Bij mij werd op 8 mei 2023 de diagnose autisme gesteld. Zoals ik ben, onderzoek ik het dan graag, maar ben ik me ook bewuster geworden van alle prikkels en waarom ik dus zoveel lichamelijke sensaties krijg, terwijl ik bezoeken aan dierentuinen, pretparken, musea, restaurants etc. wel heel erg leuk vind, mits het bv. niet te druk is.

Dat maakt ook dat ik binnen mijn blog deze pagina heb aangemaakt, waarbij ik mijn specifieke ervaringen deel van de locaties waar ik eens ben geweest, welke prikkels je er mogelijk te wachten staat en of het wel zo geschikt is. Daarnaast zijn er ook plekken die je kunt bezoeken met de autipas. Het aantal locaties groeit op de pagina gestaag. Daarom zal er op termijn een eigen website voor geopend worden. Wil je zelf een locatie toevoegen? Dat is sinds kort mogelijk met een review formulier (bèta) waarbij je review en beoordeling word overgenomen op de website.

Ik maak gebruik hieronder van 3 kleuren; groen, oranje en rood:

Groen wil zeggen dat de gelegenheid te bezoeken is met een zeer kleine kans op overprikkeling of dat je voorafgaand misschien al overprikkeld was, maar er minder geprikkeld weg komt.

De volgende gelegenheden heb ik als groene locaties beoordeeld:

Oranje wil zeggen dat je grotendeels de gelegenheid kan bezoeken, maar dat er wel een risico op overprikkeling waarbij er geen gelegenheid is deze te kunnen vermijden. Er kan ook sprake zijn dat er meerdere triggers aanwezig zijn, maar niet iedereen hoeft hier last van te ervaren.

De volgende gelegenheden heb ik als oranje locaties beoordeeld:

Rood wil zeggen dat de kans groot is om overprikkeld te raken en/of ik dit zelf als zodanig heb ervaren. Ook indien het leidt tot een meltdown of shutdown, is het per definitie een rode locatie.

De volgende gelegenheden heb ik als rode locaties beoordeeld:


Dierentuinen

Luttelgeest – De Orchideeënhoeve

Samen met Anne van A-typist hebben we op verzoek van De Orchideeënhoeve de locatie bezocht. In voorbereiding op een bezoek op een locatie vraag ik eigenlijk altijd uit welke prikkels er mogelijk aanwezig zijn, zodat ik me kan voorbereiden en/of voorzorgsmaatregelen kan nemen. Zo ook bij de Orchideeënhoeve en zij gaven eigenlijk aan niet goed te weten waar de risico’s zitten in het bezoek. Wat ons vooral erg is opgevallen zijn de verschillende geluiden op de locatie. Ja, je kan van een dierenpark verwachten dat er geluiden zijn van dieren. Maar bij de Orchideeënhoeve word dit ook nog eens kunstmatig middels boxen in de verschillende ruimten bijgevoegd en soms wel erg luid of onnodig van vogelgeluiden met water. Dat was gewoon echt niet prettig te noemen. Maar bovendien ontkom je ook niet aan deze geluiden, omdat in vrijwel alle ruimten, inclusief de toiletten, je word blootgesteld aan luid geluid. Anne zou niet zo snel beschermende middelen hebben toegepast, ik zou dit wel hebben gedaan als ik niet op proefbezoek was geweest. Op het gebied van lichtprikkels vind je dit in kassen, helemaal bij mooi weer kan het erg fel binnen komen. Ook hierbij is nergens eigenlijk een plek waar het bijvoorbeeld bewust gedimd is. De paden zijn vrij breed en heb je, zoals nu op een rustig moment eigenlijk geen hinder van, maar als het druk zou zijn geweest, zou het mij persoonlijk echt wel agitatie geven van mensen om me heen die bv. dan ook bij de dieren kijken. Het is ook goed te beseffen dat op de locatie er sprake is van veel temperatuurswisselingen. De locatie is gevestigd in verschillende kassen, maar de ene kas is warm en daarnaast een hoge luchtvochtigheid, terwijl de andere kas eigenlijk weer koud aanvoelt. Eigenlijk zou het goed zijn, in de voorbereiding, dat de locatie dit soort dingen aangeeft en tenslotte heeft de locatie een lori-kas waarbij je de vogels kunt voeren. De vogels maken nu eenmaal herrie: daar kan de locatie niets aan doen. Maar de vogels vliegen echt rakelings langs je heen of over je hoofd. Een bordje erbij met een waarschuwing hiervoor, dat zou niet gek zijn. Dan zou je kunnen overwegen om dit stukje over te slaan namelijk. Op dit moment biedt de locatie nog helemaal geen prikkelarme ruimte of voorzieningen. Na afloop van het bezoek heb ik met een medewerker onze bevindingen doorgenomen en onze tips door op bepaalde punten toch geluidsabsorberende materialen te gebruiken bijvoorbeeld, maar ook in het tuin-restaurant die centraal in het park ligt, een prikkelarm plekje te maken, alsmede in dit restaurant ook doeken te hangen waardoor het zonlicht bij mooie dagen niet zo hard binnen komt. Wat wel goed is, is de toegankelijkheid van de paden en dat er niet steeds planten in de weg komen te hangen. Ook kun je vanuit elk stukje van het park naar de centrale tuin waar tevens de toiletten zitten. Tenslotte heb ik gevraagd of ze een terugkoppeling willen doen met wat ze eventueel gaan aanpassen. Zodra dit binnen is, zal ik dat bij deze review plaatsen. Omdat het management van het park hier iets over moet vinden, kan dit even duren.

Rhenen – Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is een van de oudste dierentuinen van het land en de enige dierentuin die panda’s heeft. Dus dat vind ik wel erg bijzonder. Door de oudheid van de dierentuin is het wel een typische “hokjes dierentuin” waarbij de dieren in afgebakende verblijven zitten en minder in een vorm van natuurlijke afscheiding waardoor het wel erg overzichtelijk is. In het mailcontact welke ik vooraf had met Ouwehands, zijn er geen faciliteiten voor mensen met autisme of met bv. de autipas. Wat daarnaast erg hinderlijk vond is dat er in her park boxen staan met of themamuziek of geluid van natuurgeluiden zoals vogels. Dit staat naar mijn idee erg luid en zou ook niet aanwezig hoeven zijn. Daar kom ik immers niet voor. Ook de natuurlijke elementen gaan daardoor weg. De aquaria ben ik door heen gevlucht, dit had zo onaangenaam geluid van mensen die praten, maar ook weerkaatsing van het geluid. Dit kwam too much bij mij binnen. Ik heb zelf geen plekken gevonden waar ik echt kon bijkomen, dat zou wel wenselijk zijn geweest. Het is op zich een logische indeling van route ook, maar toegevoegde geluiden: nee, dank je. Het zou fijn zijn geweest als er ruimten waren waar je kon ontprikkelen. Uiteindelijk heb ik de active noice koptelefoon op gehad om de omgeving te dimmen. Ik heb er wel bonkende hoofdpijn aan over gehouden helaas.

Hotels, campings, vakantieparken

Onder deze categorie valt alles waar je kunt overnachten.

Eindhoven – Fletcher hotel Jagershorst Eindhoven

Het hotel Eindhoven ligt praktisch tegen de A2 en toch geen hinder van het verkeer, wat erg fijn is. Het hotel bezit ook nog extra faciliteiten naast de kamers, zoals een fitness en zwembad. Het hotel ligt nabij bossen, dus mogelijkheden genoeg. De standaard kamer is ruim en heeft airconditioning, al merkte ik daar niet veel van, dus heb ik de ventilator die in de kamer stond ook nog aangedaan. Die maakte wel herrie, maar gelukkig heb ik dan oordoppen. Daarmee was het te doen. Bedden zijn naar mijn smaak aan de zachte kant.

Kerkrade – Fletcher hotel Parkstad-Zuid Limburg

Het Fletcher hotel Parkstad Kerkrade bevind zich in het stadion van Roda JC. Nu heb ik zelf niks met voetbal, dus eigenlijk was dat voor mij geen toegevoegde waarde. De kamers zijn goed geïsoleerd ten aanzien van het geluid, normale auto’s hoor je niet voorbij komen, alleen vrachtwagens of lui die zo nodig moeten claxonneren. Maar dat gebeurd niet continu. De kamers zijn voorzien van airconditioning, wat ik zelf toch wel erg fijn vind bij warme dagen zoals nu. Ik ben bij dit hotel ook in het restaurant geweest, wel vrij op tijd om 17.15 uur. Daarbij viel het mij op dat de tafels vrij dicht bij elkaar stonden en was ik ook blij dat ik op dat moment de enige gast was. Het geluid van de muziek stond zachtjes aan, niet hinderlijk. Echter toen andere gasten er waren die gingen praten, galmde het wel meer. Gelukkig was ik toen al bijna uitgegeten. In de omgeving van het hotel zijn ook nog vijf verschillende andere eetgelegenheden, het zou wat aftasten zijn welke rustig genoeg is wanneer je hier heen zou gaan. Ik heb dit keer geen gebruik gemaakt van het ontbijtbuffet, juist vanwege de omliggende eetgelegenheden. Dus het hotel zelf is voor iemand die prikkelgevoelig is heel fijn.

Rosmalen – Fletcher hotel ’s Hertogenbosch

Fletcher hotel ’s Hertogenbosch is gevestigd naast de A2 in Rosmalen. Het hotel biedt hierdoor een prima uitvalsbasis naar andere dagattracties in de regio. De kamers beschikken over airconditioning wat ik als prettig ervaar. Toch is er onvoldoende rekening gehouden met het geluid van verkeer, wat hier echt veel aanwezig is. Daarvoor heb ik oordoppen gedragen. Wat dat betreft zou je deze locatie alleen maar moeten zien als kortdurend verblijf, want het biedt geen oplossing ten aanzien van de ontspanning.

Valkenburg – Fletcher hotel De Burghoeve

Dit hotel van Fletcher verliep vanaf het begin niet prettig. Allereerst begon het probleem dat de parkeerplaats van het hotel niet zoveel auto’s kunnen staan als dat er hotelkamers zijn. Gevolg was dat mijn auto ca. 400 m van het hotel stond. Vervolgens verliep de incheck chaotisch doordat de medewerkster zowel de bediening van het restaurant als het inchecken deed. Eigenlijk waren dit allemaal veranderingen ten opzichte van mijn plan en is al een trigger voor overprikkeling. Ik kreeg vervolgens veel informatie gelijktijdig en ik kon het niet verwerken. Ook toen kwam ik erachter dat er geen nachtportier was en dat je pas tamelijk laat zou kunnen ontbijten, vanaf 8.00 uur. Vervolgens kwam ik op de kamer, maar die was kleiner dan aangegeven, ook was er geen bureau of stoel, alleen een bed die erg kraakte en een slap matras waar je alle kanten mee op rolde. Vervolgens kreeg ik door dat de kamers erg gehorig waren en liet mijn verbeelding spreken dat ze het elders erg gezellig hadden. Oordoppen dus in. Het uitchecken lukte niet op mijn gewenste tijdstip, want er was geen medewerker aanwezig, dus heb uiteindelijk de sleutel maar gedumpt op een locatie waar het personeel bij kan met een briefje erbij.

Pretparken

Appelscha – Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe

In verkeers- en attractiepark Duinen Zathe word een all-inclusive formule gebruikt voor de entree, eten en drinken. Het heeft daarbij als groot voordeel dat je na de entree je portemonnee op je opbergplek kunt houden. Het is een kleinschalig park welke een deel van het voormalig verkeerspark Assen heeft over genomen en verder voornamelijk bestaat uit (voormalige) kermisattracties. Het park heeft voornamelijk de focus op jongere kinderen liggen. Duinen zathe is aangesloten bij de autipas. Dit geeft geen korting, maar geeft de mogelijkheid om bij drukte via de uitgang de attracties te betreden. Hiervoor toon je bij de kassa de autipas en voor de verandering word je niet “gemerkt” met zoiets als een polsbandje maar word het doorgegeven naar de collega’s bij de attracties. Een begeleider hierin is geen vereiste. Het gaat dan ook erg gemoedelijk. En bij de achtbaan die ik een keer of 6 gedaan daarover heel toegankelijk gedaan. Met mijn geluidgevoeligheid wilde ik in eerste instantie met de pluggerz werken, maar merkte op dat dit niet voldoende demping gaf. Zoals gezegd is het een beetje een soort kermis, maar ook elke attractie heeft dan weer andere muziek en staat naar mijn smaak erg luid. Dus dat triggerde bij mij. Daarbij komt het door de opstelling dat er eigenlijk in het park zelf geen ruimte is om de prikkeling af te laten remmen of af te laten nemen. Bij navraag bij de kassa word buiten het park als plek aangewezen, dit is wel vriendelijk van toon, waarbij gezegd word dat als je weer zover bent? Weer welkom bent. Dit heb ik 1 keer gedaan en kort erna, besloot ik er een eind aan te breien. De eet- en drinklocatie zit in een grote hal bij de entree. In deze hal weerkaatsen de geluiden erg sterk en het is in die zin helemaal niet prettig eten of drinken te halen voor mensen die gevoelig zijn voor geluidsprikkels. Wat dat betreft hadden hier wel geluidsdempende platen in gemogen. Ook zou een rustige plek in het park prettig zijn geweest ergens aan de rand bv. Hoewel wat gek misschien, was het spookhuis daarin niet verkeerd, waar ik aardig geluid kon dempen en er niet superveel strobe achtige lichteffecten waren. Uiteindelijk heb ik zo’n 3,5 uur in het park rondgelopen. Ik twijfel een beetje tussen de codering oranje of rood: oranje omdat de echt wel een goede regeling hebben voor mensen met autisme ten aanzien van ongezien door het park kunnen bewegen, op te gaan in de anonimiteit. Maar ik denk dat de nadruk ligt op rood en dat zit hem voor mij op drie cruciale delen: allereerst de enorm luide muziek bij attracties. Dat is gewoon niet nodig om de sfeer te ervaren van de attractie. Het tweede deel zit hem in het vinden van een rustige plek in het park. Die is er dus eigenlijk niet (je word naar buiten het park gestuurd) en tenslotte dat er bij je eet- en drinkpunt er 1 is in het park waar enorm veel mensen bij elkaar zijn en me wat jeuk geeft, maar ook de weerkaatsing van geluiden niet prettig zijn. En dat leidt uiteindelijk toch tot overprikkeling en ik had dan ook eerst tijd nodig om te ontprikkelen voor ik naar huis kon rijden.

Reactie van het park op de review

Jammer dat je het zo hebt ervaren.
We horen namelijk altijd dat wij juist een fijne plek zijn om naar toe te gaan door de gemoedelijkheid en door de overzichtelijkheid.
Nogmaals dank voor je review en we zullen de verbeterpunten meenemen.

Lichtaart (België) – Attractiepark Bobbejaanland

Attractiepark Bobbejaanland is van dezelfde groep waar ook attractiepark Slagharen onder valt. De faciliteiten regeling is dan ook inmiddels hetzelfde en wil je van de uitgang gebruik maken moet je een begeleider mee. Ik had daarom mijn hidden dissabilities keycord om om duidelijk te maken dat ik informatie niet snel verwerk, omdat ik niet met de autipas kon werken, waar het park overigens wel mee bekend is. In het contact voorafgaand had ik ook gevraagd naar de locaties waar je kan ontprikkelen. Ik werd daar gewezen op de EHBO post waar ik dan ook gebruik van heb moeten maken, waarbij ik ondanks de genomen maatregelen op geluidsprikkels, waarbij ik zowel de op maat gemaakte oordoppen als ANC koptelefoon heb gebruikt. De EHBO medewerkster had zelf een dochter met autisme, dus had vollop begrip. Ik vertelde ook waar ik daarvoor zo overprikkeld was, bij een Terra Magma indoor boomstambaan waar naast harde geluiden ook lichtflitsen en bijvoorbeeld wind voelbaar waren. Die kwam too much binnen waardoor mijn hoofd begon te bonken. Ik heb al met al bijna een uur op de EHBO locatie rustig zitten kletsen, waarna ik het weer vervolgde met een continue ANC koptelefoon op. Er staat continu overal luid geluid aan, dat is jammer, waardoor er weinig plekken zijn om je terug te trekken. De EHBO medewerkster zei ook nog een plekje bij het reuzenrad. Dat was inderdaad wel wat rustiger tot er jeugd begon te donderjagen.
Al met al zonder de faciliteitenkaart moet ik het toch als rood bestempelen, omdat ik ook bij het einde van mijn bezoek weer een bonkende hoofdpijn had ondanks alle maatregelen die ik had.

Sevenum – Attractiepark Toverland

Attractiepark Toverland is een attractiepark in Sevenum (noord-limburg) dat de laatste jaren een flinke groei doormaakt. Het is een park dat het hele jaar in principe geopend is. Dit kunnen ze onder meer realiseren doordat zij 2 enorme hallen hebben waar ze ook indoor attracties aanbieden. Dat maakt ook dat ze bij een regenachtige dag alsnog aanbod kunnen geven aan de gasten. Enkele jaren geleden (zonder diagnose) ben ik hier ook geweest, maar vaak na 3 uurtjes (zelfs op een rustige dag) had ik forse hoofdpijn. Voor mensen met de autipas kun je een blauw bandje halen. Met dit bandje mag je attracties betreden via de mindervalide ingangen. Deze zijn, in tegenstelling tot de gewone ingangen, bijvoorbeeld niet gedecoreerd of staat de themamuziek van de attracties luid aan. Wat gewoon erg prettig is. In vergelijking tot eerder heb ik het nu 7 uur kunnen volhouden door uitsluitend via deze manier te werken. Ook kostte het me een stuk minder energie. Bij bijna alle attracties gaat dat goed. Er word verder niet een voordeel gegeven dat je sneller aan de beurt bent. Soms duurt het zelfs net even langer dan de gewone wachtrij, maar is niet erg door het feit dat je in een rustige omgeving staat met weinig prikkels. Toch zijn er ook dingen die niet zo goed gaan. Zeker in de hallen weerkaatst het geluid enorm. Ik heb de attracties hier dan ook meer vermeden. Ook had ik vooraf contact over evt. ontprikkelende locaties. Eigenlijk zijn ze daar zelf niet goed van op de hoogte, want ze gaven aan dat je dan maar op de toilet moet zijn. Nee, daar heb je vooral schreeuwende kinderen nog die hard met deuren slaan en dat is niet waar je dan moet zijn. In het hele muziek word wel themamuziek gedraaid, alleen op bepaalde plekken staan de boxen zachter of staan verder weg waardoor je er geen hinder van hebt. De plekken waar je je echt even kan onttrekken van drukte en geluid zijn bij de achterste hal buiten in de hoek, daar vind je ook wel zitgelegenheid. Daarnaast is er ruimte langs een hoofdpad tussen de gebieden avalon en port laguna, waar een inham zit. Hier kun je ook tot rust komen. De horeca is qua autisme minder handig, in de hal, waar ook terras is, zit je met geluid, bij andere locaties zit je weer met bepaalde drukte. De nieuwe attractie pixarus word je bij de uitgang gehaald, maar minder fijn is dat daar een box boven hangt met luide themamuziek. Ik had toen even de active noice cancelling koptelefoon nodig. Tenslotte zijn de medewerkers niet altijd even duidelijk. Ze zeggen dan bv. dat je naar een paar rondjes aan de beurt bent. Maar hoeveel rondjes zijn dit dan? Ik heb geleerd dat een paar 2 zijn. Dus dat maakt het niet duidelijker. Dat maakt dat dat ik hier ASS Oké voor geef.

Slagharen – Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is een middelgroot attractiepark bestaande uit 2 delen die met elkaar verbonden worden middels een winkelstraat en/of kabelbaan. Het park is bekend met de Autipas en op vertoon van de autipas kun je bij de klantenservice een faciliteitenbandje krijgen. Met dit bandje kun je bij attracties via de uitgang de attracties betreden, wat veelal rustiger is in het aantal mensen en daardoor ook prikkelarm de betreding is. Toch kan het erg druk zijn in het park en zijn bepaalde attracties minder geschikt als je geluidsgevoelig bent. Zo kun je beter de monorail dan links laten liggen, tenzij je (ongezellig) met een active noice koptelefoon wil lopen in het park. De manier van wachten bij attracties is prettig te noemen. Helaas is hier nog niet zoveel rekening gehouden met het wachten bij de horeca locaties, waardoor dit toch minder prettig is. Door het aangesloten vakantiepark kun je bij overprikkeling hier de ronde over maken om overprikkeling te laten afzakken indien nodig. Het is wel een aanrader om buiten de schoolvakanties op een door de weekse dag te komen.

Bovenstaande review was gebaseerd op de oude mindervalidenregeling. De nieuwe regeling is een verslechtering in mijn optiek.

Musea

Veel musea hebben op hun website helaas geen informatie staan over hoe zij omgaan met prikkels en/of autisme. Het is dan ook raadzaam om zelf ook te informeren bij een museum. Onderstaand mijn ervaringen. Ik heb dit gesorteerd op vestigingsplaats.

Delfzijl – Muzeeaquarium

Het Muzeeaquarium in Delfzijl had ik van tevoren gemaild naar de mogelijkheden. Hoewel hun eigen inschatting was dat het wel mee viel qua overprikkeling, was dit voor mij wel een andere beleving. Daarbij is het wel goed om aan te geven dat ik hier was op een zondag van pak em beet 11.00 tot 12.30 uur. Een weekenddag kan altijd het verschil maken met een door de weekse dag. Mijn overprikkeling zit voor een heel groot deel in geluiden. Wel gaven ze in de mailverkeer vooraf aan dat ze evt. er rekening mee kunnen houden door een kantoor vrij te maken als ik mijn bezoek vooraf aankondig, maar vroegen ze ook naar feedback. Juist vanwege deze laatste, kon ik het niet aankondigen om dan vervolgens te adviezen te kunnen geven. Dit heb ik ook gedaan inmiddels. Het museum zelf is een gevarieerd museum met een vaste tentoonstelling over Delfzijl, over scheepvaart, over geografie met schelpen en stenen en hebben ze in een oude munitiebunker uit de tweede wereldoorlog diverse aquaria met vissen en dieren uit de waddenzee. Daarnaast was er nu een wisseltentoonstelling over fotografie en film. Eigenlijk dus heel divers. Ik heb ongeveer een half uur tot drie kwartier zonder active noice cancelling koptelefoon gelopen, maar daar werd ik in de eerste zaal toch wel overprikkeld uiteindelijk. Met name door de variatie van geluiden waar ik door getriggerd werd, te weten een radar die rond draaide, een audiovisuele deel over de zeilmakerij en de coderingspiepjes van morse. Het was in 1 grote zaal en het kwam allemaal binnen, waar een ander geen last van heeft. Daarna ging ik naar de zaal over o.a. geografie en daar heb ik toch de koptelefoon maar op gezet. In de lobby staan verschillende interactieve dingen, gericht op kinderen, daar is het ook wel lawaaierig, maar daar was de koptelefoon tegen bestand, de filmzaal daarentegen niet. De bunker vond ik een genot tot het daar drukker werd. Ik vond het ook fijn gezien de beperkte hoeveelheid licht in de ruimte wat ik toch een soort van genot vond. Al met al zou ik het museum op oké zetten en heb ik ook aangeraden om met name de audio e.d. te starten middels een knop, zodat het niet de hele tijd afgespeeld word. Tenslotte heb ik de suggestie gedaan naar een prikkelarme openstelling.

Reactie van het museum op de review

Hartelijk dank voor je uitgebreide analyse en je bruikbare tips.
Ik ben blij dat je het museum bezocht hebt en wij gaan zeker iets doen met jouw tips.

Eindhoven – preHistorisch Dorp

Het preHistorische Dorp in Eindhoven had ik van tevoren gemaild, maar geen antwoord gehad. Het was dus een beetje gissen wat voor activiteiten en drukte er zou zijn. Het is een openluchtmuseum vooral in bosrijk gebied wat je meeneemt naar de allereerste mensen. Daarbij is ook te ervaren hoe je een vuurtje weet te maken of hoe je brood bakt. Ook kun je boogschieten of oude spelletjes doen zoals touw werpen. Ik ben zelf direct bij openingstijd geweest, zodat ik de grootste mensenmassa voor was. De omgeving en juist de rustigheid van het museum hebben mij meer ontprikkelt en dat is gewoon heel fijn. Ik denk dat het in het weekend in de middag wel eens te druk kan zijn, dat raad ik dan ook af. Wel zou ik de locatie aanraden om je te helpen ontspannen.

Reactie van het museum

Onze excuses voor de miscommunicatie in de zomervakantie, maar we zijn erg blij om te horen dat je zonder onze suggesties alsnog het beste moment hebt gevonden om het museum te bezoeken. Erg leuk om te lezen hoe je je met alle historische activiteiten hebt vermaakt! Hopelijk tot snel.

Groesbeek – Vrijheidsmuseum

In het vrijheidsmuseum word met name de tweede wereldoorlog behandeld als thema en als rode draad. Het museum betreft één grote koepel eigenlijk en ik bezocht het in die zin spontaan. Via de website had ik al gelezen dat je bij dit museum bijvoorbeeld een geluidswerende koptelefoon kunt lenen. In het museum zelf werd het ook aangegeven dat ze over 2 beschikken. Ik vroeg dan ook wat ik beter kon vermijden in het museum qua geluid- en lichtprikkels. Dat heb ik dan ook gedaan, het gaat hier bv. om de nagebouwde schuilkelder of de dingen met schermen. Wat ik heel irritant vond was een overheersend geluid die telkens terug kwam in het eerste deel van het museum. Te luid, te veel op de voorgrond aanwezig en te indringend. Daarop besloot ik ook mijn active noice cancelling koptelefoon te pakken. Binnen het museum zijn geen plekken om te ontprikkelen. Hoewel ik me kan voorstellen als je de schuilkelder het geluid en evt. beelden (ik weet niet wat er gebruik van word gemaakt) het een ideale stilte en ontprikkel locatie is. Er zijn wel heel veel beeldschermen maar die zijn niet flitsend en het starten eigenlijk pas wanneer je een taalkeuze hebt gemaakt. En zelfs dan kan de koptelefoon dit geluid tegenhouden en lees je de ondertiteling. Ik had dit keer ook voor het eerst de badge om van “Hidden Disabilities” omdat het best druk was in een relatief kleine ruimte. Maar ik kan moeilijk zeggen of het een bijdrage heeft geleverd bij het afstand houden van mensen. Ik kan niet zeggen dat dit museum een goed verdiend. Met name omdat er (zonder geluidswerende koptelefoon) toch continue geluiden zijn die hard aan staan en er geen ontprikkelende delen zijn binnen het museum. Er werd ook (te) veel informatie gegeven van tevoren, maar toen wisten ze niet nog van mijn autisme, want de badge deed ik pas om toen het drukker werd. Dus vandaar mijn “oké”.

Haren – Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus in Haren is in feite een expositie van tuinen in de buitenlucht en er is een tropische kas – welke ik gezien de buitentemperaturen niet door ben geweest -. Daarnaast zijn er waterwerken aanwezig met eventueel vissen, maar het is een natuurlijke omgeving in die zin. Ik ben op een maandag geweest, waarbij het ontzettend rustig is, waarbij ik dan ook geen andere mensen tegen kwam. Ik vond dat zelf heel erg fijn, dus wat dat betreft zou dit ook een uitje kunnen zijn om te ontprikkelen. Toch acht ik dat voor mijzelf niet de optie tot ontprikkeling, want ook in de buitenlucht kan het licht van buiten voor mij een trigger an zich zijn. Dus dan ben ik liever in het duister. Daarnaast heeft de hortus ook nog een bos erbij liggen. Zo is er in feite voor ieder wel wat wils en dat vind ik wel bijzonder aan deze gelegenheid.

Houwerzijl – Theemuseum De Theefabriek

Het enige Nederlandse theemuseum “De Theefabriek” vind je een klein dorpje in de provincie Groningen. De theefabriek omvat eigenlijk 3 delen: een theeschenkerij, een winkel en een museum. Volgens de website word hier met theatrale decors gewerkt, wat zou kunnen leiden tot overprikkeling. In die zin is daar eigenlijk geen sprake van. Op een door de weekse dag was ik de enige in het museum. Hoewel deze niet groot is, naar schatting ca. 50 m2 vloeroppervlak. Het is daarmee geen dagvullende activiteit, maar ook misschien gewoon net genoeg om wat bij te leren. Er word in de basis niet gewerkt met audiovisuele instrumenten, wat in dat opzicht al heel fijn is. Je kan wel dingen zien en op 2 plekken iets met thee doen; het zeven en het wegen ervan. Op verschillende plakkaten is dan informatie te lezen over hoe thee word verwerkt. Hoewel naar mijn smaak er wel veel tekst staat binnen 1 plakkaat, doet het niet af op mijn totale oordeel. Qua prikkels is het prettig, niet te veel licht en geen flitsend materiaal. Er is tenslotte een film in een stukje afgesloten deel van het museum die met een knop aan te zetten is, dus ook geen continue geluid hiervan. Op zich is het volgen van de film aanvaardbaar en geen storend hard geluid of veel flitsende beelden. Echter raadt ook dit museum af om in het weekend te komen, gezien de drukte dan. De theeschenkerij zelf is eigenlijk wel druk, maar toch wel de moeite waard, waarbij er honderden vormen van thee op verschillende basis (bv. zwarte thee, groene thee, gele thee, rooibos) te bestellen zijn met de meest uiteenlopende smaken.

Kerkrade – Discoverymuseum

Het discoverymuseum in Kerkrade is een interactief museum waarbij het centraal staat om zelf te ontdekken. Echter zijn er ook veel punten van lawaai waar het e.e.a. word geactiveerd aan licht of geluid. Het geluid staat overal eigenlijk heel luid aan. Er is geen knop om dan bijvoorbeeld het geluid zachter of harder te zetten. Waardoor alles enorm binnenkomt van verschillende bronnen en dat tegelijkertijd. In eerste instantie heb ik alleen oordoppen gebruikt, maar dit werkte niet afdoende. Als je de toer begint volgens de nummering, begin je bij 1 en dit is een interactieve toer in karretjes die door een ronde ruimte rijden. Ook de beelden zijn flitsend en snel en dat is gewoon echt niet prettig. Er word een waarschuwing voor mensen met epilepsie gegeven, maar hoewel ik deze soms wat overdreven vind voor mijzelf, was deze wat heftig nog. Persoonlijk ben ik van mening dat dit museum niet vriendelijk is voor mensen met autisme. Wel weet ik dat het discoverymuseum hier in 2024 mee aan de slag gaat. Dus ik ben benieuwd wat hierin mogelijk is.

Leek – Nationaal Rijtuigenmuseum

Het nationaal rijtuigenmuseum in Leek bevind zich op landgoed Nienoord, waar naast een museum een spoorbaan en speel- en attractiepark gehuisvest is. Het museum bevind zich in een oude borg en heeft een ruime tuin, waarbij de tuin door ieder gratis te bezoeken is. Het museum zelf bestaat uit een aantal gebouwen, het hoofdgebouw heeft een stal en koetshuis, een bijgebouw waar exposities zijn en een schelpengrot in een apart gebouw, welke nog 1 van de 3 in Nederland is. Daarnaast, als je deelneemt aan een rondleiding, mag je ook nog het depot in. Tussen de gebouwen is een tuin en daar is het ook rustig. Ik bezocht zelf het museum direct bij opening, waardoor het ook rustiger is. Voor kinderen is er een soort simulatie om een koets te besturen, die geeft wel lawaai en er waren twee televisies die naar mijn smaak te hard staan en te horen was in alle ruimten van dit bouwdeel in de tuin. Echter door de grootte van de ruimte en de drukte (er waren naast mij nog 6 mensen) gaf dit wat agitatie, maar niet een overprikkeling. Door de opzet is er namelijk wel risico op weerkaatsing van geluid. Ik kan me wel indenken dat als het drukker was geweest met meer kinderen, dat ik er anders over zou denken. Het is verder niet een groot museum, ik was er zelf met een uur door heen, maar heb dan ook de vleugel met schilderijen wat ik niet zo interessant vind, overgeslagen. Daarom kom ik ook tot de beoordeling oké.

Medemblik – Museum De Oude Bakkerij

Museum De Oude Bakkerij laat zien hoe de ambacht van de bakkerij werkt, in brood, banket en suikerwerken. Het is een kleinschalig museum waarbij bij binnenkomst de zoete geur van koekjes te ruiken is. Ik vind dat lekker ruiken, maar ben dan ook een zoetekauw. In het museum zijn verschillende ruimten met films en geluiden. Bovendien is de bakkerij in bedrijf. De geluiden van de schermen overlappen elkaar die ik als hinderlijk ervaar. In de bakkerij weet ik de focus te leggen op wat de bakker doet en is de omgevingslawaai niet aanwezig, behalve van de schermen. Dit museum wil in de toekomst heel graag voor mensen met autisme wat betekenen en ik ben hier dan ook heen geweest op hun verzoek. Na afloop van het bezoek heb ik een feedbackgesprek gehad en tips gegeven over de schermen, door deze bijvoorbeeld te activeren met een knop of door de video’s door te laten spelen met ondertiteling zodat er geen geluidsprikkels hoeven te zijn. Ze overwegen prikkelarme openstellingen en ik krijg bericht wanneer dit gaat plaatsvinden.

Roden – Speelgoedmuseum Kinderwereld

Het speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is een compact museum welk ik bezoek op een vrijdagmiddag (buiten de schoolvakanties om). Het museum bestaat uit een gebouw met 3 verdiepingen en een buitenplein waarbij er een draaimolen te vinden is. In het museum vind je nostalgisch speelgoed, poppen en een treinzolder. Voorafgaand mijn bezoek neem ik contact op met het museum, waarbij ze aangeven niet bekend te zijn met de autipas, maar tippen de vrijdag te bezoeken vanwege de rust op die dag. Dat blijkt: ik ben de enige bezoeker op dat moment. Ik heb het bezoek als prettig ervaren, nog naast dat er geen mensen waren en dus in alle rust mijn bezoek kon doen, draaien er wel een paar films, maar niet met een overweldigend geluidsniveau. Op verschillende plekken kun je zaken “in beweging” brengen, denk aan treinen of een poppenhuis het licht aan, maar dat werkt allemaal met knoppen en is daardoor erg duidelijk in actie-reactie en niet onverwacht in dat opzicht. Geluidsniveau’s die dit maakt, vind ik ook acceptabel. Ik denk wel, dat als het druk was geweest met kinderen bijvoorbeeld, het minder prettig was. Maar voor nu zou ik zeggen; prima te doen. En als je wel met je (autistische) kinderen heen gaat, ook dan is er speelgoed waar je wél mee mag spelen naast alleen maar kijken. Ook daar is aan gedacht wat dat betreft.

Sappemeer – Historische scheepswerf Wolthuis

De historische scheepswerf in Sappemeer is 2 dagen in de week geopend, op dinsdag en donderdag. Op deze dagen is het niet alleen een museum over de geschiedenis van de scheepvaart/schepen bouwen, maar word er ook gewerkt aan projecten. Zo restaureren zij bijvoorbeeld ook schepen voor andere musea (zoals het Veenkoloniaal museum). Het is een museum waar je eigenlijk goedkoop naar toe kan, een kaartje kost maar € 3,50 en daardoor ook toegankelijk voor mensen met een smalle beurs. Het is is niet heel groot, mijn bezoek duurde ongeveer 1 uur, maar kreeg dan ook een rondleiding van één van de vrijwilligers en werd er een film afgespeeld. De rondleiding was met 2 andere mensen, dus dat was een kleine groep en zo werden verschillende (oude) machines gedemonstreerd. Op de dinsdag is normaal ook de oude smid in bedrijf, dus dat kan leuk zijn voor wie dat interessant vind. Ondanks de groepsgrootte, zijn er toch een aantal aspecten die de nodige prikkels geven of onduidelijkheid. Dit begon eigenlijk bij de entree. Ik ben het zo gewend dat je voorafgaand je bezoek je entree moet voldoen. Nu zat er iemand achter de computer en werd ik niet begroet. Dus ik had ook geen idee hoe nu verder. Dus ik vroeg maar iemand die ik tegen kwam; hoe moet ik nu betalen? Aangezien zij niet aangesloten zijn met de museumkaart. Daar werd eigenlijk wat gemakkelijk over gedaan dat bij hun mensen eerst rondkijken en daarna betalen. Dat kan gastvrij overkomen, maar gaf bij mij juist veel onduidelijkheid. Tijdens de rondleiding word heel veel vertelt in korte tijd, die snelheid kon ik niet verwerken, terwijl schriftelijke informatie (rustig nalezen) dan even ontbreekt. Maar ik begreep dat hier nog aan gewerkt gaat worden. Verder maken de machines als ze in bedrijf zijn alsmede een audiofragment die tijdens de tour kort aangezet werd om aan te geven hoeveel herrie er is op zo’n werkplaats, toch wat prikkels voor overprikkeling. Ook vertelde de rondleider dat er ook wel eens grote groepen zijn, maar dat je vooraf even kan informeren of er toevallig zo’n groep gepland staat. Alles samen zou ik zeggen; het museum is opzich oké te bezoeken en er is ruimte om de drukte te ontvluchten buiten het museum.

Ter Apel – Kloostermuseum

Met het museum Klooster Ter Apel heb ik van tevoren contact gehad en zo kreeg ik ook de tip om eigenlijk gelijk ’s ochtends bij opening het museum te bezoeken in de vakantieperiode en buiten de vakantieperiode even te bellen om navraag te doen of er ook groepen gepland stonden. Ik besloot in de zomervakantie ’s ochtends te gaan. Het museum vertelt het verhaal hoe de kruisheren in Ter Apel belanden en hoe hun bestaan destijds was. Het is nu nog het enige klooster in de provincie Groningen en stond al jaren op de lijst van “daar moet ik als Groninger eens geweest zijn”. Door de aard van het museum, had ik al de nodige verwachtingen dat ik hier niet overprikkeld zou moeten worden. Hoewel, die verwachtingen had ik natuurlijk ook bij een gevangenis museum en ook dat ging niet naar verwachting. Toch ben ik uiteindelijk blij verrast wel naar mijn bezoek van circa 1,5 uur. Alleen al de kruidentuin binnen het museum is een heerlijke stilteplaats zoals ik hem alleen bezocht, maar ook binnen het museum zelf zijn er vele plekjes te vinden waar je stilte vind. Ik heb dan ook geen active noice koptelefoon hoeven te pakken. Er word bij de entree in een ruimte wel een film gedraaid, maar met een spraak die vrij monotoon is en rustige beelden, is het goed te volgen. Naar mijn smaak stond het geluid wel iets te hard, maar dat komt omdat het ook wel snel flink binnen komt bij mij. In de rest van het museum worden er wel schermen gebruikt, maar die zijn te activeren op verzoek en ook het geluid is uit te schakelen optioneel. Zeker zoals het nu rustig is, geeft dat geen prikkels af. Al zou ik wel, als je dan het geluid uitschakelt, je misschien toch iets van ondertiteling/tekst handig geweest. Ook voor mensen die bijv. doof- of slechthorend zijn. Maar in principe is dit een museum waarvan ik ook nog wel zou zeggen; wellicht is dit een plek waar ik de rust vind bij overprikkeling. Daarnaast ligt er om het museum veel bosgebied, maar gezien het wisselvallige weer, heb ik daar geen gebruik van gemaakt. Voor mijn interesses over bouw en geschiedenis in combinatie met de stilte van het museum, vind ik dit wel een aanrader waard. Vandaar mijn “goed”-beoordeling.

Reactie op de review van het museum

Ik ben natuurlijk blij dat we er goed vanaf komen in je blog! Je verbeterpunten herken ik enorm. Op dit moment zijn we bezig een nieuwe website op te tuigen. Dat zal nog wel even duren, maar wat jij zegt klopt: onze toegankelijkheidsinfo is vrij summier. Daar gaan we zonder meer verandering in brengen.
De film wil ik verplaatsen in het museum en de audio wil ik via koptelefoons hoorbaar maken, zodat je er elders geen last van hebt. Niets zo vervelend als dat je ergens lekker van de stilte zit te genieten en dat je dan weer ergens herrie vandaan hoort komen.
De ondertiteling is een goed punt. Ik vind het mooi om te zien dat jij niet in je eigen bubbel blijft maar ook nadenkt over andere mensen met hun beperkingen. Mijn specialisme is vooral slechtziendheid, dus ik ben dan weer heel blij met jouw opmerkingen.

Valkenburg – Fluweelgrot en kasteelruïne

De Fluweelgrot en de kasteelruïne is een gecombineerd bezoek. Van tevoren is er wel per mail geïnformeerd, maar alles valt en staat met de groepsgrootte. Hier word verder geen voorziening in gegeven om dan met een kleinere groep te gaan. Door de ruis ben ik de active noice cancelling koptelefoon gaan gebruiken. Ik kon dan de gids nog horen, maar het geroezemoes werd gedempt. Maar het was zeker niet weg. Qua licht vond ik het schemerige prettig in de grot. Ook de temperatuur van 12 graden is prettig. De kasteelruïne bezoek je verder op eigen gelegenheid. Daar is het, als je de groep vooruit loopt, dan wel rustig.

Valkenburg – Gemeentegrot

De gemeentegrot van Valkenburg heb ik bezocht op de bonnefooi, omdat ik er toch eens wilde zijn geweest en omdat dit evt. Met een treintje kon. Dit trok me wel aan. Het treintje was wel op wielen, een lichte teleurstelling. Er werd continu in de tour van 30 minuten informatie gegeven en doorgereden. Daardoor moest ik continu informatie verwerken terwijl ik het vorige nog niet verwerkt had. Daarbij ook nog visuele prikkels te verwerken. Ik gaf dan ook aan bij de uitgang dat er wel veel informatie achter elkaar gegeven werd, waarop de gids aangaf nog wel veel meer te kunnen vertellen. Een beetje jammer zo’n reactie. Het was fijner geweest dat er ook af en toe gestopt was, zodat je bijvoorbeeld ook foto’s kan maken of voor mensen met autisme: even pauze om informatie te verwerken. In vergelijking tot de fluweelgrot, was de gemeentegrot wel prettiger qua geluidsprikkels: ik heb hier namelijk geen active noice koptelefoon gebruikt maar alleen oordopjes omdat ik onder de box van het treintje zat.

Veendam – Veenkoloniaal museum

Op een zaterdag ben ik naar het Veenkoloniaal museum geweest in Veendam. Het museum ligt in het centrum van Veendam en vertelt met name het verhaal waardoor de regio is gegroeid in geografische en economische aard. Zo staat Veendam dan bekend uit het steken van veen/turf tot aan de aardappelzetmeelindrustrie als het strokarton wat in de regio bekend is. Het museum bevind zich in het oude schoolgebouw en heeft daardoor, gericht op geluidsprikkels ook zijn beperkingen. Verder staat het museum bekend om kidsproof, maar die waren er tijdens mijn bezoek niet veel, waardoor het ook niet gepaard ging met extra geluidsprikkels. Het museum is namelijk vrij “hol”, waardoor geluiden erg weerkaatsen. Bovendien vond ik het een nadeel dat je niet een tas mee mocht in het museum, waardoor ik van tevoren al moest besluiten om wel/niet een koptelefoon op te zetten. Ik heb het wél gedaan, en dat is maar goed ook gezien de bouw van het museum. Het zou fijn geweest zijn als er wat meer gebruik was gemaakt van stoffen objecten die het geluid minder zou weerkaatsen. Ik vond het prettig dat op enkele schermen na, audiovisuele dingen op basis van een knop gestart werden. De verschillende scenes waren tevens mooi gedecoreerd, zonder overvloed van audiovisuele producties. Toch merk ik op dat het maar weinig plekjes kent in het museum waar je kan terugtrekken op prikkels. En waar je wel even terug kan trekken, is in het stukje buiten, maar dat is helemaal bij het entreegebied. Het was dan fijn geweest dat er tussendoor plekken waren. De belichting vind ik grotendeels oké. Er is wel veel te lezen en ook dat maakt het bezoek vrij intensief, al met al geef ik daarom de beoordeling “oké”.

Veenhuizen – Gevangenismuseum

Het Nationaal gevangenismuseum is op het eerste oog een ruim opgezet museum en beschouwd zich als kindproof. Helaas had ik zelf geen goede ervaring met dit museum. Bij de entree word heel snel informatie vertelt, als je aangeeft het niet snel te kunnen verwerken, nemen ze niet de tijd voor je om het nogmaals te vertellen. Ook in het museum is door de bouw als zijnde gevangenis, dat geluid erg weerkaatst binnen de compartimenten. Er word veel gebruik gemaakt van audio en visuele aspecten als in geluid, video, interactieve elementen of (licht)flitsen. Audio staat stevig hard en overlapt elkaar ook in geluid, waardoor de focus enorm lastig is. In het museum zijn geen bankjes of stoeltjes, al zou je deze wel mee kunnen krijgen volgens de website. Maar bovendien zijn er ook geen ruimten waar je jezelf in rust kan terugtrekken, behalve het buiten terrein wat nadelig is als het regent, want nergens is overdekking te vinden.
Voor mensen met autisme raad ik dit museum af.

Reactie op de review van het museum

Wij danken u hartelijk voor deze informatie en begrijpen uw advies.
We gaan absoluut aan de slag met onderstaande punten.

Vught – Geniemuseum

Het geniemuseum laat de historie zien van de divisie genie van het Nederlandse leger. Ik weet nog steeds niet eenvoudig uit te leggen wat nu het genie is, maar mijn indruk is dat zij de technische ondersteuning waren voor andere onderdelen, door technologische ontwikkeling om bv. Een tijdelijke brug aan te leggen. Het museum is in de voormalige keuken van concentratiekamp Vught ondergebracht, waarbij er nog uitzicht is op de voormalige appelplaats. Op het buitenterrein staat allerlei materieel wat door de genisten zijn ontwikkeld. Tenslotte is er nog een bunker uit de koude oorlog te vinden. Daar vond ik het erg fijn, de stilte, rust, maar ook de prikkelarme inrichting. Heel fijn gewoon. Zo’n bunker zou ik wel bij een ieder op de hoek gunnen om de stilte en rust te ervaren.

Reactie van het geniemuseum op de review

Wat mooi om te lezen dat u het bezoek als fijn heeft ervaren. Momenteel werken wij heel hard achter de schermen om keurmerk te krijgen.

Vught – Nationaal monument kamp Vught

Het nationaal monument Kamp Vught laat het verhaal zien van voormalig concentratiekamp Vught in de tweede wereldoorlog. Er werd mij bij de entree een audiotour aangeboden, maar de mevrouw vond mijn eerste vriendelijke nee niet voldoende blijkbaar. Ik heb tot 3 keer toe aan moeten geven dit echt niet te willen. Het museum omvat een museumgebouw waar de tentoonstelling staat en een buitenterrein waar authentieke crematorium vindbaar is alsmede de omheining. Verder is de barak gereconstrueerd en is een masquette te vinden. Buiten het terrein, op zo’n 500 meter afstand staat nog een originele barak, al heeft deze nooit een woonfunctie gehad. In het hoofdgebouw zijn verschillende licht- en geluidsprikkels die ik als hinderlijk heb ervaren. Hiervoor heb ik ook geluidsbescherming gebruikt, te weten de active noice cancelling koptelefoon. Het buitengebied is rustig te noemen, mits je de schoolklassen vermijd. Buiten het museum heb je ook nog bezichtigingen van de fusilladeplaats, de authentieke barak en goederenwagons, wat ik dan weer als kalmerend heb ervaren. Hoewel ik van tevoren informatie had opgevraagd, heb ik dit niet gehad, waardoor het bezoek een beetje op de bonnefooi ging. Dat vond ik zelf wel lastig, juist omdat ik voor mijn roadtrip zoveel mogelijk rekening wilde houden met in- en ontspanning.

Reactie van kamp Vught op de review

Graag wil ik ook de opmerking m.b.t. de audiotour even toelichten; onze vrijwilligers zijn geïnstrueerd om iedereen een audio tour mee te geven, of men ze nu wel of niet gebruikt, het is voor ons namelijk goed om te weten hoeveel audio tours er op het terrein zijn, zodat we dan precies weten hoeveel bezoekers er zijn; dit kan in het geval van een calamiteit handig zijn. Wellicht heeft onze vrijwilliger, die daarmee dus de beste bedoelingen had, dit niet bij je aangegeven.
 
Verder gaan we kijken of er mogelijkheden zijn om het volume van het geluid hier en daar eventueel aan te passen.

Warffum – Openluchtmuseum Het Hoogeland

Bij de entree van openluchtmuseum het Hoogeland word wel een beetje te veel informatie achter elkaar gegeven, maar eenmaal na de entree kun je het museum vrij bezoeken. Het museum neemt je mee naar de dorpsgemeenschap in de periode 1910-1920. Je begint in een klaslokaal met oude houten bankjes en zo loop je door het museum waar verschillende m.n. boerderijen te zien zijn of een op schaal gebouwde molen waar op windkracht een zagerijtje is gebouwd. Dit word gedemonstreerd aan de bezoekers indien er wind staat. Het is vrij ruimtelijk opgezet en er word op 1 plek na, eigenlijk geen audiovisuele dingen gebruikt. Dat is op zich al erg fijn te noemen. Er is ook voldoende zitgelegenheid tussendoor en het restaurant van het museum is tevens ook voor mensen van buiten het museum te bezoeken wat een voordeel geeft op de kaart qua keuzes. Ook dat vind ik positief om even te noemen. In het restaurant zelf is gebruik gemaakt van geluidsdempende platen, waardoor hier niet snel hoge weerkaatsing is van geluiden. Heel fijn eigenlijk. Binnen de boerderijtjes is het soms wel even te druk met de nabijheid van mensen, maar dat is maar op de 22 te bezoeken gebrouwen, mij maar 3 keer gebeurd dat ik het nodig vond om naar buiten te lopen: het was dus te overzien. Wel stond ik dan aan het begin van de dag al bij de poort, om de grote drukte voor de middag voor te kunnen zijn. Ik had bovendien ook kalmte in mijn hoofd na afloop, waardoor ik ook op een goed uit kom. Wat ik wel jammer vond is dat ik soms naar dingen zat te kijken, maar dat er geen uitleg was in tekst bv. over wat een voorwerp nu eigenlijk is.

Zoutkamp – Boottocht vanuit het Visserijmuseum

Vanuit het visserijmuseum te Zoutkamp word zo nu een dan een boottrip georganiseerd naar de Engelsmanplaat ten westen van Schiermonnikoog. Je bent tijdens de boottrip van 10.00-17.00 uur onder de pannen met een bootje waar hooguit 16 mensen op zijn inclusief de bemanning. Er word eigenlijk weinig vertelt, maar dat vond ik zelf wel prettig, maar bij vragen word het graag beantwoord. Ik hoor wel mensen praten, maar dat is betrekkelijk zacht door het in open lucht is, maar ook de motor ritmisch in de achtergrond draait. Het verblijf op het wad is dan ook prettig. Wel zou ik persoonlijk liever een wat kortere trip gewild, maar in deze tijd van het jaar is dat minder makkelijk.

Kleine uitjes en/of restaurants

Tenslotte hier een kleinere categorie. Onder kleine uitjes kun je denken aan activiteiten als bowlen, bioscoopbezoek, golfen etc. Ook restaurants neem ik mee in deze categorie. Eigenlijk is deze categorie een variatie van overige dingen waarmee je een uitje kan vormen.

Coevorden – AquaMundo CenterParcs

AquaMundo is het zwembad wat bij CenterParcs hoort en we zijn naar de locatie in Coevorden geweest als daggast. En eerlijk is eerlijk: hoewel het een mooi aangekleed zwembad is, is het ook wel aan de prijs met ruim twintig euro per persoon. Helemaal als je nagaat in hoeverre het eigenlijk nog prettig is als je gevoelig bent voor geluidsprikkels en eigenlijk niet goed een dempend middel kan toepassen in het water. Want ook de op maat gemaakte oordoppen bevatten een filter die uiteindelijk niet nat mogen worden. Dus links of rechtsom, je moet er dan doorheen en dan is het nogal wat lawaai in het zwembad, wat vooral word versterkt door het weerkaatsen van geluid. De wildwaterglijbaan en het buitenbad waren de prettigste delen, omdat het buiten was en daardoor geen weerkaatsing van geluid heeft. Maar uiteindelijk ben ik binnen 2 uur haast gillend het bad uitgegaan omdat ik de prikkels niet langer kon verdragen en ik een stevig bonkende hoofdpijn ervoer. En dan is het best duur zwemmen. Je kan dan haast beter naar een lokaal zwembad gaan dobberen bij het warme weer, maar dan voor een fractie voor het geld. Ik heb niet echt rustige plekken kunnen ontdekken om te ontprikkelen in het zwembad, behalve bij de toiletten onder de ingang van de wildwaterbaan waar weinig mensen gebruik van maakte. Eigenlijk zou dit wel wenselijk zijn om op te kunnen laden.

Leende – Pannenkoekenhuis De Clown

Pannenkoekenhuis De Clown zit gevestigd in Leende. Het restaurant kent naast pannenkoeken ook schnitzel of biefstuk op de kaart, waardoor er keuze ontstond. Ik had van tevoren gemaild via de website, maar hier kwam nooit een antwoord op. Ik heb daarom vlak voor mijn komst gebeld of ze ook rustige plekken bieden, nee, dat kon niet gegarandeerd worden als er kinderen door de zaak rennen. Dus ik vraag nogmaals door, of daar vanavond sprake van was. Nee, dat niet. Dus ik gaf aan er dan zo aan te komen. Er was verder niemand in het restaurant toen ik aan kwam m.u.v. het personeel. Toch werd er niet echt de tijd genomen en de gedachte die bij mij binnenschoot was dan ook: ben ik wel zo welkom? Er word dus in die zin geen rekening gehouden met mensen met autisme. Qua betaalbaarheid is het prima. Ik had 3 gangen met 2 drankjes voor € 31,45. Dus goed te doen.

Muntendam – Chinees restaurant Nieuw Azië

Restaurant Nieuw Azië in Muntendam is een traditioneel Chinees restaurant. In het weekend hebben zij een lopend buffet, waar we gebruik van hebben gemaakt. Ze zijn daarin goed betaalbaar met € 20,50 p.p. excl. consumpties. Naast het restaurant is het mogelijk hier eten af te halen. Het restaurant bestaat uit twee delen; een kleiner deel rondom het buffet en een groter deel meer afgelegen van het buffet. In het restaurant klinkt een typisch Chinese achtergrondmuziek die zich steeds herhaalt. Ik heb dit niet als hinderlijk ervaren. De lichtinval is prettig te noemen, alleen kun je door deze drukte wel hinder hebben van andere gasten. Tijdens mijn bezoek hadden we gasten naast ons die telkens vertelden aan elkaar wat ze ervan vonden. Dit was op te lossen door gewoon elders plaats te nemen. Daar was ook de ruimte voor.

Stadskanaal – Wereldrestaurant Goud

Wereldrestaurant Goud is nu enkele jaren open en is een wereldrestaurant. Nu kun je sowieso al denken dat wereldrestaurants op zichzelf wel een risico an zich is. Maar in het verleden, bezocht ik deze ook, niet altijd met problemen of iets. Je hebt hier in principe voor ieder wat wils en er is ruimte voor kinderen gemaakt om te spelen. Voor iemand zonder autisme is het al lawaaierig, maar die lukt het zich om wellicht nog te focussen aan de mensen waarmee je aan tafel zit. En hoewel het eten van kwaliteit was (en ik hou dan vooral van vleesgerechten), kostte mij het lawaai te veel energie. Ik weet dan ook inmiddels wat voor mij de signalen van overprikkeling zijn. Ik kan ze echter nog niet goed in het voren aanvoelen. En wat ik ook een enorm nadeel vond: ik kon me niet goed voorbereiden op het bezoek afgaande van de website, indeling etc. Dus ik was na ongeveer een half uur ook al wel op overprikkeling door geluid i.c.m. warmte, dat ik toch even naar buiten ging, maar daarna kwam ik terug en was het er nog. In dat opzicht is dat in het nadeel, want als ik zo’n bonkende hoofdpijn heb, dan eet ik ook niet graag meer, en waar kom je dan nu juist voor… Nee, dan is het gewoon erg jammer. Ook had ik mijn agitatie hier hoog omdat bij het wachten bij bv. de grillplaten, ik mijn personal space mistte: waardoor het ook dubbel op werkt. Ik dacht de rust te kunnen vinden op de toiletten, even uit de drukte, even uit het geluid, hebben ze zelfs hier muziek (hard) aan staan. De enige plek waar dan enigszins rust te vinden is, is buiten. Het is wellicht ook gewoon kenmerkend voor het type restaurant, maar omdat het op uitnodiging ging van iemand anders ben ik toch meegegaan. Ik weet ook niet goed waarom ik er minder goed tegen kan dan een aantal jaren geleden, maar wellicht komt het wel dat ik mijn lichaamssignalen beter aan heb leren voelen.

Valkenburg – Restaurant De Beren

Restaurant De Beren zit buiten het centrum van Valkenburg. Ik kreeg de tip hiervoor via X (voorheen heette dit Twitter) dat het binnen eigenlijk altijd rustig is en dat kloptte, mede door het mooie weer zaten veel mensen op het terras. Ik had mezelf in een rustig hoekje zitten, er was muziek aan, maar niet hinderlijk en het licht was wat gedempt. Het was vooral rustig na een drukke dag en dat vond ik fijn. Ik heb er lekker gegeten en bovendien was het niet heel duur, wat ook wel een fijne bijkomstigheid is. Ik had nu wellicht ook wel mazzel doordat er zoveel mensen liever op het terras zaten dan binnen.

Reactie va het restaurant

We willen u hartelijk bedanken voor uw bezoek aan ons restaurant en voor de vriendelijke feedback die u heeft gedeeld. Het doet ons genoegen te horen dat uw ervaring in ons restaurant als positief is beoordeeld, vooral gezien uw focus op het beoordelen van locaties vanuit het perspectief van mensen met ASS. We waarderen uw inzet om verschillende plaatsen te verkennen en te beoordelen op hun geschiktheid voor personen met ASS.
Uw openheid en bereidheid om uw ervaringen te delen, zijn bewonderenswaardig. Dit kan zeker anderen helpen die zich mogelijk terughoudend voelen om nieuwe plekken te proberen die als potentieel druk of prikkelend worden beschouwd. Uw bijdrage aan het vergroten van het begrip en de acceptatie van mensen met ASS in verschillende omgevingen is waardevol.
Nogmaals dank voor uw bezoek. We hopen u in de toekomst opnieuw te verwelkomen in ons restaurant.
Met gastvrije groet,
Peggy
Deel dit: