Obesitas en hoge gl...
 
Meldingen
Alles wissen

Obesitas en hoge glucosespiegel bij mannen met het Syndroom van Klinefelter uit Korea

1 Reacties
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,929 Bekeken
(@romano)
Eminent Member Admin
Toegevoegd: 8 jaar geleden
Reacties: 40
Topic starter  

Inleiding

Het Syndroom van Klinefelter (KS) is de meest voorkomende geslachtschromosomale aandoening bij mannen, met een prevalentie van 1:500 tot 1:1000 levendgeborenen. KS wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van één of meer extra X-chromosomen. De 47 XXY karyotype is de meest voorkomende klassieke chromosomale abnormaliteit in patiënten met KS, hoewel in beide mozaïekpatronen en KS varianten een boventallige X of Y chromosomen aanwezig is. De klassieke KS fenotype is een lange, slanke man met smalle schouders, lange armen en benen, kleine testes, micropenis, gynaecomastie (mannelijke borstvorming), een gebrek aan schaamhaar, onvruchtbaarheid, en milde tot matige cognitieve tekorten. Veel patiënten vertonen met de klassieke symptomen en mannen met KS zijn geassocieerd met een breed spectrum van fenotypen beroepen, inkomen en sociaal-economische status. Het syndroom van Klinefelter is het minst gediagnosticeerd, men denkt dat slechts 25% van de de gevallen gediagnosticeerd word. Hoewel het niet bekend is waarom zoveel mannen met KS hun hele leven is gediagnosticeerd, kan het zijn vanwege het ontbreken van duidelijke kenmerken, omdat het genotype de aanwezigheid van klassieke fenotypische kenmerken niet noodzakelijkerwijs inhoudt. Recente studies associeren echter KS met abdominale obesitas en een verhoogd risico op metabool syndroom. Slechts beperkte gegevens, zoals casusrapporten beschreven obesitas en metabole stoornissen in Korea bij mannen met KS. Daarom is de huidige studie onderzocht de prevalentie van obesitas in Koreaanse mannen met KS en de risicofactoren voor obesitas en hyperglycemie.

Onderzoeksmethode

Uit medische dossiers werden gegevens verzameld van 11 universitaire ziekenhuizen in Zuid-Korea die bereid waren om deel te nemen van 1994 tot 2014 personen van de leeftijd vanaf 18 jaar met die op dat moment nieuw gediagnosticeerd werden met KS. De volgende parameters werden onderzocht op baseline vóór behandeling: voornaamste klacht, lengte, gewicht, nuchtere glucose niveau, lipide-panel, bloeddruk, totaal testosteron, luteïniserend hormoon (LH), follikel stimulerend hormoon (FSH), geslacht chromosomale afwijkingen, en geschiedenissen hypertensie, diabetes en dyslipidemie (cholesterol). De gegevens van 376 van de 544 patiënten die in eerste instantie deelnamen werden geanalyseerd. 186 patiënten werden uitgesloten als gevolg van een onjuiste diagnose of ontbrekende gegevens met betrekking tot het lichaamsgewicht, lengte of het testosteron niveau. Het onderzoek werd goedgekeurd door de Institutional Review Boards van Ajou University Hospital en elk ziekenhuis. Daarnaast werden de ethische richtijnen met elkaar geijkt op basis van de Verklaring van Helsinki. Medische dossiers en gegevens werden geanonimiseerd en de-geïdentificeerd voor de analyse.

Definitie

KS werd bepaald gebaseerd op een karyotype bestaande uit minimaal één extra X-chromosoom en ten minste één Y chromosoom, hetzij als afzonderlijk geslacht of in de mozaïek. De definitie van obesitas was een body mass index (BMI) hoger dan 25 kg per m 2. Diabetes werd gedefinieerd als nuchtere plasma glucose (FPG) ≥126 mg / dL, hemoglobineglycaat (HbA1c) ≥6.5%, of de huidige behandeling met orale middelen tegen diabetes medicijnen of insuline. Prediabetes werd gedefinieerd als FPG tussen 100 en 125 mg / dl of een HbA1c van 5,7% tot 6,4% en geen diagnose van diabetes. Hyperglycemie (= hoge glucosewaarde in het bloed) werd gediagnosticeerd als de patiënt diabetes had of antidiabetica gebruikte, of een FPG had van ≥100 mg / dL of een HbA1c niveau ≥5.7%. Hypertensie werd gediagnosticeerd volgens een systolische bloeddruk (bloeddruk naar een orgaan, slagader) ≥130 mm Hg, diastolische bloeddruk (bloeddruk van een orgaan, ader) ≥85 mm Hg of het gebruik van antihypertensiva (medicatie voor een hoge bloeddruk). Dyslipidemie (stoornissen in de vetregulatie van het lichaam) werd gedefinieerd als een serum totaal cholesterolgehalte ≥240 mg / dL, triglyceride niveau ≥150 mg / dL, lage serum high density lipoprotein cholesterol (<40 mg / dL bij mannen en <50 mg / dL bij vrouwen), of de gebruik van lipide-verlagende middelen.

Statistische analyse

Alle continue variabelen werden uitgedrukt als een gemiddelde met de standaardafwijking behalve de leeftijd. Een onafhankelijke test werd gebruikt om continu gegevens te analyseren. De leeftijd werd getoond als gemiddelde en totaal bereik en niet-parametrische test werd gebruikt om te testen op verschillen doelgroepen. Categorische variabelen worden uitgedrukt in aantallen en percentages. Chi-kwadraat testen werden uitgevoerd voor categorische gegevens, voor zover van toepassing. Pearson correlatie-analyse werd gebruikt om correlaties tussen variabelen beschrijven en logistische regressieanalyse werd gebruikt om de factoren geassocieerd met obesitas of hyperglycemie evalueren. De gegevens werden geanalyseerd met SPSS versie 22.0 (IBM Co, Armonk, NY, USA). Een tweezijdige P <0,05 werd beschouwd als statistisch significant.

Resultaten

De voornaamste klachten van patiënten met KS bij diagnose worden weergegeven in tabel 1. De meest voorkomende klachten waren (in volgorde) onvruchtbaarheid, kleine testikels, seksuele disfunctie en gynaecomastie. Tabel 2 toont de resultaten van de karyotypering bij patiënten met KS. De verhoudingen van niet-mozaïek en andere KS varianten waren 94,1%, 3,5% en 2,5% respectievelijk. De gemiddelde leeftijd van de patiënt en BMI was 32,5 ± 5,9 jaar en 24,7 ± 3,9 kg / m 2 , respectievelijk (Tabel 3). De prevalentie van obesitas bij patiënten met KS was 42,6%. We vonden een trend naar een toename in de prevalentie van obesitas naar leeftijd, maar er was geen significant verschil in een subgroep analyse (18-29 jaar [37,5%] versus 30-39 jaar [43,1%] versus 40 tot 55 jaar [52,9%], p = 0,122). De prevalentie van hyperglycemie en dyslipidemie waren respectievelijk 38,8% en 19,1%.

Obese patiënten met KS hadden een hoge incidentie van hyperglykemie (diabetes), een lage testosteronspiegel en verhoogde LH en FSH niveaus, vergeleken met patiënten met KS zonder obesitas. Testosteron niveaus werden negatief gecorreleerd met BMI ( r = -0,178, p = 0,001) en FPG niveaus ( r = -0,147, p = 0,030) ( fig. 1 ). In een logistisch regressiemodel behulp obesitas als dichotome variabele, testosteron was de enige onafhankelijke risicofactor na aanpassing voor leeftijd en karyotype (klassieke vs. mozaïek KS, ratio 0,797; 95% betrouwbaarheidsinterval, 0,671-0,948; P = 0,010) . In een model met behulp van hyperglycemie als afhankelijke variabele, testosteronspiegel, BMI en leeftijd waren onafhankelijke risicofactoren na uitsluiting van de karyotypering patroon.

Conclusie

Deze studie toonde dat de prevalentie van obesitas bij Koreaanse mannen met KS 42,6% betreft en dat de testosteronspiegel een onafhankelijke risicofactor voor obesitas en hyperglycemie is. Eerdere onderzoeken gaven aan dat patiënten met KS abdominale adipositas, BMI vaak in het normale bereik hadden door verminderde spiermassa en verhoogde lichaamsvet. Hoewel we niet goed patiënten konden vergelijken met KS met leeftijdsgepaarde gezonde controles, de prevalentie van obesitas op basis van het criterium van een BMI ≥25 kg / m 2, hadden Koreaanse mannen met KS een hogere BMI dan normale, gezonden mannen in Korea. Volgens de statistische gegevens van Korea tussen 1998 en 2014, de prevalentie van obesitas bij mannen ≥19 jaar was 25,1% tot 37,7%. Gezien de gemiddelde leeftijd in het huidige onderzoek was 32,5 jaar, de prevalentie van obesitas bij KS lijkt hoger ligt dan dat van de algemene bevolking. In Argentinië, waar een vergelijkbaar onderzoek werd gedaan, had 62,5% van de patiënten met KS een BMI ≥25 kg / m 2.

De testosteronniveaus werden als een onafhankelijke risicofactor voor obesitas en glucose-intolerantie gezien in het huidige onderzoek. Dit resultaat is consistent met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat testosteron deficiëntie is een voorspeller van abdominale obesitas en metabool syndroom. Testosteron kan een centrale rol in het metabool syndroom en type 2 diabetes leveren met hogere spiermassa en dalende abdominale obesitas en vrije vetzuren; Daarom verbetert insulineresistentie bij mannen met een normaal karyotype. Echter kan testosteron bij patiënten met KS niet volledig de ongunstige lichaamssamenstelling corrigeren, hoewel het onduidelijk is of adequate testosteron in deze onderzoeken. Bovendien is een verhoogde vetmassa voor de puberteit bij jongens met KS, hetgeen suggereert dat zowel genetische afwijkingen en testosterondeficiëntie van invloed zijn op het lichaamsvet bij patiënten met KS.

Insulineresistentie is het belangrijkste pathogenese van glucose-intolerantie bij patiënten met KS. Er word al gebruik gemaakt van klemmen om minder perifere insulineresistentie als het onderliggende mechanisme verminderde glucosetolerantie bij Koreaanse patiënten met KS aan te tonen. Recente zowel epidemiologie en klinische onderzoeken toonden duidelijk bewijs van een sterk verhoogd risico op diabetes en het metabool syndroom in KS wereldwijd. Met name in Korea, waar de snelle economische ontwikkeling en een verwesterde levensstijl hebben geleid tot hogere ontwikkeling van zwaarlijvigheid. Deze factoren kunnen fenotype van KS beïnvloeden.

De totale testosteronspiegel in het huidige onderzoek was een lagere dan normale bereik, terwijl het LH en FSH waren verhoogd, wat overeenstemt met eerdere onderzoeken. Dit suggereert dat hypogonadisme bij KS meer relatief is in plaats van absoluut. Bij de patiënten met KS, hebben 45,1% tot 56,5% hebben een lager testosteronniveau.

Minder dan 10% van het verwachte aantal KS gevallen worden gediagnosticeerd tijdens de kindertijd (jonger dan 18 jaar) en bij 15% tot 20% van de mannelijke KS patiënten word de diagnose vastgesteld na een vruchtbaarheidsonderzoek. De huidige gegevens zijn consistent met die eerdere resultaten, aangezien 73% van de patiënten met KS klacht van onvruchtbaarheid komt bij het eerste consult. Daarom worden de meeste Koreaanse mannen met KS niet gediagnosticeerd tot volwassenheid.

De huidige studie heeft de kracht van het opnemen van een relatief grote steekproef. Het is ook het eerste verslag gericht op obesitas bij Koreaans patiënten met KS. Toch blijven nog verscheidene beperkingen. In de eerste plaats heeft de retrospectieve opzet van de studie dat er geen ontbrekende gegevens moest worden verzameld. Relatief weinig artsen hebben de neiging om metabole parameters te meten bij patiënten met KS. Ten tweede, de huidige studie was cross-sectionele in de natuur, die voorkomt dat het definiëren van causale verbanden. Ten derde is het onderzoek gebaseerd op de data van patiënten met KS uit 11 universitaire ziekenhuizen; Daarom moeten de resultaten voorzichtig worden geïnterpreteerd voordat generaliseren om het hele Koreaanse bevolking.

Concluderend in dit onderzoek is de prevalentie van obesitas in Koreaanse patiënten met KS voor het eerst. Hypogonadisme is een risicofactor voor obesitas en hyperglycemie bij patiënten met KS.

Bron: Endocrinol Metab Korea


   
Citeren
Deel:
Deel dit: