Ik ben me al een tijdje verhoogd bewust van wat Google en andere big tech van ons weten. Al op het moment dat bekend werd dat Whatsapp gekocht werd door de Facebook groep, heb ik direct een andere messenger gekozen; dat werd Telegram, die nog altijd best goed is ten aanzien van andere soorten. Hoewel dit helemaal niets te maken heeft met de normale content van mijn blog, wilde ik je toch meenemen, want het houdt mij persoonlijk wél bezig.

Om eerlijk te zijn: het is geen gemakkelijke opgave. Wil ik helemaal losgekoppeld worden van Google of Apple achtige varianten, dan zou de enige twee goede varianten zijn dat je of een systeem kiest wat je deGoogled al dan niet kant-en-klaar koopt, al loopt deze dan nog wel via het systeem van Android en is niet helemaal losgekoppeld van Google. Maar wat dan nog het meest in de buurt komt, is een toestel met het besturingssysteem Volla, waar geen grote big-tech bedrijven achter zitten. Maar om zo even een nieuwe telefoon te kopen terwijl je al een bestaande Android hebt. Dan is het misschien wel slim om eens na te denken over hoe je binnen jouw Android telefoon zoveel mogelijk functies en apps kan gebruiken om je los te kunnen koppelen van een bedrijf als Google. Maar als je het nog niet gedaan hebt; doe dat dan ook alvast van de producten van Facebook. Want die lezen ook meer data dan je lief is van je telefoon.

De alternatieven op de Android telefoon voor Google producten

Google beheert in zekere zin jouw Android telefoon. Niet zo gek, want Android is gemaakt door Google. Maar je kunt het voor een groot deel best moeilijk maken voor Google. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat sommige functies misschien niet zo mooi meer werken als voorheen. Ik begin met de apps die ik heb vervangen.

Google maps / navigatie

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik had mijn GPS doorlopend aan. Dat heb ik sowieso uiteschakeld. Maar bovendien, ik heb Google Maps als app totaal uitgeschakeld, waardoor deze terug gezet word in de fabrieksinstellingen. Ter vervanging heb ik nu de app HERE WeGo. Het werkt vergelijkbaar, al zijn de graphics wat minder. Maar ja, je moet er dan maar wat voor over hebben. De app is wel gratis verder.

Google Calendar / agenda

Zowel mijn vriendin als ik maken gebruik van de agenda. We vinden dat fijn, omdat we dan ten alle tijden elkaars agenda met wisselende diensten en afspraken hebben en dat we het dan zo kunnen plannen, dat als we vrij zijn, samen vrij kunnen zijn -als dat even kan-. Via de Google agenda kun je elkaars agenda’s delen, dus ideaal. Niet elke onafhankelijke app heeft hetzelfde en ook niet elke app heeft bijvoorbeeld een versie voor op je laptop of desktop. Met andere woorden; het moet goed werken op elk apparaat. Uiteindelijk zijn we nu aangekomen bij TimeTree die heel overzichtelijk de agenda laat zien. Al heb ik ook een agendafunctie binnen Proton mail (zie e-mailprogramma) die ook erg fijn werkt.

Toetsenbord

Je vergeet het bijna helemaal, maar zelfs het toetsenbord van je Android toestel is geproduceerd door… Google! Daarom heb ik gekozen voor een toetsenbord van een andere leverancier dan Google zelf. Dus, weg ermee. Inmiddels heb ik wat gespeeld met verschillende varianten, maar uiteindelijk ben ik uitgekomen bij AnySoftKeyboard. Ik zeg van tevoren maar: het gaat even duren voor je aan een ander toetsenbord gewend bent, zeker omdat ik zelf bv. grotendeels al blind typte. Je kan aanvullend een Nederlands woordenboek downloaden.

Bestandsbeheer

Als je dan afstand wil doen van Google, is het andersom ook dat Google niet meer bij je bestanden kan komen. Dus: weg met Google’s bestandsbeheer op de telefoon. Omdat ik het nog wel fijn vind om overzicht te hebben over mijn bestanden, maar ook af en toe mijn telefoon toch moet opruimen, is een bestandsbeheer app toch wel een must-have. Daarom heb ik de app Bestandsbeheer van Simple Mobile Content als alternatief.

E-mailprogramma

Voor mijn e-mail gebruikte ik tot dusver altijd Hotmail, tot Hotmail Live werd, toen werd het Outlook en inmiddels is Hotmail na pak em beet 20 jaar van Microsoft. Nee, hoewel het geen Google is, is het nog wel big-tech te noemen. Dus ook daar maar afscheid van nemen. Op zoek naar een nieuw mailprogramma doe ik dat niet zomaar. Ik wil opties hebben tot een agenda, maar wat ik zo mooi vind aan het gekozen mailprogramma, is dat het per definitie een end-to-end encryptie versleutling heeft. Daardoor is het nog veiliger in de overdracht via het net. Bovendien is er een app van en die staat dus op mijn telefoon. Ik heb daarbij gekozen voor een ProtonMail adres, waar je 1 GB gratis geheugen krijgt. Daarnaast zijn er ook betaalde opties, waardoor je meer e-mailadressen kan aanmaken of vanuit je eigen domein kunt mailen. Tenslotte hefet Proton momenteel nog bèta een cloudomgeving lopen. Ik ben daarin dus enthousiast.
Echter kan het zijn dat je geen afstand wil doen van je bestaande mailadres(sen) en due liever de mails opvangt in een algemene app waar je de verschillende mails kunt ontvangen. Ook die heb ik op mijn telefoon gezet (moest immers het goed testen), waar uiteindelijk de app Blue Mail mij goed is bevallen. Je kan meerdere mailboxen hierop instellen, zoals ik ook voor mijn werk en opleiding nog een mailadres heb. Optioneel kun je daarvan de meldingen ook standaard uitschakelen. Het bezit, net als bij proton, een agendafunctie. Dus wat dat betreft ideaal. Wel is de kalenderfunctie in Blue mail wat meer “verstopt” vind ik.

Webbrowser

Je hebt ontzettend veel webbrowsers eigenlijk. Dit geldt voor zowel de telefoon als voor je laptop of desktop. Standaard is op de telefoon Google Chrome als browser. Ik had daarnaast nog een Samsung browser die ik al jaren meeneem van telefoon naar telefoon, maar uiteindelijk is die ook big-tech. Dus, opzoek naar een nieuwe browser. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij de app DuckDuckGo. Die ken je wellicht van de zoekmachine DuckDuckGo, waar ze privacy van belang vinden. Ook zo in de browser. Zo onthoud de browser ook geen geschiedenis etc. Voor de laptop ben ik ook overgestapt van Google Chrome naar Firefox en als back-up browser Epic. Van Epic is tevens ook een app verkrijgbaar met gratis VPN.

Play Store

Last, but not least… Hoe begin je eenmaal je Google uit te bannen, als je alles moet downloaden via de Google Play Store… Ik snap de gedachte en ook ik heb dat lang gedacht. Maar er is een alternatief, welke je niet rechtstreeks uit de Google Play Store kunt downloaden, maar via deze website kun je een .apk bestand downloaden, waarmee je het pakket kunt installeren op je Android telefoon. Wat je dan download? De Aurora playstore. Eigenlijk is dit een “verpakking” om de Google playstore, je kan er vrijwel dezelfde apps allemaal downloaden, met één groot verschil; Aurora let meer op je privacy. Zo hoef je jezelf niet te registreren en word alles indirect gedownload me een omleiding, waardoor het traceren erg lastig is voor Google. Maar bovendien: je kunt de app ook gebruiken zonder een Google Account en dat is toch wel een groot voordeel, zeker wanneer je een telefoon hebt zonder Google is Aurora fijn.
Een tweede optie, die ik persoonlijk niet getest heb, zou je kunnen uitwijken naar F-Droid als alternatief van de Google Play Store. Die op hun website als .apk te downloaden is.

Hoe schakel je Google uit?

Nu je een groot deel van de belangrijkste Google apps hebt vervangen, word het ook tijd om verschillende apps op de telefoon uit te schakelen die Google er standaard op heeft gezet.

Binnen Android doorloop je daarvoor deze stappen, die mogelijk iets kunnen afwijken afhankelijk van jouw telefoon:

 1. Ga naar instellingen
 2. Ga naar Apps en meldingen
 3. Ga naar alle apps (of app info)
 4. Loop hier alle Google apps na, te weten;
  • Google Agenda
  • Google Spraakassstent
  • Google Chrome
  • Digitaal Welzijn (of andere sensoren)
  • Google Drive
  • Google Mail (Gmail)
  • Google Files
  • Google toetsenbord (Gboard)
  • Google
  • Google Play Films
  • Google Play Store
  • Google Maps
  • Google Earth
  • Google Streetviewer (optioneel geïnstalleerd)
 5. Per app tik je erop om de app te openen
 6. Tik op Uitschakelen, je krijgt hierna een waarschuwing dat het apparaat minder goed kan werken, toch ga je dan door
 7. Als je dit allemaal hebt gedaan heb je alle apps m.u.v. Google Play Services kunnen uitschakelen.*

* Je kunt Google Play Services niet uitschakelen. Maar: je kan wél veel data weghalen waardoor jouw telefoon niet meer verbonden is met een account van Google. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Ga naar Apps en meldingen
 3. Ga naar alle apps (of app info)
 4. Tik op Google Play Services zodat je bij App info komt
 5. Tik op Opslagruimte
 6. Tik op Opslag Wissen
 7. Tik op Alle gegevens wissen onderaan
 8. Ga terug naar App info
 9. Schakel bij Machtigingen alles uit

Hiermee heb je het voor Google eigenlijk nagenoeg onmogelijk gemaakt om je telefoon echt goed in de gaten te houden.

Het gevolg hiervan is bij mij dat de functie van spraak naar tekst omzetten niet meer werkt. Dit werd namelijk door Google ondersteund. Daarnaast krijg ik geen videoreclames meer bij spelletjes e.d. en zijn verruit de meeste reclames opgeheven doordat Google niet meer bij mijn telefoon komt, op websites uitgezonderd. Maar binnen de apps is dit sterk verminderd.

Bij “Beveiliging en locatie” heb ik tevens onder de Trust-agents “Google Smart-lock” uitgeschakeld.

Kijk kritisch naar de machtigingen van apps

Tenslotte is het goed om kritisch te kijken naar de machtigingen die je geeft naar apps op je telefoon. In Aurora Store word heel duidelijk bij privacy aangegeven hoeveel machtigingen je moet geven. Ik zeg daarin: less is more. Met andere woorden, loop ook deze machtigingen door van andere apps. Is het wel zo nodig dat jouw spelletje tetris (om maar een voorbeeld te noemen) toegang zou hebben tot jouw microfoon? Ik denk het niet.

Het uitschakelen van bepaalde functies kan via:

 1. Ga naar Intstellingen
 2. Ga naar Apps en meldingen
 3. Tik op Geavanceerd
 4. Tik op App-machtigingen
 5. Hier vind je per item (bv. camera) welke apps daar wel of geen toestemming voor hebben
 6. Schakel uit waarvan je aangeeft; daar wil ik niet dat de betreffende app toegang tot heeft.

Schakel ook, zolang je in feite het niet nodig bent bepaalde services uit, denkend aan GPS of Bluetooth.

Gevorderde tips

Tenslotte tips voor de gevorderde om in de ontwikkelaarsopties te komen van jouw Android toestel. Ben je niet zo heel handig of durf je het niet aan; doe het ook gewoon niet.

Je kan binnen de ontwikkelaarsopties van je telefoon ook nog een aantal functies aanpassen van je toestel. Allereerst: deze optie zit verstopt in je telefoon. Dus om dit te ontgrendelen, moet je het volgende doen:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Ga naar Systeem
 3. Ga naar Geavanceerd
 4. Ga naar Over de Telefoon
 5. Ga naar Build-nummer en tik 7 keer snel op dit deel
 6. Je ontwikkelaarsmodus word geopend: ga een stap terug
 7. Tik op Ontwikkelaarsopties
 8. Doorloop de opties die je van belang vind. Ik heb bv. ingesteld om de nachtmodus altijd aan te zetten, mijn mobiele data altijd actief te zetten maar ook dat activiteiten niet opgeslagen worden in de apps. Verder heb ik het mogelijk gemaakt dat op mijn telefoon 5 Bluetooth apparaten verbonden kunnen worden (en daarmee verschillende boxen gelijktijdig).

Ont-Googlen: gelukt? Mislukt?

Helemaal van Google af op de telefoon, dat kun je stellen dat het niet is gelukt. Bovendien is het besturingssysteem met Android al van Google. Het heeft dan ook tot gevolg dat gezien er geen vervangend besturingssysteem op mijn toestel geïnstalleerd kon worden, je bepaalde onderdelen hebt die niet meer goed werken. Het is voor ieder daarin een persoonlijke afweging wat je daarin van belang vind of juist niet.

Toch zie ik ook positieve kanten van alle wijzigingen op de telefoon. Zo heeft mijn telefoon standaard nu ongeveer 0,5 GB tot 1 GB minder werkgeheugen nodig. En dat vind ik best veel. Oké, ik heb geen microfoonfunctie meer in van spraak naar tekst omzetten, maar essentieel? Nee, dat zeker niet. Ik zit er niet zo mee.

Echter, voor je een nieuw toestel koopt die ontdaan is van big tech, dan is dit een prima tussenoplossing. En als dingen dan minder goed werken, ach; dat is dan maar zo. Ik ben in dat opzicht. Er zijn altijd wel oplossingen te bedenken.

Ik zal me de komende tijd eens gaan verdiepen wat er mogelijk is op de laptop om bepaalde functies juist aan of uit te zetten.

Niets met Google van doen, maar: VPN

Als echt als allerlaatste moet ik aangeven dat dit helemaal niets met Google of persé big tech te maken heeft, maar wel met het beschermen van privacy via het internet. Je kunt via ProtonMail gratis gebruik maken van VPN en zo zijn er meer oplossingen. Ik heb zelf een betaalde variant van Norton i.c.m. anti-virus op zowel mijn telefoon als laptop. Ik wilde namelijk graag één aanbieder van beide diensten. Deze werd als beste aangeschreven met deze combinatie. Daardoor ben je sowieso al weer een stuk lastiger te traceren en zou ik, als je om je privacy geeft, sowieso aanraden.

Op deze website word uitgelegd wat VPN is.

Deel dit: