Zo’n twee weken geleden had ik wederom bloed laten prikken in het ziekenhuis. Het was inmiddels weer een paar maanden geleden en het was weer tijd om te meten hoe het gaat met de testosteronwaarden in het bloed en de vitamine D, waar inmiddels een kuur mee was gestart.

De testosteron en vitamine D waren beiden gemeten op de dag voordat ik weer een nieuwe injectie zou zetten van de testosteron en de vitamine D zou ik dan ook dan innemen. Uiteindelijk waren de waarden niet geheel ongunstig. De testosteron was 13,1 mmol/l en de vitamine D had een waarde van 81,3. Hartstikke mooie waarden wat dat betreft. De streefwaarde in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor vitamine D is 80, dus daar tipte ik aan. Hoewel de range waarin een gezonde vitamine D tussen de 50 en 250 zit, kan ik niet snel te veel hebben. Ik stelde dan ook voor bij de endocrinoloog gezien de huidige corona maatregelen waarin je nog veelal binnen zit de vitamine D nog wel aan te houden. Gelukkig kon hij zich hierin vinden.

De testosteronwaarde zit eigenlijk ook wel goed. Hoewel, ik had na het zien van de waarde enkele dagen geleden zelf hier al een besluit in genomen om de prikfrequentie iets lager te zetten. Ik had eerst de injectie elke 21 dagen, ten tijde van de laatste bloedafname zat ik op een injectiefrequentie van elke 14 dagen. Echter met de bloedwaarde en de referentie waarde van 11-35 mmol/l aan testosteron, had ik zitten rekenen. Ik wist namelijk uit de meting ervoor dat 1 dag na mijn injectie was de waarde 51 mmol/l. Met één dag voor de nieuwe injectie was ik gedaald naar 13,1. Even van gemiddelden uitgaan daalt de waarde dan met ongeveer 3 mmol/l per dag. Helemaal zuivere wetenschap is het niet, want er zitten verschillende soorten testosteron in de sustanon welke kort- en langwerkend zijn in een mix. Maar voor het gemak ging ik dan maar uit van de gemiddelden. Daarom besloot ik om de prikfrequentie met 2 dagen te verlengen, dus elke 16 dagen de sustanon te injecteren. Met een paar maanden (als ik ene cyclus of 6 heb gehad) kan ik me dan wel opnieuw laten meten om het precieze effect te meten. Het is dan mijn intentie dat de piek iets minder hoog word, maar ook dat de dal-waarde niet super laag word. Dat uitgelegd te hebben kreeg ik als antwoord dat het wel kan inderdaad. Nu ben ik ook niet de makkelijkste zorgvrager, dat besef ik ook. Ik wil de naadjes van de kous weten en ook nog een stuk eigen regie behouden in mijn behandeling.

Hoewel ik van oorsprong bij de endocrinoloog kwam vanwege de vermoeidheid, kunnen we inmiddels wel stellen dat de vermoeidheid een andere oorzaak had, namelijk de slaapapneu. Daarom stelde de endocrinoloog weer voor de zorg door de huisarts te laten doen en indien die nog vragen heeft, kan hij altijd de endocrinoloog nog raadplegen. Helemaal prima. Scheelt ook weer, want bij mijn eigen huisarts zijn de priklocaties ook weer een stukje dichterbij dan dat ik persé naar Groningen moet.

Deel dit: