De afgelopen week was het de eerste week van mijn zelfstudie “stoppen met testosteronsuppletie”. Ik gebruikte voor de start van de proef dagelijks Tostran testosterongel met 7 pompjes (dus 70 mg per dag). In deze eerste vervolgblog op mijn aankondiging van deze proef vertel ik hoe ik de afgelopen week heb ervaren.

Deze eerste week heb ik eerlijk gezegd ervaren als een bijzondere week. Deze week was ik net begonnen bij een nieuwe (tweede) werkgever in de de thuiszorg, dus ik had al meer nieuwe indrukken van cliënten die ik voor het eerst ontmoette en moest aftasten wat hun zorgbehoefte was. Maar bij deze werkgever viel mij vooral op dat bij elke cliënt stuk voor stuk de schoonmaak van het sanitair, m.n. de toiletten echt te smerig zijn, voor iets wat wekelijks schoon gemaakt zou moeten worden, hoort er geen stof te liggen bij de toiletpotten e.d. en al helemaal geen urinesteen. Ook deze doelgroep is wat anders dan mijn andere werkgever, waar ik vooral ouderen help in de huishouding, heb ik bij deze nieuwe werkgever te maken met mensen die ook jonger kunnen zijn maar dan bijvoorbeeld er sprake is van een ziekte of nog nooit iets van huishoudelijke taken heeft gedaan en juist dat aangeleerd moet worden. In elk geval is zo’n eerste week dan wel pittig, om af te tasten.

Voorafgaand waren er verschillende symptomen gemeld naar mij waar ik rekening me moest houden bij het stoppen van testosteron. Aspecten die voorkomen bij het stoppen van testosteron zijn een verhoogde vermoeidheid die zou optreden, een verminderde libido en in een zeldzame gevallen mannelijke opvliegers. Als ik kijk naar de afgelopen week, heb ik in elk geval geen opvliegers ervaren. Mijn libido is eigenlijk ook onveranderd ten opzichte van tijdens het gebruik van testosteron. De vermoeidheid is wel toegenomen, echter vind ik dat lastig om geheel toe te wijzen aan het stoppen met de testosteronmedicatie, daar ik afgelopen week ook veel energie heb gestoken in nieuwe cliënten te leren kennen en daarmee veel nieuwe indrukken heb opgedaan. Dat je daar dan moe van word, is niet heel gek. Wel heb ik het gevoel dat het mogelijk en-en is, dus dat het samenhangend kan zijn met de stop van testosteronsuppletie.

Tegelijkertijd heeft de endocrinoloog ook gezegd dat echte verschillen na drie tot vier weken zichtbaar zijn of merkbaar zijn. Dus in dat opzicht is deze eerste week wellicht nog wat te vroeg om écht verschillen te merken. Het enige verschil dat ik objectief kan vaststellen: ik kan 10 minuten langer in mijn bed blijven liggen ’s ochtends omdat de gel niet langer hoeft in te drogen. Maar of dat nu echt winst is, nee, dat niet. Niet als daar tegenover de verhoogde vermoeidheid staat. Ik kijk hoe de komende weken het ontwikkeld en of de vermoeidheid ook af of toeneemt. Volgende week komt er in elk geval een nieuwe blog over deze proef.

Deel dit: