Van de week werd het mij al eens gevraagd: Het moet toch wel meetbaar zijn, die testosteron in het bloed? Hoe kon het toch dat zo’n vent als Lance Amstrong toch door de controles heen kwam. Er gaan verschillende geruchten over op internet, over omkoping. Ook zijn de laatste dagen ook steeds meer Rabobank wielrenners die aangeven gebruik te maken van de testosteron en daarbij niet door de mand vielen. Dat dit zelfs werd verstrekt door de ploegleiders.

Langzaam maar zeker begint men naar elkaar te wijzen over EPO gebruik en testosteron gebruik als doping en de vraag; hoe komt men aan deze middelen. Naja, hoe men eraan komt is niet moeilijk. Zelf heb ik via Google Reader mij geabonneerd op het zoekwoord “testosteron” en zie regelmatig dat deze middelen  via Marktplaats worden aangeboden. Daarnaast weet ik ook dat er webwinkels zijn die testosteron te koop aan bieden aan de consument. Nu ben ik geen ervaringsspecialist op het gebied van EPO, dus als ik puur kijk naar de testosteron in het hele verhaal, kan ik me toch nog wel voorstellen dat het niet altijd meetbaar is in het bloed van de mannelijke(!) wielrenner of de stof kunstmatig is toegediend of van nature. Zeker omdat bij bijvoorbeeld de Rabo ploeg, vanaf het begin af aan al doping werd toegediend. En dan is het al lastiger bij testosteron om te kunnen constateren of iemand zelf de testosteron aan maakt of niet. Daarnaast is er nog een ander punt waarop lastig gecontroleerd kan worden: de normale testosteronspiegel wisselt de hele dag door.

’s Ochtends is normaal bij geen extern testosteron gebruik de testosteron het hoogst en gedurende dag word deze minder. Vervolgens word in de nacht weer nieuwe testosteron geproduceerd vanuit de hypofyse en de testikels waardoor mannen ’s ochtends weer opstaan met een hogere testosteronlevel in het bloed. Echter deze level, wisselt nog wel eens van dag. Daarnaast zijn er mannen die van zichzelf een hogere testosteronlevel hebben dan andere mannen, die het mogelijk lager hebben. Normaliter schommelt het testosteron tussen de 15 en 35 nmol per liter. Zeker wanneer er vanaf het begin al meer testosteron is toegediend, krijg je dus al standaard hogere waarden, maar wie zegt dat iemand van zich zelf niet gewoon bovengemiddeld scoort? Dat is lastig hard te maken, als we het hebben over testosteron gebruik bij mannen, daar testosteron een lichaamseigen stof is voor mannen. Bij vrouwen, zou het namelijk sneller opvallen, daar testosteron géén lichaamseigen stof is bij vrouwen. Daardoor zou je (naar mijn idee) als man langer ongestoord je gang kunnen gaan als het gaat om de testosteron gebruik in een sport, zeker wanneer je dit vanaf de eerst controle al doet.

Wel vind ik het kenmerkend, dat de Lance Amstrong gebruik heeft gemaakt van pillen testosteron. Naar mijn weten is daarvoor alleen op de markt Andriol, tenminste, dat is dan het merk zoals ik deze ken vanuit de medische industrie. Echter is van pillen bekend dat zij nooit een goede afgifte hebben van testosteron, de ene keer word er meer testosteron afgegeven dan de andere keer en het leidt ook tot pieken en dalen als het gaat om de testosteronspiegel. Als je dat gegeven hebt, weet je eigenlijk ook wel, zeker als hij op deze manier doping gebruikt, waarom het jarenlang lukt dergelijke middelen te consumeren: immers door de wisselvalligheid van het middel, is niet hard te maken of het doping is of niet. Of laat ik het anders zeggen: het is een stuk lastiger, daar ik al aangaf: normaal wisselt de testosteronlevel de gehele dag door. En als je dan een pilletje neemt, wat geen geleidelijke afgifte aan het bloed geeft, is er geen peil op te trekken of dat bij iemand natuurlijk voorkomt, dus lichaamseigen, of doordat iemand doping consumeert.

Ik vind het persoonlijk dus ook niet zo raar dat hij jarenlang het heeft kunnen verzwijgen, om heel eerlijk te zijn. Maar goed, ik ben ook geen dokter of medisch specialist, dit is even puur hoe ik er naar kijk en hoe ik ervaring heb met het testosteron gebruik. Ik kan me wel voorstellen, als wielrenners injecties zouden gebruiken, dit zou opvallen, daar bij een injectie, zoals we deze kennen als Sustanon, eens per 3 weken geïnjecteerd word. Vervolgens heb je de eerste week een hele hoge testosteronspiegel, de 2e week is het normaal, en de 3e week weer wat lager. Dat zal natuurlijk wel opvallen. Maar ik kan me niet voorstellen dat een sporter een vloeistof spuit in zijn spier, die hij moet benutten tijdens het sporten.

Het blijft in elk geval wat gissen hoe en wat precies. Ik volg het zelf een beetje op een afstandje, daar ik weet dat het testosteron dat wij mannen, met het syndroom van Klinefelter, pure doping is, om te zien hoe het bijvoorbeeld in de sport mee om word gegaan.

Deel dit: