Inmiddels woon ik bijna anderhalf maand in mijn nieuwe huis, moeten er nog kleine dingen gebeuren… Maar eigenlijk heb ik daar niet zoveel zin in. Ik merk vooral op dat ik de laatste weken heel erg moe ben… Moe van de rust.

Eigenlijk klinkt dat wat vreemd voor mensen: hoe kun je nou moe zijn van rust, rust zou dan toch goed moeten doen? Ik snap die gedachtengang ook, tenminste, als ik die gewoon heel rationeel volg. Maar afgelopen 3 jaar heb ik vrijwel continu overlast ervaart van mijn voormalige bovenbuurvrouw wat regelmatig dermate uit de hand liep dat de politie daaraan te pas moest komen en zelf een keer dat ze ervoor gearresteerd werd zelfs. Ik denk dat ik op dat gebied steeds vaker en vaker rationeel handelde in huis. Ik moest dan ook regelmatig mijn huis ontvluchten, om zelf aan rust toe te komen, naja, soort van dan… Want ik zag er vaak dan wel weer tegenop om naar huis te gaan.

Nu woon ik eigenlijk heel relaxt, ik heb wederom mijn massagepraktijk aan huis, heb meer ruimte ook voor de massagepraktijk/ voor mijn werkplek en heb het over twee verdiepingen verdeeld. Dus op de begane grond kom je binnen, op de eerste etage is de praktijk- en werkruimte en op de tweede etage heb ik dan nog een klein kamertje als magazijn, mijn slaap- en woonkamer. Dus er is een mooie scheiding. Ik heb helemaal daarboven geen buren meer, dus op het moment dat ik vrij ben, dan heb ik ook echt rust en geen stoorzenders. Mijn benedenbuurvrouw is er ook wel blij mee: hiervoor woonde in het huis jonge kinderen die de hele dag door het huis rende, nu is het een massagepraktijk wat een stuk rustiger is. En helemaal als ik in de woon- of slaapkamer ben: dan zit er ineens een isolatielaag van 3 meter tussen. Dus zij is alleen maar blij.

Maar juist die rust, die zorgt ervoor dat het emotionele weer binnen komt en dat het dus eigenlijk heel veel opgekropte stress is die nu los komt. En dat is ook niet zo gek… Want als je overlast hebt, ga je je mentaal toch steeds voorbereiden op een volgende onrust, heb je daar spanning van en bovendien omdat het steeds gaande is, krijg je geen oplaadmoment. Kortom: veel stress wat er nu uit komt en zich bij mij uit als een soort van vermoeidheid, dat je vermoeid opstaat en de gehele dag wat loom bent in je gevoel. Daarnaast is het hier en daar natuurlijk ook nog wennen: ik zit vlak bij een groot kruispunt waar ambulances een aanrijroute hebben (mijn huis zit tussen de ambulancepost en het UMC Groningen in), met als gevolg dat er eigenlijk wel elk uur een ambulance uitrijd. Inmiddels zit ik een beetje op het niveau van “ow, daar is er weer eentje”, en niet meer “schrik, een ambulance”. Het heeft zijn tijd nodig. En dan komen die kleine dingen die nog in huis moeten gebeuren, vanzelf.

Maar er is afgelopen week meer gebeurd, dus dat wilde ik ook gelijk vertellen…

Cyber-aanval op website

Afgelopen dinsdag – woensdag had ik last op mijn website (van de massagepraktijk) van een cyber aanval. Ik weet niet precies de hoe’s en wat’s ervan hoe het kwam. Ik weet alleen dat het een flink karwei was om alles op te lossen. Het werd bij toeval ontdekt, een van de klanten had aangegeven dat het reserveersysteem niet goed werkte en steeds maar 1 blokje van 1 kwartier kon reserveren, ongeacht welke reservering gemaakt werd. Dat klopte niet, dus ging de backoffice in en daar stond alles goed. Vervolgens ging mijn Anti-virus op de voorkant van de website loeien, want er was een Trojaans paard vastgesteld op de website. Dat was vorige week dinsdagavond rond een uur of tien ’s avonds, dus toen gelijk naar mijn webmaster gebeld en de melding gemaakt dat mijn anti-virus aan het loeien was. Ik heb ook gelijk het reserveersysteem eruit geklapt en het nood-mailadres bij reserveringen aangekondig op Facebook, zodat mensen op die manier een reservering konden plaatsen. De nacht van dinsdag of woensdag kwam er nog iets bij: Google had het al gesignaleerd en gaf aan dat de website uit de zoekresultaten werd gehaald en dat er direct actie op ondernomen moest worden. Natuurlijk werd dit al in gang gezet, maar toch… Ik sta met de massagepraktijk vrij goed gescoord in Google, dus ik wil daar er niet uitgeknikkerd worden.

Woensdag bleek dat de omvang groter was dan ik dinsdag dacht: de gehele website bleek geïnfecteerd te zijn met als gevolg dat er een eerdere back-up live werd gezet. Ook is er flink gezocht naar de speld in de hooiberg, maar die is niet gevonden waar het precies aan ligt of lag. Ook wie het heeft gedaan of waarom is niet duidelijk. Mijn webmaster gaf wel aan dat het niet zozeer gericht was op mijn onderneming, maar vooral bedoeld is deze aanvallen om de consument te infecteren. Uiteindelijk moeten nu nog wel wat kleine dingen gedaan worden, want sinds de aanval zijn een paar dingen niet helemaal strak meer uitgelijnd in de lay-out. Maar dat word naar verwachting komende week gedaan. Dat de website weer veilig is en goedgekeurd is door Google, had en heeft nu eenmaal de voorrang gehad. Alle wachtwoorden en dergelijke zijn ook allemaal vervangen en er zijn wat extra beveiligingsmaatregelen getroffen… Maar al met al gaf wel even de nodige stress afgelopen week…

Bezoek Bol.com hoofdkantoor

Ik weet niet zeker of ik er al eerder over geblogt had, maar vorige week dinsdag was het dan zover…; ik trok de stoute schoenen aan om naar het Bol.com hoofdkantoor te gaan, nadat ik me vorige week maandag de tijd had besteed aan het bezoek wat ik vandaag wilde doen: zonder afspraak naar het Bol.com hoofdkantoor gaan en niet eerder weg gaan dan dat ik iemand gesproken had met verstand van zaken. Er is namelijk sinds augustus continu problemen met de content template van Bol.com. De content template is een Excel sheet waarin producenten en verkoper hun producten plaatsen met informatie om deze te kunnen aanbieden. Ik had me optimaal voorbereid en daarnaast had ik verschillende producten meegenomen waar juist de problemen in de contentsheet mee gaande zijn en dus de acht pagina’s tellende “brochure” met problemen en misstanden over deze sheet. Al met al goed voorbereid.

Eerst ging ik naar het hoofdkantoor adres die nog op de website stond. Daar aangekomen zag het er nogal verlaten uit aan de Keulsekade in Utrecht. Ik begon en ommetje om het gebouw te maken en trof een schoonmaker aan, die vertelde dat ze sinds deze week naar een nieuw adres zijn gegaan in het WTC te Utrecht. Daar ik met het OV was gekomen daar, besloot ik (gezien de afstand van 6 km) een Greenwheels auto in de buurt op te zoeken en te reserveren, waarna ik met de Greenwheels auto naar het WTC ben gereden.
Daar aangekomen was de receptie nog maar net geïnstalleerd. Ik gaf aan dat ik iemand wilde spreken over de contensheet, en dat ik na 15 e-mails, verschillende twitter- en belverzoeken nog geen verbetering zie en juist vanuit Groningen kwam om deze misstanden duidelijk te maken, want blijkbaar was het niet duidelijk genoeg. De receptioniste gaf eerst aan dat het niet mogelijk was en dat je toch echt een afspraak nodig bent. Na wat langer aandringen en de nodige namen van contact te hebben genoemd ging de receptioniste toch de moeite nemen om even rond te bellen.
Ik mocht plaats nemen aan een tafel en kreeg een kopje thee aangeboden, in elk geval nog een beetje gastvrijheid.
Na ongeveer een half uur was het dan zover: ik kreeg zelfs twee medewerkers voor de prijs van 1 waarmee ik in gesprek kon gaan en heb ik alle punten die niet kloppend zijn in de essentie, aangekaart, ook dat bijvoorbeeld verschillende medewerkers elkaar tegen spreken en geadviseerd word te gaan misleiden.
Ik had ook een paar aromastenen meegenomen, want 1 van de verplichte velden daarin is bijvoorbeeld of zo’n aromasteen, “dermatologisch getest” is, dus gaf leuk aan: “Wrijf er maar even mee over je huid.” De mevrouw (ik weet haar naam niet meer) keek me een beetje vreemd aan. Ik zag het en gaf ook terug: ik zie dat je wat vreemd kijkt daarop, maar als jij het al vreemd vind, waarom staat het dan in de template en daarnaast is het product niet voor op de huid bedoeld, dus kan het ook niet dermatologisch getest worden. Net als bij etherische oliën, waar hetzelfde gevraagd word, maar eigenlijk helemaal niet logisch is, omdat je een etherische olie nooit puur op de huid zou gebruiken, maar uitsluitend verdund. Er staat niet voor niets op elke etherische olie flesje een logo van schadelijkheid of irriterend. Dan is de vraag of het dermatologisch getest is, wat vreemd.
Ook staan er bij bepaalde productgroepen de vraag of het product pH-neutraal zou zijn. Ik heb de medewerkers eerst maar gevraagd wat pH is en wat het doet. En wat meet het dan. Het kwam niet veel verder dan de zuurtegraad meten, maar van wat was ze nog niet duidelijk. Dus heb ik uitgelegd dat het de zuurtegraad kan meten in waterstoffen. Nu vragen ze dit bijvoorbeeld bij een badolie, maar een badolie is een vetstof. De consequentie is dat het A, niet meetbaar is, want de pH meter vind geen waterstoffen en kan dit dus ook niet meten en B, het zal daarom ook nooit neutraal kunnen zijn. Maar in het beginsel is het al niet meetbaar, dus houd het eigenlijk al op en is de vraag totaal onterecht. Deze vraag werd bij meerdere producten gesteld, maar waar ik ook aangaf, stel dat er wel water in zit in een product, maar dat zou nou bijvoorbeeld 40% waterstof zijn, betekent dat zo’n pH meter alsnog 60% van het product niet kan meten, waardoor nimmer een pH neutraal waarde kan worden beaamd of niet. pH zegt alleen iets over de potentie van waterstof en de zuurgraad ervan. Eigenlijk is de vraag dus niet relevant en die optie is er niet. Het is dan helemaal lastig om het moment dat het een verplicht veld is, zoals het nu het geval is.

Tenslotte zijn er verschillende aspecten aan het account besproken, zoals de provisies en provisies wanneer je als verkoper wel aan de Belgische klant van Bol.com verkoopt, dat je dat moet doorberekenen, om niet in te leveren op de verzendkosten. En die zijn nu eenmaal niet gering. Als voorbeeld gaf ik bijvoorbeeld aan dat een flesje massageolie van 100 ml om te kunnen versturen naar België op de goedkoopste wijze al € 5,75 kost, sinds de laatste prijswijziging van PostNL.
Ook was er wetgeving op 13 december jl. ingegaan over het benoemen van ingrediënten, die nog steeds niet verwerkt zijn door Bol.com. Vandaag dus een maand na ingang van deze wetgeving voldoen ze er nog steeds niet aan.

Bob (de meneer, ik vind het ook nog wel komisch; Bob van Bol.com) gaf aan dat wanneer zij een wijziging moeten doorvoeren, goedkeuring moeten hebben van 3 partijen, waaronder het winkelteam, de makers van de sheet of website (de techneuten) en hemzelf. Als dat allemaal goed gekeurd is, kan het praktisch in 1 dag geregeld zijn. Dus ik gaf zo optimistisch aan: dus, vandaag regelen jullie het nog. Nee, dat kon ook weer niet. Maar we hebben nu in elk geval een tijdpad afgesproken, waar ik –eerlijkheidshalve, en ook aangegeven- wat sceptisch tegenover sta of dat het gaat doen, na ruim 4 maanden heen en weer gemail, gebel etc., maar het zou dus vrijdag in het meest ideale kunnen zijn dat de pH velden en dermatologisch getest velden niet meer verplicht worden gesteld. Wat in elk geval helpt om de categorieën van aromatherapie en etherische oliën ook eindelijk weer juist toe te passen is. In elk geval is er dan vrijdag contact met Bol om te kijken hoe het ervoor staat. Volgende week komt er in elk geval contact over andere aspecten waar ik tegenaan ben gelopen. En wat nu prettig is, is dat ik een rechtstreeks e-mail adres heb om over dit probleem te e-mailen in plaats van dat het over en weer gaat.

Ik heb de aromastenen en een tester etherische olie achter gelaten, zodat zij ook deze test van de aromasteen kunnen laten voelen bij het winkelteam om aan te geven hoe idioot de vraagstelling is bij het product. Per saldo denk ik dat het goed was om de stoute schoenen aan te trekken en niet dat heen en weer gemail, gebel en getwitter. Het is nu ook tenminste echt duidelijk en hebben de medewerkers die ik het gesproken het tenminste kunnen ervaren.

Afgelopen vrijdag was het dan zover: Bob zijn eerste deadline om in elk geval de contentsheet te verbeteren. Ik kreeg vrijdagochtend de e-mail en ja, ze hadden op een paar dingen na alles gerealiseerd in de content sheet. Ze hadden sommige velden geheel geblokkeerd, maar echt wijs waren ze nog niet geworden ben ik bang voor, het verhaal pH op waterstof was niet duidelijk, want ze hebben alles geheel geblokkeerd. Iets wat niet helemaal nodig was wat mij betreft. Een optie “Niet van toepassing” was voldoende geweest. Als een product uit waterstofionen bestaat, is pH namelijk wel goed te meten. Het valt en staat dus allemaal met ingrediënten. Als een product uit vetstofionen bestaat, is het juist niet goed te meten, of eigenlijk gewoon niet. Je zou wel een zuurgetal kunnen meten, maar dat is niet ergens met pH weer te vergelijken.

Vandaag zijn alle laatste kleine dingen verwerkt in de content sheet, wat morgen live gaat. Dus ik hoop dat mijn aanpassingen in de sheet die ik van het weekend heb doorgevoerd heb, ook op de site verwerkt gaan worden.

Overige opmerkingen zullen later deze week besproken worden, dus het is nog even spannend hoe dit gaat aflopen.

Deel dit: