Sommige mensen hebben het; het niet kunnen kiezen-syndroom. Symptomen van het syndroom zijn; geen besluiten kunnen nemen, op elk besluit een tegenargument hebben en met name het niet weten wat ze willen. Antwoorden op vragen in termen als; “weet niet”, “geen idee” of “I don’t know”… Mogelijke bijverschijnselen kunnen zijn irritaties van de gesprekspartner en eindeloos wachten op het doorhakken van knopen.

Eerder dacht ik dat dit verschijnsel alleen te zien was bij mensen, echter blijkt dit verschijnsel ook voort te lezen onder het ziekenhuis helaas. Even van voor af aan te beginnen. Op 27 december jl. had ik dus mijn eerste kennismaking bij de plastische chirurg om te kijken om de borstvorming weg te laten halen. De wachttijd zou dan ongeveer zestien weken bedragen. Om deze operatie te bekostigen werd er een machtiging aangevraagd bij mijn zorgverzekeraar ZilverenKruis Achmea en deze heeft eind januari hierop een machtiging verstrekt voor het UMC Groningen om het borstweefsel te verwijderen. Op dat moment heb ik ook gevraagd naar de indicatie wanneer ik dan onder het mes zou gaan. Het antwoord hierop was dat het in april of mei zal gaan plaatsvinden. En tevens zal ik dan twee tot drie weken van te voren bericht krijgen.

Ik heb vervolgens als ondernemer hierop mijn plannen ingesteld en houd nu al wekenlang “voordeelweken” om deze periode te overbruggen. Er worden geen andere vormen van marketing gedaan: dit omdat dergelijke vormen als flyering en dergelijke langere periode duurt voordat een klant erop binnen komt, en dan al mogelijk onder het mes lig. Ik kan er dus relatief weinig mee doen, behalve dat ik open ben in mijn communicatie naar de klant toe dat het mogelijk zou kunnen zijn dat ik in de tussentijd geopereerd word en daarom de afspraak geannuleerd kán worden. Maar lange termijn planning gaat eigenlijk ook niet, ik weet immers niet wanneer ik onder het mes ga. Zelfs heb ik nog geen vakantieplannen gemaakt, juist vanwege deze operatie.

Het ziekenhuis heeft duidelijk een niet kunnen kiezen-syndroom. Zoals ik eerder meldde, werd gemeld dat ik in april of mei geopereerd zal worden, dus had het gemakshalve op 1 mei gezet. Echter heb ik van de week wederom het ziekenhuis gebeld, of ze een indicatie hebben wanneer ik aan de beurt ben. Het enige wat dan gemeld kan worden is dat ze het niet weten, dat er mensen op de wachtlijst staan die al langer dan ik op de wachtlijst staan en dat ik het dus twee tot drie weken van te voren te horen zou krijgen. Ik vroeg nogmaals naar de indicatie; ik heb een bedrijf, ik moet toch enigszins kunnen plannen. Nu was het antwoord dat het juni of juli zou worden. Kortom: twee maanden later dan de eerste prognose. En zelfs dat is niet zeker; want zoals ik al schreef: het ziekenhuis beschikt ook over het niet kunnen kiezen-syndroom. Wel ben ik 27 maart bij de anesthesist geweest, die is nodig voor de juiste verdovingsbepaling (is geen woord, maar vond het wel leuk bedacht). De verklaring van de anesthesist is een half jaar geldig, maar kan eventueel opnieuw gezien worden na een half jaar voor een nieuwe verdovingsbepaling. Maar in principe zou ik dus voor september geopereerd moeten worden… Even uitgaand dat ik niet nog eens naar de anesthesist hoef voor een verdovingsbepaling. Maar om nu 9 maanden op de wachtlijst te staan en geen dingen te kunnen ondernemen voor mijn bedrijf, is wel erg onhandig. Ik snap dan ook niet dat het ziekenhuis daar niet enigszins rekening mee houd, dat ze te maken hebben met een zelfstandige. Een normale werknemer; die gaat gewoon naar zijn werk en ziet het wel. Een ondernemer moet toch meer stappen ondernemen en vooruit denken, daar waar een werknemer in mindere mate op hoeft te letten.

Inmiddels heeft de zorgbemiddeling van ZilverenKruis Achmea er ook al naar gekeken en in het ziekenhuis gevraagd, maar zelfs zij konden geen duidelijkheid krijgen vanuit de planning. Dit komt door verschillende factoren vertelde zij mij; in eerste instantie omdat ZilverenKruis vaak niet veel invloed in een groot ziekenhuis als het UMCG heeft. Daarnaast omdat ik niet door 1 chirurg, maar 2 chirurgen word geopereerd en dus twee agenda’s moeten worden afgesteld. Dus ook al komt er een plek tussendoor vrij; dan moet de tweede chirurg ook maar net kunnen. En op de laatste plaats omdat de afdeling plastische chirurgie vaak ondersteunend werkt op de afdeling chirurgie. Dus iemand krijgt bijvoorbeeld een ongeluk, dan opereert een plastisch chirurg mee voor het “fijne” werk, waardoor er een mooiere reconstructie word gemaakt.

Vertraging uitgave boek

Doordat de plastische chirurgie dus vertraging oploopt, loopt het boek waarschijnlijk ook een vertraging op. Ondanks dat grote delen geschreven zijn, worden teksten tweemaal gecontroleerd op spelling en grammatica. Ook worden hier en daar teksten herschreven. Ik wil absoluut het hoofdstuk plastische chirurgie in het boek opnemen, dus om deze reden zal ik het daar ook op moeten afwachten. De vraag is dus nog of ik oktober haal. Ik kan in elk geval al wel concluderen dat wanneer de operatie pas in juli plaatsvindt, oktober in elk geval niet behaald kan gaan worden, maar op zijn vroegste november of zelfs december. Daarnaast overweeg ik op dit moment om het boek in delen digitaal te gaan publiceren, maar ben ik nog niet over uit wat ik daar precies mee wil gaan doen.

Deel dit: