Het is ook echt wat voor mij, om inmiddels alweer dagenlang na te denken over een definitie, en in dit geval de definitie van “sperma”. Als we de dit eens opzoeken op de gratis online woordenboek van de Van Dale, krijg ik het volgende:

definitie sperma volgens de Van Dale

 

 

 

 

 

 

Het staat er wat klein weergeven, maar volgens de Van Dale betekent “Sperma” “Mannelijk zaad”. Maar daar gaat het bij mij al mis. Ik heb helemaal geen zaadcellen, en daarmee is het al helemaal niet te benoemen tot mannelijk of vrouwelijk. Maar hoe kun je dan het “goedje” gaan noemen op het moment dat je een orgasme hebt. De gynaecoloog die mij op 18 oktober 2011 het nieuws vertelde, legde wel uit dat zaadcellen een ingrediënt van sperma is wat op het laatst word toegevoegd en het vocht dat bij een orgasme vrij komt, afkomstig is uit de prostaat. Eigenlijk produceer ik als man met het syndroom van Klinefelter dus enkel alleen prostaatvocht. Maar sperma is niet het juiste woord blijkbaar.

Maar wat moet het dan zijn is de vraag. Ik ga eens Googlen op synoniemen van sperma, maar ook daarbij kom ik niet veel verder. De meest aangegeven synoniem voor “sperma” blijkt op verschillende websites toch “zaad” te zijn. Op Mijnwoordenboek.nl vind ik naast synoniemen ook termen uit een “puzzelwoordenboek”, waarin ook andere dingen staan, wat neer komt op een soort vloeistof of afscheiding, maar hoofdzakelijk benoemd weer in combinatie met het woord zaad.

Maar al met al ben ik er nog niet achter gekomen, hoe ik het vocht moet benoemen wat ik produceer bij een orgasme. Ik denk dat ik het moet houden op prostaatvocht, want meer dan dat is het ook gewoon niet bij mij. Misschien dat op termijn de medische wereld wel een andere term verzint, misschien wel zoiets als “perma”, waarbij ze de S er af halen wat dan zou staan voor  het Engelse woord “Seeds” (wat voor zaadjes staat), waarna je Perma overhoud. Wie weet komen ze van deze blog nog eens op ideeën.

Deel dit: