Waar je ook komt, en je vraagt op wat de aanbevolen dagelijks energieconsumptie zou moten zijn, dan zie je altijd het onderscheid tussen de man en de vrouw. Daarbij word eventueel een factor “ziekte” meegenomen die voor een meer- of minderwaarde aan energiebehoefte zouden moeten consumeren. Echter: het syndroom van Klinefelter is géén ziekte en staat ook nergens in een lijst meegenomen als ziektefactor. Echter ben ik gevoelsmatig er nu zo goed als zeker van dat een Klinefelter-man minder energie nodig zou hebben dan de “gemiddelde man”.

Het voedingscentrum in Den Haag vertaald de europese richtlijnen voor gezonde voeding. Zij stellen voor mannen met een niet-actieve levensstijl de volgende energiebehoefte zouden moeten hebben:

Leeftijd: Energie-inname:
1 – 3 jaar 1100 kcal
4 – 8 jaar 1500 kcal
9 – 13 jaar 2200 kcal
14 – 18 jaar 2900 kcal
19 – 30 jaar 2700 kcal
31 – 50 jaar 2500 kcal
51 – 70 jaar 2300 kcal
70+ jaar: 1900 kcal

Onder een niet-actieve levensstijl behoort volgens deze richtlijn dan ook zittend werk, en in de vrije tijd weinig tot geen beweging. Voor mij als masseur, zou ik op dagen dat ik veel masseer, en dus veel beweging maak, meer moeten consumeren, maar dat zou tot een gewichtsverhoging leiden.

Proef op de som

De afgelopen 3 weken heb ik bijgehouden hoeveel energie ik consumeer en zal dit nog zo’n 2,5 week doen tot aan de operatie. En tot nu toe worden mijn vermoedens bevestigd: een Klinefelter-man heeft minder energieconsumptie nodig dan de aanbevolen dagelijkse energieconsumptie is. Echter gezien het feit tot nu toe mijn vermoedens nog niet ontkracht zijn, heb ik sterke vermoedens dat de energiebehoefte bij Klinefelters anders is, ondanks dat het schildklierhormoon op een normaal niveau functioneert(!), wat standaard ook gemeten word in het UMCG wanneer je een chromosoom-onderzoek laat doen.

In deze proef heb ik 3 weken mijn eigen energieconsumptie bijgehouden en het aantal kcal wat ik per dag consumeer, genoteerd. Daarnaast heb ik mijzelf dagelijks gewogen; niet omdat het gewicht voor mij een obsessie is, maar om te kunnen constateren wat de trend is: gaat het gewicht omhoog, of daalt deze? En hoeveel energie heb ik die dag ervoor geconsumeerd en nog belangrijk erbij: hoeveel beweging heb ik erbij moeten doen om die daling of stijging te zien. Natuurlijk maakt het verschil nog in de hoeveelheid natrium gebruik (natrium houd wat vocht vast).  Ik heb verschillende situaties in de proef tegen elkaar gezet tot nu toe, waaronder het veel masseren op een dag, het intensief bewegen in zowel het cardiocircuit als de krachttraining en daarnaast de hoeveelheid voeding wat ik consumeer op een dag. Daarnaast heb ik dit ook afgezet tegen dagen zoals het voedingscentrum zegt: zittende baan en weinig beweging.

In alle dagmenu’s heb ik de richtlijn aangehouden van 2700 kcal (gezien mijn 24-jarige leeftijd), waarbij ik sommige dagen meer consumeerde, andere dagen wat minder en gemiddeld zelf over de dagen tot nu toe slechts 2350 kcal consumeerde. Daarnaast heb ik momenteel formeel obesitas, overgewicht met een gewicht wat nu over de 100 kg is. Ná de operatie is het de bedoeling om af te gaan vallen, maar voordat ik daarmee bezig wilde, wilde ik dit experiment eens doorlopen.  Echter, wanneer je meer weegt, zou je veel meer energie moeten hebben om dit gewicht in stand te houden dan wanneer je een lager gewicht hebt. Kortom: iemand met overgewicht zou ruim 2700 én nog meer moeten consumeren om het gewicht van 100 kg+ vast te moeten houden, anders zou de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie namelijk lager moeten liggen.

Resultaten van de proef

Wanneer ik vrij strikt wil zijn in de aanbevolen dagelijks hoeveelheid energieconsumptie en wil vasthouden aan de 2700 kcal en daarmee mijn huidig gewicht in stand te houden, dan kan ik dat op twee manieren doen: minder consumeren of extreem veel aan beweging doen op een dag. Wellicht telt het voor mij mee dat ik als masseur gewend ben meer aan beweging te doen en dat daarom de hoeveelheid aan beweging niet tot nauwelijks aanslaat, maar dan nog zou ik niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energieconsumptie komen.

Wanneer ik namelijk de energieconsumptie van rond de 2700 kcal zou aanhouden, zou ik op diezelfde dag minimaal 3,5 uur aan redelijk intensieve beweging moeten doen (waarvan je zweten gaat), om ervoor te zorgen dat mijn gewicht soortgelijk blijft. Dat staat natuurlijk totaal niet in overeenstemming met wat het Voedingscentrum hierin aanbeveelt: want zij geven aan dat dit geconsumeerd moet worden wanneer je zittend werk doet en weinig lichaamsbeweging krijgt. Echter consumeer ik dit en doe ik juist weinig aan lichaamsbeweging, zoals het voedingscentrum aanbeveelt, merkte ik op dat ik de volgende dag tot 1,5 kg was aangekomen. Kortom: deze energiebehoefte is te hoog voor mij in elk geval.

Ook heb ik gekeken naar een lagere energie-inname wat dat deed wanneer ik een rust-dag had en dus weinig aan beweging deed. In zulke gevallen zou ik om gelijk te blijven staan bij dit hogere gewicht tussen de 1500 en 1700 kcal per dag moeten consumeren. Dat is dus 1000 kcal per dag of meer om op gewicht te blijven staan, en dat is een flinke dosis in verhouding dan het voedingscentrum adviseert. Voor iemand die weinig kan visualiseren waar 1000 kcal voor zou staan: dit zijn 6 boterhammen met halvarine en 30+ kaas of 250 gram puur suiker/snoepgoed. Dat is dus nogal een verschil ten opzichte van de “normale” 46XY mannen.

Natuurlijk: deze proef is nu gebaseerd op enkel alleen mijzelf, maar zal wel verklaren waarom veel Klinefelter-mannen met overgewicht kampen: namelijk het feit dat je minder energie nodig bent dan een normale man. Er heeft momenteel nog geen wetenschappelijke studie plaatsgevonden met betrekking tot de benodigde energie voor Klinefelter-mannen. Echter weet ik dat André van Beek, internist en endocrinoloog verbonden aan het UMC Groningen, in de aanloopfase zit hier een wetenschappelijke studie aan te wijten door middel van een calorimetrie en daardoor mogelijk in de toekomst het aantal Klinefelter-mannen met overgewicht terug gebracht kan worden. Ik denk echter dat wanneer andere Klinefelter-mannen dezelfde proef als deze bij zichzelf toepassen, dat het tot soortgelijke resultaten zou gaan leiden; waarin je terug ziet dat een Klinefelter-man een verminderde energiebehoefte heeft om een (gezond) gewicht in stand te houden.

En hoe nu verder?

Eigenlijk is de proef op de som wat mij betreft al voldoende geslaagd voor mij persoonlijk. Normaal word bij een diëtist of gewichtsconsulent máár 1 week gevraagd een voedingsdagboek bij te houden waardoor de diëtist of gewichtsconsulent inzicht krijgt in de huidige energie-inname. Ik heb het dus nu al een stuk langer bekeken voor me zelf zonder daar rekening te houden met wel of niet gezond eten (doen veel mensen bij het invullen al) en puur te kijken naar trends. Hieruit zou ik kunnen opmerken dat ik op drukke dagen met veel klanten in de praktijk maximaal 2000 kcal te mogen consumeren en op rustige dagen maximaal 1500 kcal wanneer ik maar een beetje zou willen afvallen. En ik kan zeggen: met voedingsmiddelen alleen zou dat onvoldoende zijn om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat betekent dat je al snel over moet gaan naar maaltijd vervangers om minder energie binnen te krijgen en nog eens voldoende vitamines en mineralen.

Na de operatie word het dus weer lijnen voor mij, wat ik hier tevens zal delen waarschijnlijk, maar betekent wel: veel minder energie consumeren en als ik op gewicht wil blijven, op lagere energie-inname blijven leven. Want die richtlijnen zijn leuk, maar blijkbaar niet toepasbaar op mij en mogelijk op een grote schaal van Klinefelter-mannen.

Deel dit: