Gisteren is het persbericht  voor Ik en mijn Klinefelter – het boek – verstuurd. Je mag onderstaand bericht dan ook kopiëren en gebruiken op je eigen website. Graag zelfs!

Groningen, 8 oktober 2012 – Op donderdag 18 oktober verschijnt het autobiografische boek Ik en mijn Klinefelter, geschreven door Romano Sandee (24 jaar). In dit boek schrijft Romano over het eerste jaar na de diagnose syndroom van Klinefelter, waarbij een van zijn grootste dromen in het water viel.

Romano wilde in juli 2011 zaaddonor worden. Nadat hij een sample had ingeleverd bij de spermabank, werd hij al snel gebeld door de gynaecoloog: hij bleek geen zaadcellen te bezitten. Na een onderzoek van 3 maanden werd de diagnose duidelijk: het syndroom van Klinefelter. Romano kon geen eigen kinderen krijgen.

Het syndroom van Klinefelter is één van de meest voorkomende genetische aandoeningen. Het komt voor bij 1 op de 660 mannen. Bij dit syndroom heeft de man één of meerdere vrouwelijke chromosomen per cel te veel. Alleen al in Nederland zouden daardoor rond de 25.000 mannen met dit syndroom rondlopen. Desondanks weten mensen er weinig over.

In het boek Ik en mijn Klinefelter schrijft Romano openhartig over het eerste jaar na de diagnose. Hoe hij er psychisch mee omging, maar ook schrijft hij over eventuele mogelijkheden om toch later iets met kinderen te gaan doen. Daarnaast wordt er openhartig geschreven over liefde, relaties en seksualiteit. Ook schrijft Romano over de borstvorming, kenmerkend bij veel Klinefelters. Hij heeft de borstvorming laten verwijderen beschrijft dit proces in het boek, ondersteund met beeldmateriaal.

Romano schrijft met regelmaat over de actualiteit op zijn blog: www.ikenmijnklinefelter.nl, hier is ook de mogelijkheid om het boek te bestellen.

 

Deel dit: