Je zou denken: kan het op een regenachtige dag toch zo stralen? Maar natuurlijk kan dat, als je maar FLIRT! Je bepaald immers zelf hoe je je neerzet en hoe je de verbinding met een ander aangaat. Op de lotgenotendag van 13 oktober in Assen stond het ochtendprogramma in het teken van flirten en hoe je verbinding met elkaar kan maken. Er heerst een positieve spanning in de zaal voordat Klazien en Esther van de Flirtfabriek hun presentatie doen. Oehhh, flirten… Een hele andere lading hangt daar toch aan dan hoe de bedoeling is van Klazien en Esther. Nee, vandaag gaat het over zakelijk flirten, geen nieuwe relaties aanleggen, wat de heren in het gezelschap jammer lijken te vinden. Verdorie, weer geen flirt aan de haak geslagen.

We beginnen het voorstelrondje aan de hand van een voorwerp in de broekzak, bijvoorbeeld een sleutelbos, waar iemand zijn verhaal over verteld, want waar was nou die ene sleutelhanger ook al weer van en wat was het verhaal erachter? Ieder had zo zijn eigen verhaal erachter, wat iemand in de broekzak heeft.
Na het voorstel rondje hebben we gedanst door de zaal heen. Nee! Niet echt dansen, maar zakelijk flirten is als een dans die je met zijn tweeën doet en waarbij de ik-persoon de leiding geeft aan de ander. Samen dansten we de zaal door, door te letten op taalhoogte, maar ook ons non-verbale houding.

We kregen op nieuwe een oefening: in eerste instantie moesten we een gesprek met elkaar aangaan waarin we vooral een tegenwerken in een idee van de ander, door “ja, maar” te gebruiken in een antwoord. Zo wilde mijn tegenspeler een viswedstrijd houden bij een volgende lotgenoten dag, waarop ik verschillende bezwaren moest aangeven, zoals dat het weer misschien tegen was, en dat ik geen regenkleding heb, geen vishengel etc. Dit was om te ervaren wat het met iemand doet wanneer je weerstand krijgt. Daarna was de leuke kant. We moesten opnieuw in gesprek gaan, maar in plaats van een tegenwerking, moesten we antwoorden met “ja, leuk” en daarbij een toevoeging geven, waardoor het idee nog groter en briljanter werd.
Daarna gingen we dit nabespreken en kwamen de wildste plannen eruit, waaronder een weekendje weg waarbij iedereen onbeperkt kon eten en drinken wat je wilde, een dag wandelen met de gezinnen in het bos en tot ontspanning komen, een kolonie met bussen huren en naar een pretpark gaan waar wilde dieren vrij rondlopen om minder leuke mensen te grazen te nemen. Slechts een paar voorbeelden van de resultaten uit dit rondje.

Tenslotte hadden de dames nog een spel bedacht, waarbij er wederom in tweetallen werd gewerkt. Hierbij moest de “beeldhouwer” het “beeld” in de meest perfecte en aantrekkelijke houding neerzetten van die persoon. Het beeld moest in beginsel als een stuk klei hangen, waarna de beeldhouder met aanwijzingen of door fysieke pogingen, dit waar te maken. Hiermee ging ook ieder leuk aan de slag.

Na dit spel, was het alweer tijd en gingen we met zijn allen lunchen. Zoals Henk het altijd doet op zijn manier: soep, broodjes en kilo’s Grunniger kouk.

In de middag gingen de groepen uit elkaar. De mannen met het syndroom van Klinefelter bleven in de grote zaal achter en de vrouwen en broer van een Klinefelter-man, gingen Assen in om te shoppen.

Binnen de mannengroep waren 3 nieuwe mensen aanwezig in de groep, die de ruimte kreeg om hun eigen verhaal te doen en te delen en daardoor nieuwe inspiratie kreeg om daarmee aan de slag te gaan. Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals het (juist) gebruiken van testosteron medicatie, de vermoeidheid die veel Klinefelters ervaren en dat veel Klinefelter-mannen vergeetachtig zijn.

Na de lotgenotencontact voegde de vrouwen en de broer zich weer toe aan de groep, waar het laatste onderdeel van de dag stond te wachten; ik zou mijn boek presenteren binnen de groep Klinefelters waar ik nu eigenlijk vast kom naar de bijeenkomsten in Assen. Ik vertelde dat ik vorig jaar het syndroom van Klinefelter als diagnose kreeg en om het van mij af te schrijven het boek heb geschreven. Daarnaast was er mogelijkheid voor mensen om daar het boek te kopen.

Tips om makkelijker met elkaar te communiceren:

  • Zet een glimlach op, hierdoor krijgt de ander gelijk een positiever beeld van jou
  • Sta open voor nieuwe contacten, door een open lichaamshouding aan te nemen (bijvoorbeeld niet door je handen over elkaar te doen)
  • Laat je schouders zakken en neem een ontspannende houding aan.
  • Zorg ervoor dat je rechtop staat, waardoor je minder onzeker overkomt
Deel dit: