Sinds mijn diagnose met het Autisme Spectrum Stoornis ben ik eigenlijk continu opzoek gegaan naar oplossingen. Ik merkte namelijk op dat de dingen waar ik tegen aan loop, in veel gevallen te maken heeft met disbalans, een over- of onderprikkeling en zodoende is uiteindelijk nadat ik eerder op deze website begon, de website Uit met Autisme op een zelfstandige website/webserver gestart omstreeks september 2023.

Uit met Autisme

Begin december las ik over de wedstrijd Autvinder van het jaar 2023/2024. Het leek me de uitgelezen kans om Uit met Autisme aan te melden. Niet alleen omdat het echt helpend is voor mensen met autisme, maar des ter meer: het is de enige website in zijn soort. Er bestaan echt al wel verschillende initiatieven om bezoeken prikkelarm te laten verlopen. Voor musea en theaters zet bijvoorbeeld Stichting Onbeperkt Genieten zich in met de Prikkelarme Cultuur Agenda waar aangesloten musea een aanbod kunnen doen nadat zij eerder diensten van de stichting hebben afgenomen. Zij richten zich dus echt in het bijzonder op prikkelarme evenementen. Voor restaurants en horeca zet Stichting Chill zich in om het mogelijk te maken prikkelarm uit te kunnen gaan en laat zich dan ook zien op dat stukje terrein. En ook de Nederlandse Vereniging voor Autisme organiseert een aantal keer per jaar een Auti-Doe-Dag om een prikkelarme dag te organiseren voor mensen met autisme, zoals drie weken geleden in Duinrell. Maar eigenlijk was er geen overkoepelende website die alle vormen van uitgaan bundelen en daarbij de mogelijkheid bieden om overzichtelijk in 1 site of 1 loket alle informatie te bieden die nodig is, zoals welke prikkels kun je verwachten en hoe kun je je dus optimaal voorbereiden? Daarin biedt ik met Uit met Autisme eigenlijk de oplossing. Of het nu gaat om dagjes uit zoals bij pretparken en dierentuinen, of uitjes voor een dagdeel zoals musea en restaurants of om als je op vakantie gaat; het is allemaal te vinden binnen Uit met Autisme en het leek mij daarom een prima innovatie voor de wedstrijd Autvinder van het jaar 2024.

Uit met Autisme Boardingskaart

En omdat de inschrijftijd nog een tijdje liep, ging het ook met Uit met Autisme verder in de ontwikkeling. Inmiddels is er naast de vaste onderdelen van de website zoals reviews, faciliteiten van locaties of de prikkelarme uit agenda, een deel speciaal voor locaties en voor mensen met autisme. In dit laatste deel komen in de nabije toekomst meer onderdelen. Maar een van de eerste projecten die ik op poten zette en goed heb kunnen testen is de “Boardingskaart” die in eerste instantie alleen als Word document werd aangeboden die je kon downloaden en bijwerken. De boardingskaart is door een idee samen met de hotelketen Bilderberg gestart die ik uiteindelijk heb doorontwikkeld. Het Word document is nog steeds te downloaden en daarvan, als iemand het heeft, het document offline mee te nemen of te plastificeren. Maar het is uiteindelijk nog mooier gemaakt door ook eigen ervaring. Ik merkte namelijk op dat ik de kaart al had gemaakt, maar dat mijn behoeften door activiteiten overdag ook konden veranderen en daardoor anders werden dan ik had voorbereid. Daarom is op de webpagina het inmiddels mogelijk de Boardingskaart live in te vullen en te downloaden als PDF inclusief een pasfoto van jezelf, welke je kan tonen bij het inchecken op bijvoorbeeld je telefoon. Natuurlijk kun je die ook nog steeds uitprinten en meenemen. Tevens heb ik in het webformulier de optie dat je het zelf kan opslaan tussentijds, zodat je op een later moment je formulier weer kan oppikken en bewerken voor je volgende bezoek. Ook die innovatie heb ik nog ingestuurd op 29 februari 2024.

Naar de finale?

De deadline voor de inschrijving eindigde op 19 maart 2024. Vandaag kreeg ik een e-mail. Er waren vele ideeën en innovaties binnen gekomen. Veel meer dan verwacht was. Daaruit zijn 20 finalisten gekozen verdeeld over vier categorieën, te weten;

  • Innovatie voor het leven als autist
  • Innovatie voor thuis
  • Innovatie voor wereldverbetering
  • Technische innovatie

Van de twee inzendingen die ik deed, is niet één, maar alle twee door naar de finale en maken beiden kans op een prijs in een van de bovenstaande categorieën. Op 4 april word bekend gemaakt wie van de finalisten in elke categorie gewonnen heeft.

Alle finalisten

Deel dit: