Een laag testosterongehalte lijkt een voorspeller te zijn voor reumatoïde artritis. Onderzoekers denken dat de geslachtshormonen een rol spelen bij de ontwikkeling van de gewrichtsaandoening.

Zowel mannen als vrouwen met reumatoïde artritis hebben een lager gehalte testosteron in hun bloed dan gezonde mensen. Het is echter onduidelijk of dat het hormoon bijdraagt aan het ontstaan van de ziekte of dat het juist een gevolg is van de aandoening.

Onderzoek

Zweedse onderzoekers stellen dit op basis van gegevens uit het Malmo Preventive Medicine Program. Deze studie begon in 1974 en volgden 33.000 mensen die geboren zijn tussen 1921 en 1949. In totaal hadden de wetenschappers de beschikking over 100 bloedmonsters van mannen die reumatoïde artritis ontwikkelden en 174 gezonde mannen ter controle.

De mannen met een lager testosterongehalte kregen significant vaker reumatoïde artritis. Deze mannen hadden ook meer follikel stimulerend hormoon in hun lichaam: deze stof is betrokken bij de seksuele ontwikkeling en voortplanting. Waarschijnlijk is dit het gevolg van het lage testosterongehalte.

Hormoonveranderingen

Mogelijk gaan de hormoonveranderingen vooraf aan het ontstaan van de aandoening en kan het zelfs de ernst van de artritis beïnvloeden. Dit is in lijn met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat testosteron het immuunsysteem kan temperen en ontstekingen kunnen onderdrukken.

De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases.

 

Bron van dit bericht: www.nu.nl

Deel dit: