In mijn vorige blog liet ik al de verschillende ontwikkelingen blijken. In de tussentijd is er ondanks eigenlijk de hele korte tijd toch wel veel gebeurd. Ik deel even mijn “rollercoaster” van de afgelopen 1,5 maand. Soms is het gewoon niet te beseffen wat en hoeveel er gebeurd. Dan is er even bij stil staan en delen van belang, althans: dat denk ik.

Lactose intolerantie

Allereerst de lactose tolerantie. In mijn vorige blog liet ik weten over de ontdekking. We zijn nu zeker 3 maanden verder. Heeft het vermijden iets gedaan met de huiduitslag. Nee, absoluut niet. Maar o, wat een genot heb ik er toch van. Ik had tot ervoor zo vaak last van buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Ik dacht altijd dat het bij mij hoorde, dat het voor mij als normaal te beschouwen was tot ik dit probeerde. En nu… Ik heb géén dagelijkse klachten meer. Het komt nu af en toe voor en dan is het de vraag of het iets was in de voeding of dat het toevallig zo is. Dat is niet altijd vast te stellen maar verhoudingsgewijs is het zo ontzettend fijn! Ik heb wat dat betreft eindelijk een “blije buik”.

Makkelijk is het daarentegen niet. Het blijft ontzettend goed kijken op producten waar dan lactose of melk in zit. En uit eten gaan is niet per definitie meer even makkelijk als voorheen. Of zoiets als een verjaardag is het zo opletten. Maar dat niet alleen: je zit nog met eventuele kruisbesmettingen en dat je niet op die momenten goed weet of er lactose aan te pas is gekomen. Ik probeer dan wel dat zoveel mogelijk te vermijden, maar soms maak ik wel een foutje of zoals bij de kerst gebeurde dat ik de “Christmas cake” nam van mijn oma (zoals elk jaar), daarna klachten kreeg met als gevolg dat je toch je voeding bij langs ging lopen… Hier bleek toch roomboter in te zitten, wat toch een bron van lactose was. Oorzaak gevonden en dus even het ongemak ervan. Gelukkig kun je dan wel lactase nemen, welke ik vooral gebruik bij het uit eten gaan. Maar vooral voor het eigen gevoel om kruisbesmetting te voorkomen. Ik haal de smelttabletten uit Duitsland, dan heb je voor € 7,95 40 tabletten die mij het gevoel van veiligheid geven én minder klachten als er toch ergens lactose in zat.

Maar al met al: voorkomen is beter dan genezen. Dus bij voorkeur hou ik zoveel mogelijk rekening ermee om lactose vrije producten te nemen. Dus dat betekent bijvoorbeeld dat we sinds dien altijd 2 soorten kaas in huis hebben. Mijn vriendin eet dan de “gewone” kaas mét lactose (welke ook goedkoper is trouwens) en ik ga bij voorkeur voor mijn kaas even over de grens in Duitsland, waar ze véél meer keuze hebben in lactosevrije producten. Dus een maal per maand doe ik een run en haal ik de meeste producten op, maar ook de vervangers van yoghurt of vla (van Alpro, al heeft de Aldi tegenwoordig ook een soort yoghurt op soja-basis). Verder heb ik al vervanging gevonden in de crème fraiche bij het koken, namelijk een vegetarische van Dr. Oetker (alleen in Duitsland verkrijgbaar, niet in Nederland) waardoor er automatisch geen lactose in zit. En wil ik dan toch wel eens iets heel graag mét lactose erin… Dan zorg ik altijd dat ik twee dingen bij mij heb: lactase om van te voren in te nemen en loperamide om als het mis is de diarree te remmen.

Afvallen

Tegelijkertijd ben ik sinds november “normaal” aan het afvallen zonder shakes of maaltijdvervangers etc. Het gaat niet heel hard, maar het meest cruciale: ik heb absoluut geen honger en ga tussen door nog gewoon eens uit eten of eet wat lekkers. Sinds begin november ben ik 12,5 kilo kwijt. Iets wat best wel een uitdaging is in combinatie met het lactose-vrij eten. Want hoewel er best veel alternatieven zijn voor producten zoals kaas, melk, zuivel etc., is er wel één beperking op: het zijn wel allemaal “volle” producten. Bij normale zuivel kun je nog kiezen tussen volle melk, halfvol of magere melk. Die opties heb je niet als het gaat om lactosevrije zuivel of zuivel op soja-basis. Dit betekent ook wel dat je op dat stukje voeding geen energie kan besparen. Dus ondanks dit gegeven, vind ik het gewoon goed. We gaan heel langzaam verder op dezelfde voet.

De lactose intolerantie heeft overigens ook een gunstig voordeel. als je dan toch met afvallen bezig bent. Zo vind je lactose ook in bv. koekjes, chocolade, roomijs, gebak etc. Doordat ik nu een paar maanden een blije buik heb, kies ik er toch minder snel voor om de consequentie ervan te hebben, namelijk de buikklachten en diarree (en de hoeveelheid energie die het vervolgens kost). Het is dan ook wel een motivatie dit sneller te laten staan, hoewel het soms er wel erg verleidelijk uit ziet.

Op naar mijn diploma!

De afgelopen weken heb ik kei-hard gewerkt om een ontwikkelingsgericht deel van mijn stage af te ronden en uiteindelijk heb ik vrijdag het afrondingsgesprek gehad van het ontwikkelingsgerichte deel van de stage. Ik heb daarin groen licht gehad van de stagedocent om door te gaan naar de volgende fase, wat de kwalificerende fase van de stage word genoemd. Deze fase is een stuk korter, omdat je in principe niet echt meer nieuwe vaardigheden nog verder hoeft aan te leren. Je moet deze in de fase namelijk examineren. Daarnaast heb je in de eerste fase heel veel opdrachten waarvan je verslagen moet uitwerken, wat in de kwalificerende fase wezenlijk anders is. Daar zitten vooral praktijkexamens in, die mijn werkbegeleider aftekent en beoordeeld en zo af en toe een verslag. Uiteindelijk komt het belangrijkste onderdeel, namelijk het assessment gesprek. In dit gesprek worden dan de verschillende onderdelen besproken en gecombineerd met de theorie. Hieruit moet blijken of ik dan mijn diploma krijg of niet. Uiteindelijk moet voor de formaliteit de uitslag nog naar de examencommissie. Uiteindelijk is het doel om uiterlijk eind juni/begin juli mijn diploma te hebben, maar daarvoor zal het nog wel “knallen” worden. Ik kijk dan ook uit tot ik de inloggegevens krijg van de digitale omgeving waarin ik de examens in kan kijken zodat ik voor mijzelf alvast kan voorbereiden, bv. welke examens ik bij welke cliënten kan uitvoeren.

Ik heb er in elk geval zin in om ermee te beginnen, hoewel het nu nog even rust is: mijn volgende werkbegeleider is met vakantie en dit betekent ook voor mij even een pas op de plaats: even “vakantie” van huiswerk.

Deel dit: