaan houden bij deze stof, waarbij mijn endocrinoloog aangaf dat zelden mannen opvliegers krijgen (hij verwachtte het niet), een verhoogde vermoeidheid en een verminderde libido. Tenslotte vroeg ik mij af of ik de testosteronsuppletie na afloop van de proefperiode zonder problemen zou kunnen opstarten, wat ook niet het geval was.

Gelukkig: medisch gezien zijn er dus ook geen echte bezwaren waarom ik het niet zou doen. Ik kan mijn plannetje dus voortzetten zoals ik het in mijn hoofd had, alleen dan een langere periode.

Mijn gebruik

Ik gebruik sinds 2011 testosteron. Eerst heb ik Androgel gebruikt (ongeveer 1 jaar) van 50 mg en later 100 mg. Daarna ben ik op de doseerbare Totstran gel gebruikt. Momenteel is mijn dagelijkse dosering 70 mg per dag (7 pompjes) wat ik mijzelf doseer elke ochtend.

De proef

De proef ga ik dus vier weken lang achter elkaar doen. De vragen waar ik duidelijkheid op probeer te krijgen en ondervinden zijn hierin;

  • Merk ik geestelijke verschillen (ga ik mij anders gedragen)? Ook mijn omgeving zal ik dan ook om de nodige feedback vragen.
  • In welke mate treedt er meer vermoeidheid op? Wanneer merk ik dit? Hoe ga ik daar mee om?
  • Ik scheer mij momenteel om de dag ongeveer om het glad te kunnen houden, neemt de frequentie al af bij vier weken geen testosterongebruik?
  • Merk ik veranderingen als het gaat om eet- en drinkbehoeften?
  • Merk ik veranderingen als het gaat om de spierkracht / beweging?
  • Veranderd mijn libido ook in deze periode, of maakt het voor mij geen verschil?
  • Ervaar ik nog andere dingen, wat ervaar ik dan? En is die ervaring vast te koppelen aan het moment?

Dit zijn een aantal vragen waar ik mijzelf mee ga vergelijken. Wat in elk geval meetbaar is voor mijzelf (zonder bloed of iets te prikken) of de scheerfrequentie ook gaat afnemen (is relatief objectief te meten zonder invloed van andere factoren) en ik ben ook benieuwd of ik dus opvliegers krijg zoals het begin van mijn suppletie. Daarnaast ben ik ook dan weer nieuwsgierig hoe ik het ervaar op het moment dat ik weer de testosteronsuppletie ga opstarten.

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik vanaf a.s. maandag (21 maart 2016) de proef ga beginnen en die eindigt dan op 18 april 2016. In die periode ben ik momenteel van plan om in elk geval 2 keer een blog te schrijven, maar mogelijk vaker (net naar wat ik zelf ervaar en voldoende is om ook te kunnen delen met jullie). Ik ben zelf in elk geval heel benieuwd naar hoe ik ga reageren op deze proef.

Doe je ook mee met dit zelfonderzoek?

Dat kan. Ik heb op het Ik en mijn Klinefelter forum een topic in het openbare gedeelte geopend (waar je zonder account dus ook kunt reageren) waardoor je tijdens deze vier weken jouw eigen bevindingen kunt delen en elkaar daarin ondersteunen. Klik hier om naar het topic te gaan.

Deel dit: