Sommigen weten het wel van mij en maak er ook niet echt een geheim van, dat ik de beheerder ben van het forum van de Nederlandse Klinefelter Vereniging. Al een hele tijd zat ik erop te wachten, maar eindelijk is het forum geïnstalleerd (alleen de basis) door de “opperwebmaster” die de vereniging heeft ingehuurd. Het zou eerst al een tijdje terug geplaatst worden, maar telkens kwam er weer wat tussen.

Inmiddels heb ik dan ook toegang tot het nieuwe testforum… In de voorbereiding zijn al dingen naar voren gekomen die ik toch wil gaan aanpassen. Is in mijn optiek nu ook gelijk de beste periode, want elk lid zal zich opnieuw moeten registreren. En daar word ook gebruik van gemaakt om gelijk dingen grondig te veranderen. In eerste instantie zorgt het ervoor dat het forum weer “schoon” opgeleverd word, dus leden die niet langer actief -willen- zijn, zullen zich niet opnieuw gaan aanmelden. Echter omdat het nieuwe forum X-aantal nieuwe functies én indeling krijgt, moet ik de forumregels voor het nieuwe forum nog gaan uitwerken. Ik ga dat vooral uitwerken met in mijn achterhoofd de KISS methodiek. KISS staat voor: “Keep It Simple Stupid”. Kortom, eenvoudige regels die zelfs voor de smurfen te begrijpen zijn, bij wijze van. Ik ga er niet van uit dat de nieuwe leden hun gezicht blauw sminken en een witte muts op doen…

Vanavond heb ik een eerste opzet gemaakt van de fora en de gebruikersgroepen. Want ja, zoals ik al schreef: er gaan dingen veranderen. Omdat ieder zich nieuw moet registreren, is er een veld  bij gekomen: namelijk tot welke doelgroep iemand behoort. Zo weet het beheer in welke doelgroep iemand toegewezen gaat worden, bijv. als Klinefelter-man, als partner van of als ouder. Deze indeling komt ook weer terug onder de naam van het lid, zodat iemand gelijk weet: ah, dat is dus iemand die vanuit de kennis van een ouder praat. Daarnaast zijn er subfora gemaakt in de lotgenoten contacten speciaal voor ouders, partners en Klinefelters. Echter is zo’n subfora alleen zichtbaar voor die specifieke doelgroep. Zo kan het dus mogelijk gemaakt worden als hij zich op het forum registreert en post als lid, maar zijn vriendin ook graag haar “ei” kwijt wil, maar liever niet heeft dat hij het leest, dat nu mogelijk gemaakt kan worden, zonder dat er een nieuw forum alleen voor vrouwen gemaakt hoeft te worden. Zo hoopt het beheer dat het gevoel van veiligheid vergroot word. Naast de doelgroep gerichte fora, zijn er 2 algemene lotgenoten fora gemaakt nu: hiervan is 1 besloten (dus alleen te lezen voor mensen die een doelgroep toegewezen hebben gekregen) én 1 is open, waar ook niet-leden van het forum straks kunnen posten.

De grootste klus moet nog komen eigenlijk: in eerste instantie zijn er wat errors op dit moment nog op het gebied van de verbinding en deze stabieler te maken zodat hij ook steeds naar het forum toegeleid word i.p.v. een error geeft. Aan de andere kant moeten alle velden nog van het Engels naar het Nederlands vertaald gaan worden. En dit is een flinke klus, want er is nu nog helemaal niets vertaald. Het zal ook flink wat uurtjes kosten om samen met de moderator zoveel mogelijk te vertalen voordat leden zich kunnen registreren.

Het nieuwe forum is ook Facebook ready. Echter moet eerst het forum maar staan, voor ik Facebook koppelingen ga toelaten. Dat is wel zo handig lijkt me, ook omdat er nog een flinke klus aankomt: zoveel mogelijk leden van het ene forum naar het andere forum en deze zoveel begeleiden. In het ouder forum is ongeveer 1/3e van de leden die nog nooit een bericht hebben geplaatst. Het is nu onduidelijk of dat komt doordat die behoefte er niet is, of omdat het technisch te ingewikkeld is. De vereniging kent namelijk veel leden die (vanuit mijn perspectief met mijn leeftijd) “oud” zijn, zal maar zeggen, dat begint bij mij op 50+, wat het dubbele van mijn leeftijd is en vergt een andere aanpak van instructie. Deze leden zijn ook bericht met de vraag hoe we hen het beste kunnen begeleiden in de overgang.

Kortom: hard aan de slag om een nieuw forum klaar te maken. Ik hoop ergens volgende maand dat de eerste leden erop los kunnen worden gelaten. Dat zou wel mooi wezen als dat te realiseren is.

Deel dit: