Ik deed eerder al een vooraankondiging via Facebook dat er een nieuwe community klaar staat en online is. Hoewel er nog een module bij komt (namelijk de chatfunctie) zijn verder alle andere onderdelen getest en functioneel. De eerste content staat ook al online en de eerste leden hebben zich al aangemeld.

logo IEMK forum

Ik heb natuurlijk al ervaring met het Klineforum opgedaan en daar heb ik ook al eerder over geschreven. Qua titels van de subfora zul je het mogelijk ook vinden lijken op het Klineforum, die titels en de structuur daar heb ik namelijk ook bedacht. Echter was ik daar in uitvoering van de Nederlandse Klinefelter Vereniging en had ik daarin toch wat scherpe kantjes in wat wel en niet mocht volgens het plan wat vooraf was opgesteld. In het “Ik en mijn Klinefelter Forum” staat “Ik” en “Klinefelter” centraal, dus de persoon zelf en de aspecten van het syndroom van Klinefelter. Daarnaast is het nieuwe forum een “higherlevel” van informatie. Zoals ik voorheen bij het Klineforum specialisten regelde, zal ik dit proberen voort te zetten. De contacten zijn immers al gelegd, de vraag is alleen of ze met een partij dan willen samenwerken wat geen vereniging omvat, al is er al een eerste toezegging. Het nieuwe forum word beheerd door het oude team van mensen van het Klineforum die allen inmiddels daar zijn opgestapt.

Het forum is zoals ik al aangaf een omvat het nieuwe forum een hoger niveau van informatie. De informatie zal gewogen worden en dit vraagt ook zéker iets meer van de aangesloten leden dan wanneer het alleen een lotgenotenforum is. Het vraagt van leden namelijk om explicieter te vermelden hoe de informatie tot stand komt bij de medische subfora. Dit kan al vrij eenvoudig bij een mening of een ervaring door kort zoiets te vermelden als “Mijn ervaring is dat….” Op het moment dat het een feit betreft, word er toch wel verzocht om iets van een bron te vermelden of als je een specialist bent dit te vermelden dat het komt uit je opleiding / kennis. Het is daarmee de bedoeling dat er zo min mogelijk “internet cowboys” gegevens verspreiden die niet (geheel) juist zijn.

Open forum

Een gedeelte van het Ik en mijn Klinefelter forum is open, dit wil zeggen dat je hier géén account voor nodig bent, voor iedereen te lezen is en voor iedereen de mogelijkheid heeft om te reageren. Zo is de categorie “Oproepen” ook uitgebreid met “Ontmoeten” omdat oproepen alleen vooral éénrichtingsverkeer is, maar ook het ontmoeten van lotgenoten centraal staat. Zo kun je daar dan ook oproepen plaatsen voor het vinden van een maatje en wellicht vanuit de toekomst dat er bijeenkomsten vanuit het forum georganiseerd kunnen worden. Ook is er een open plaats van lotgenotencontact, waar je vragen kunt stellen en beantwoorden natuurlijk zonder een account te hebben. En in ’t Café kun je terecht voor het minder serieuzere werk en zal altijd het eerste rondje van het beheer zijn. Je moet bij berichten in het open forum als niet-lid wel een (nick)naam invoeren, zodat je voor anderen toch enigszins bekend bent i.p.v. dat er 100 verschillende gasten zijn.

Het open forum word ook gevonden door zoekmachines.

Besloten forum

Er zijn mensen die toch liever niet hebben dat de buitenwereld weet van hun syndroom of willen het liever stellen aan leden die geverifieerd zijn door het beheer. Binnen het besloten forum vind je ook weer lotgenotencontact en daarnaast ook gespecialiseerd op een doelgroep, zoals in het Klineforum ook gedaan werd sinds oktober 2014. Daarnaast heeft dit deel van het forum ook de meer informatieve zijde van inhoudelijke fora met hoofdtitels als “Body & Mind” en “Sociaal en maatschappij”. In het besloten forum word tevens een extra service geboden voor leden: als je namelijk niet goed weet waar je een topic kunt openen, kun je dit in het forum “Overige” doen. Het beheerdersteam verplaatst deze dan naar het juist forum die past bij je topic. Dit scheelt als jij het lastig vind om een keuze te maken of het simpelweg niet weet. Mocht het topic toch niet ergens bij passen? Dan blijft deze in overige staan.

Meer controle voor leden

Het nieuwe forum geeft meer controle aan de leden. Dat kan ook goed op het moment dat leden zich houden aan de forumregels (die zijn eigenlijk pas nodig als het uit de hand (dreigt) te lopen), maar ook op hun profiel is het mogelijk om tussentijds wijzigingen door te voeren zonder tussenkomst van het beheer, zoals het aanpassen van de gebruikersnaam. Wel is het dan handig om dit even op je profiel en/of onderschrift te melden. Daarnaast krijgen leden ook een afkoelperiode bij berichten van 2 uur. Na deze 2 uur staat het bericht vast op het forum. Binnen de afkoelperiode kon je op het Klineforum alleen een bericht aanpassen. Op het nieuwe forum kun je zelfstandig het bericht ook verwijderen.

E-mail updates

Er is besloten voor de gezamenlijke chatmomenten en het updaten van bv. de laatste topics een e-mail / nieuwsbriefprogramma te gebruiken van Mailchimp. Hierdoor kunnen wij makkelijker e-mails versturen en kunnen ontvangers zich makkelijk aan- of afmelden. Naast updates van het forum zullen ook updates van de blog hierin komen te verschijnen. Bovendien door het gebruik van het programma kunnen we ook meten hoeveel mensen het lezen. Dit laatste is handig bij het overtuigen van specialisten over een potentieel bereik van lotgenoten. Tenslotte is het voor ons heel makkelijk: want wij kunnen de mail ook mooier opmaken en op een bepaald tijdstip (vooraf in te stellen) verzenden in plaats van real time.

Het is mogelijk om je vanaf heden aan te melden op het nieuwe forum. Het forum is voorlopig in elk geval te bezoeken via http://ikenmijnklinefelter.phpbb3.nl. Dit kan (bij groei van het forum) een ander adres worden, maar uiteraard word je daarvan dan op de hoogte gehouden.

Wil je je graag aanmelden voor de nieuwsbrief? Dat kan het beste via Facebook waar het inschrijfformulier geïntegreerd is.

Deel dit: