Ik liet vorige week al weten geslaagd te zijn voor mijn diploma. Maar dat stelde ook de vraag, welke waarde word er uiteindelijk gelegd aan het diploma. Hoewel deze blog helemaal niets met het syndroom van Klinefelter van doen heeft, wilde ik mijn ervaring wél delen. Het is namelijk iets waar veel startende professionals mogelijk mee van doen hebben. In elk geval wanneer je, zoals ik, een zij-instromer bent in de zorg.

Wie tussen de regels doorleest in mijn vorige blog, leest ook al wel mijn onvrede bij deze grote werkgever in de zorg. Helemaal als je dan eerst werk had opgezegd waar je een contract had van 22-26 uur per week, is het nogal een domper (en dat is nogal een understatement) dat je vervolgens alleen maar een oproepcontract krijgt. Natuurlijk: er zijn in de afgelopen maanden veel dingen veranderd. Vooral in de thuiszorg (waar je in de media maar amper wat van mee krijgt). In de media krijg je mee dat de zorg het ontzettend druk heeft. Hier gaat het eigenlijk vooral om ziekenhuiszorg en verblijfszorg (denk aan een verpleeghuis), maar… voor de thuiszorg is dat allemaal net even anders. In de thuiszorg hebben veel organisaties het aantal contactmomenten verlaagd met cliënten als corona-maatregel. Maar er is nog een ander ding wat speelt, namelijk dat de thuiszorg normaal gesproken ook een deel van de zorg levert aan mensen die ontslagen worden uit het ziekenhuis: oftewel, te goed voor het ziekenhuis, maar thuis het nog niet helemaal zelfstandig rond kunnen krijgen en dus een beroep doet op de wijkverpleging. Maar omdat de reguliere zorg bij ziekenhuizen in de afgelopen maanden vrijwel nihil was, komen vanuit die route geen nieuwe cliënten in zorg, met als gevolg weer enorme rust in de wijkverpleging. Zo zijn er routes bij mijn vorige werkgever van 7 uur soms teruggegaan naar misschien maar 3 tot 4 uur. En dan is het best lastig om een beetje contract te krijgen waar je ook nog eens een leuk salaris uit haalt om en van rond te komen en ook nog eens te kunnen investeren bijvoorbeeld. Juist nu is zoiets als de onregelmatigheidstoeslag die je ontvangt over uren in de avond of het weekend een noodzaak, dan een leuk extra’tje. Juist omdat de uren niet best te maken zijn, tenzij je zelf ervoor zou gaan kiezen om dagelijks dubbele diensten te draaien. Maar ik kan je verzekeren: daar gaan mensen kapot aan. Dan krijgen mensen niet meer voldoende rust en ontspanning die ze nodig zijn. En ja, met dit in het achterhoofd, is een contract bij de werkgever (noemen we voor het uit elkaar houden werkgever A) van 24 uur een contract die nagenoeg niet uitvoerbaar is binnen de redelijke grenzen van een goede werk- en privébalans. Het zou anders betekenen dat je zeker 6 á 7 diensten per week moet werken en dat is gewoon niet reëel te noemen.

Waardering van diploma verzorgende IG

En dan heb ik mijn diploma ontvangen. Dus conform de afspraak heb ik mijn diploma direct ingescand, samen met mijn cijferlijst en opgestuurd naar de P&O van werkgever A, met daarbij het bijgevoegde woord of ze tevens mijn contract en salariëring willen aanpassen naar de nieuwe situatie. Immers had ik wel een salaris al opgebouwd binnen de CAO VVT waarbij ik elk jaar een periodiek erbij kreeg, maar dat was gebaseerd op de functie helpende of leerling verzorgende IG die tevens als helpende word uitbetaald. Op 22 mei jl. kreeg ik dan ook het voorstel binnen. Ik was als oproeper zonder diploma aangenomen met een bruto uurtarief van € 12,82. Logisch vond ik op dat moment nog, ik was immers nog niet gediplomeerd. Maar is het zo raar om te denken dat er een hoger salaris uit moet komen zodra je daadwerkelijk je diploma hebt behaald na een opleiding van 3 jaar? Lijkt me toch niet?!? Echter het eerste voorstel wat ze deden was een bruto uurtarief van maar liefst € 12,44. Dit is in de CAO het aanloopperiodiek 0. Hoewel ik dan ook van mening ben dat je niet meer binnen een aanloopperiodiek behoort als je al een jaar vrijwel zelfstandig hebt gefunctioneerd. Maar goed, die achteruitgang van salaris, nee, daar gaan we niet mee akkoord (naast dat het niet is toegestaan binnen de CAO VVT). Is dat nu de waardering van een diploma? Dacht ik toch niet! Dus ik heb de P&O weer bericht, dat ik niet akkoord ga met het salaris. Bovendien bij werkgever B, waar ik inmiddels ook al een contract van had, werd wel het juiste (conform CAO VVT) salaris geboden. Ook hier heb ik werkgever A dan ook mee geconfronteerd.

Het is maandag 25 mei 2020. Ik krijg na het weekend antwoord terug van de P&O. Ze hadden inderdaad een fout gemaakt in de salaris en ik kreeg een aangepast contract in de mail terug. Ze waren wel heel vrijgevig: ik kreeg het voorstel van € 12,82 per uur. Voor de oplettende lezer: exact hetzelfde als was ik kreeg voor mijn diplomering. Ook daarmee kan ik geen akkoord geven. Dat is niet een waardering voor je diploma, het geeft mij in elk geval totaal geen gevoel van waardering. Ik zat nog steeds in mijn wettelijke proeftijd en inmiddels was ik al begonnen bij werkgever B. Ik heb dan ook aangegeven de arbeidsovereenkomst te ontbinden, maar om mijn collega’s nog een beetje ruimte te geven, heb ik de 25e en de 26e mei nog gewerkt, en daarmee heb ik het bij werkgever A afgesloten. Vanaf maandag ga ik dan ook alleen bij werkgever B aan de slag en dat is prima voor nu.

Salaris in perspectief

Ik zet toch even nog het salaris als beginnende gediplomeerde verzorgende bij deze zorginstelling in perspectief. Daarvoor maak ik gebruik van verschillende bronnen en neem ik peildatum 1 januari 2020.

CAO / beroep:Per uur:
Wettelijk minimum loon > 21 jaar:€ 10,60
CAO Schoonmaak en glazenwassers:€ 11,25
CAO Levensmiddeldenbedrijf:€ 11,85
CAO VVT, verzorgende IG (nominaal FWG 35): € 11,75
CAO VVT, verzorgende IG met FWG 40:€ 12,40
Tabel: Uiteenzetting van aanvangsalarissen per uur bruto. In de zorg als verzorgende IG is loonschaal FWG 35 minimaal, maar er zijn ook veel organisaties die FWG 40 toepassen.

Als ik het uit dit perspectief bekijk, dan is de zorg erg ondergewaardeerd van alle beroepen hierboven, die ook allen in deze coronatijd tot cruciaal zijn benoemd. Helemaal als je beseft dat je als verzorgende IG tenminste een opleiding volgt van 2,5 tot 3 jaar (en een paar duizend euro investering), waarbij je in de andere beroepen veelal volstaat met een cursus van misschien enkele uren tot enkele weken.

Werkgevers: waardeer het diploma om personeel binnen te halen, maar daarna ook zeker om te behouden!

Voor werkgevers mag het duidelijk zijn. Ik begrijp best dat de zorg door overheidsgelden geen vetpot is. Maar geef tenminste ook waarde aan het diploma. Ik snap best dat je nu een beetje de vakbondsconsulent in mij leest/ziet spreken, maar toch… Tegenwoordig is de kwalificatie Verzorgende IG zo’n beetje een minimum-eis om in de zorg als in wijkverpleging of verpleeghuizen te kunnen en mogen werken. Maar er zou wel degelijk een verschil moeten zijn in salaris wanneer je een functie omhoog gaat, bijvoorbeeld van helpende naar verzorgende IG of van leerling verzorgende IG naar gediplomeerd. Zeker voor zij-instromers hebben zij elders al een hoger salaris verworven dan een aanvangssalaris. Ga hier dan ook op een nette manier mee om, zoals het van een goede werkgever betaamd. Neem ook de CAO serieus en hou je eraan, dus geef 2 periodieken erbij als een medewerker in functie omhoog gaat en probeer een redelijke omvang van de arbeidsovereenkomst te geven.

Verder zouden mijn tips voor werkgevers zijn:

  • Doe is met de Dag van de zorg op 12 mei, maar doe het enigszins persoonlijk (dus geen algemene post op een facebookpagina o.i.d.)
  • Zeg bij een pas gediplomeerde niet alleen gefeliciteerd in de woorden, maar waardeer dit ook terug in het salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Geef waardering aan een pas gediplomeerde met als hij/zij dit wil ook een contract met uren. Een oproepcontract is een contract die je geeft bij studenten die nog geen behoefte hebben aan vastigheid of zich willen binden bepaalde werktijden
  • Vraag je medewerkers hoe het met ze gaat, juist in deze tijden is het van cruciaal belang om medewerkers te zien.
  • Wil je meer jongeren trekken? Geef ook een arbeidsovereenkomst met een redelijke omvang, waar ook een alleenstaande bij wijze van rond kan komen om een huis te huren/kopen en van te leven.
  • En voor zij-instromers: kom met een redelijk salaris als zij eenmaal hun diploma halen.
Deel dit: