Pfff, misschien heb je het zijdelings al wel gemerkt als je dicht in mijn omgeving bent… Maar ben weer eens enorm prikkelbaar de laatste week/twee weken. Er is nogal wat op mij afgekomen en heb er wat moeite mee om alles te kunnen verwerken in één keer… Dus ben meer het ezeltje prikkeltje deze week en kan dan maar weinig van anderen hebben…

Dat hebben anderen dan ook wel gemerkt. Ik ga me letterlijk aan alles en iedereen irriteren en soms aan de kleinste dingen al. Belangrijkste voor mij in de prikkelbare perioden is dat ik structuur voor mezelf heb, dat als ik een afspraak heb, ook echt in plan en dat het echt niet anders moet gaan lopen dan die afspraak zo is. Dan gaat het gewoon niet door. Ook nog kleinere dingen irriteren mij al snel, hoe iemand een zin formuleert kan al snel bij mij verkeerd schieten… Of mensen die de hele dag zich lopen te vervelen die je moet gaan entertainen (of die verwachting wekken dat je dat moet gaan doen). Nu gewoon ff niet. Zo lastig is dat niet. En het meest irritante is denk ik nu wel mensen die anderen aanwijzen “zij hebben het gedaan” in welke situatie dan ook. Neem gewoon je eigen verantwoordelijkheid. Je hebt je eigen aandeel en je eigen keuzes. Het is dan ook maar goed dat mijn collega van het forum de chat afgelopen maandag begeleidde, ik heb daar momenteel écht niet het geduld voor om vriendelijk te zijn.

Wat zijn dan de oorzaken… Dat hoor ik je denken. Om precies te zijn: de samenloop van verschillende dingen die mijn “emmertje” heeft doen overlopen. Als het allemaal wat gedoseerd zou zijn, was het prettig geweest, maar nee, het moest weer eens gelijktijdig… Ik word daar altijd zo prikkelbaar van als ik een overload krijg. Een opsomming van de laatste weken:

Geouwhoer ex

Mijn ex kwam weer eens in beeld. Ze vond het wel wat kut hoe het vorig jaar was gegaan, had de spijt van en miste me. Ik had al een naar gevoel erbij toen ze dat meldde. Ze gaf aan dat ze veranderd was en gegroeid in haar bewustzijn. Het enige wat was gegroeid, bleek later naar vooral veel doorvragen en dingen op zijn plek zetten dat het niet zozeer een gemeend excuus zou zijn naar mij, maar meer vanuit haar eigen ego omdat zij mij in haar leven wilde hebben. Nogal vreemd daarbij was is dat ze momenteel een relatie heeft, al ruim een half jaar en zoveel dubbele signalen weergaf, dat ik haar daarmee confronteerde dat het niet anders is dan vorig jaar, behalve dat ze het nu dan niet mijn vriendin is, is er niets anders dat ze onbewuste acties uitvoert en daar geen verantwoordelijkheid voor neemt. Maar wat een energie vreet dat dan… Zeker als iemand zegt dat ze er niet bewust van is, ik  betwijfel of het geen bewuste opzet is, want je kan je toch haast niet voorstellen dat iemand zit te flirten (met de nodige pikante foto’s) met je ex, terwijl je een vriend hebben, aangeven dat je iemand mist en zeggen dat je dat onbewust doet…? Ik kan me dat in elk geval NIET voorstellen dat ik dat zou doen. Maar die is nu echt definitief exit. Ik blijf het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van mensen die narcistische en hypocriete trekjes hebben.

Zorgen over mijn bedrijf

Ik maak met erg veel zorgen over mijn bedrijf. De groei van de productenlijn gaat wel volgens mijn verwachting, maar de massagepraktijk is zeer teleurstellend al een paar maanden op rij. Je gaat dan toch bij jezelf te rade: waar komt nu de omzet weg, waar kwam het voorheen weg, waarom is mijn agenda minder gevuld en hoe zit het met de klanten die voorheen vaker kwamen, waarom zijn zij minder vaak in mijn agenda. Daarin moet ik concluderen dat klanten die voorheen wekelijks kwamen, minder frequent komen. Daarnaast zijn er 2 doelgroepen die bij mij een “risico” vormen/zijn. Ik heb een enorm grote doelgroep van dertigers, waarvan het laatste jaar ongeveer 10 cliënten (vrouw en man van) zwanger zijn geraakt / hun eerste kindje hebben gekregen. Gevolg daarvan is wel dat ze minder vermogen hebben om aan bv. massage te besteden en daardoor ook minder frequent komen. De andere doelgroep is studenten die ook minder zijn geweest. Ik heb daar geen concrete oorzaak van, daar mijn tarief verder al 2 jaar vast staat, maar ik vermoed dat dit meer te maken heeft met de hogere jeugdwerkloosheid de laatste jaren en de zaken zoals het leenstelsel voor studenten.

Ook is te merken dat cliënten in een later stadium de massage komen afnemen bij spierklachten. Kwamen mensen eerder nog meer in een preventief stadium, zie ik nu dat mensen komen op het moment dat er eigenlijk een dysfunctie van een spier of spiergroep is: kortom; wanneer iemand er pas écht last van heeft. Daar is ook erg lastig iets aan te doen, want dat is een keuze van mensen. Ik zit als masseur natuurlijk ook wel in een lastige positie: ik word niet vergoed door zorgverzekeraars, dus mensen moeten dat zelf betalen. Als ik wel vergoed zou worden, zou het qua kosten/baten niet veel meer gaan opleveren dan nu plus dat ik mijn uurtarief fors omhoog moet doen (met 20-25%). Dat is ook niet wenselijk, zeker niet omdat niet iedereen aanvullend is verzekerd. Daarnaast word je wel afgerekend op je prestatie: als je massages niet helpen, komen klanten niet weer terug. Het helpt immers niet. Anders dan bij een fysiotherapeut proberen ze het dan niet nog een keer; immers moet iemand het zelf betalen.

Maar aan de andere kant merk ik heel sterk dat ik soms echt té goed ben in mijn vak. Hoe ik dat merk? Eigenlijk eenvoudig: klanten komen wel terug, maar pas na een paar jaar en geven dan aan “Heb tussentijds geen klachten meer gehad”. Maar het vervelende aan mijn branche als masseur is wel: je hebt de wens de cliënt/klant beter te maken en dat hij of zij zelfstandig kan functioneren zonder hulp van de masseur… Echter ben ik wel tegelijkertijd afhankelijk van de klant. Blijft dan lastig.

Aan de marketing zal het echt niet liggen trouwens. Heb de afgelopen jaren al zoveel verschillende manieren geprobeerd (o.a. radioreclame, screenreclame op LED schermen, free publicity, adverteren H-A-H-kranten, flyers, brochures etc.) en ben ook zeker niet onbekend in Groningen, maar vooralsnog levert dat simpelweg te weinig op. Vanaf volgende maand ga ik dan ook starten met solliciteren (ik verwacht dat het in de vakantieperiode niet heel veel nut heet) bij in eerste instantie grotere wellnesscentra in de regio. Ik ben breed genoeg opgeleid en kan zeker bij een gemiddelde beautycentrum een toevoeging leveren. Maar hoe en wat dat precies gaat doen voor de toekomst van mijn eigen onderneming, dat weet ik nog niet. Ik heb wel het voornemen om tenminste 2 dagen voor mijn eigen onderneming te blijven werken.

Leveringsproblemen 

Pfff, kwam er ook nog even bij, leveringsproblemen van de leverancier van één van de belangrijkste hulpmiddelen die ik verkoop en ook een aantal van per week verkoop. Momenteel hard opzoek om het via een omweg het product te kunnen inkopen, want heb nog 1 nieuwe op voorraad en eventueel het leentoestel wat ik nu heb, zou ik kunnen verkopen als de klant daarmee zou instemmen (ontbreekt niets aan qua kwaliteit, het is alleen al eens gebruikt door klanten). Dus momenteel opzoek naar een leverancier die het mij kan leveren voor een soortgelijke prijs of dat ik het toch zal moeten importeren of dat ik toch een paar euro (tijdelijk) moet inleveren op de marge…

Nog zo’n excuus aanbieder…

En toen kwam er nog zo’n iemand afgelopen week voorbij die via de app Telegram excuus wilde aanbieden, lekker onpersoonlijk zeg! Als deze persoon excuus wil aanbieden, kan deze langskomen. De persoon weet waar ik woon en heb het ook gezegd tegen de persoon. De persoon wist nog niet wanneer het uit kwam voor hem/haar. Naja, dan heeft het ook niet zo’n haast dus…

Kortom, gewoon even allemaal te veel. Eind van de maand heb ik pas een plekje gevonden ergens in Nederland om zelf weer even op adem te komen, dus mijn lontje zal wel even kort zijn de komende tijd. Er staan helaas ook niet dermate veel sportmassages in de agenda geboekt dat ik me daarop kan uitleven (werkt voor mij doorgaans wel lekker). Ik zal er ongetwijfeld een vervolg op geven…

Deel dit: