Ons hele leven, dag in, dag uit maken we keuzes. Dat zijn de simpele keuzes om wat je wel of niet wil eten, maar soms zijn de keuzes ook wat lastiger te maken over welke kant je op wil gaan in je carrière of in je leven. Soms is een keuze ook om iets te proberen, maar hoe je het went of keert: elke keuze heeft een consequentie. Zelf het niet kiezen heeft een consequentie. In deze blog vertel ik meer over de keuzes die ik de afgelopen tijd voor mijn kiezen kreeg en uiteindelijk al beslissingen over heb gemaakt.

Keuzestress

Dat je keuzes kunt maken, is iets wat niet als vanzelfsprekend gezien kan worden. Ik ben gezegend met het feit dat ik die mogelijkheid wel heb. Een diagnostische term voor mensen die niet kunnen kiezen is overigens “keuzestress” waarbij iemand overspoeld word door de keuzes en niet meer (goed) in staat is om een keuze te maken.
Wat je ook vaak ziet is dat bij deze mensen de knop “Ja, maar…” aan staat. Taalkundig genomen betekent dit nee. “Ja” is immers een positief antwoord waarbij “maar” de tegenstelling aanduid en in feite een antwoord “nee” is. Mensen met keuzestress kunnen patronen vaak wel doorbreken met hulp van buitenaf.

Intuïtieve keuzes

Maar gelukkig, heb ik dat niet. Soms is een keuze natuurlijk wel goed de overweging waard door alle voor- en nadelen met elkaar af te wegen. Al probeer ik in mijn keuzes vooral mijn gevoel leidend te zijn. Ik heb namelijk het gevoel dat mijn gevoel de beste optie geeft, in elk geval de optie waar ik dan achter sta. Al is het soms ook goed om je eerst gevoel even te laten bezinken, omdat je misschien eerst boos bent in een situatie, maar als de boosheid gezakt is er een ander gevoel naar boven komt waar je betere oplossingen door krijgt. Toch probeer ik in de eerste plaats zo ontvankelijk mogelijk mijn keuzes te maken. Lukt dat altijd? Echt niet! In situaties waar ik het gevoel heb gekregen dat iemand misbruik van mijn goedheid heeft gemaakt of mij (ernstig) gekwetst heeft is het voor mij nagenoeg onmogelijk mij nog ontvankelijk op te stellen. Overigens vind ik dit erg logisch.

Keuzes gemaakt

De afgelopen maand heb ik dan ook weer veel keuzes gemaakt. Naast de alle daagse keuzes, heb ik ook besloten om vaker voor mezelf te willen kiezen in plaats van anderen altijd tegemoet te willen komen.

Daarnaast heb ik de keuze gemaakt om te kiezen om door te leren. In mijn vorige blog liet ik dat al doorschemeren, maar nu heb ik dan ook heel concreet de keuze gemaakt en een UWV scholingsvoucher aangevraagd begin januari waardoor ik de opleiding met een subsidie van € 2500,- zou kunnen betalen. Mocht die afgewezen worden, zal ik het alsnog zelf gaan betalen. Ook die beslissing heb ik al genomen. Naar alle waarschijnlijkheid zal ik omstreeks maart beginnen met de opleiding Verzorgende IG via de NHA, waarbij ik de studie thuis doe, de praktijkdagen bij hun volg en daarnaast stage ga lopen. Ik heb er dan ook zeker zin in. Ook binnen de thuiszorg zelf werk ik al nauwer met de verzorging samen als ik het hoor van hun qua ervaring met andere medewerkers uit de huishoudelijke begeleiding.

Ook heb ik besloten om mijn netwerk binnen sociale teams binnen de gemeente Groningen te vergroten. Ik denk dat ik daar mijn cliënten het best mee kan helpen in de thuiszorg i.p.v. dat ik het via mijn kantoor moet vragen. Ik heb toch het gevoel na de afgelopen keren dat het sneller werkt met kortere lijntjes. Het is dan ook handig om goed te weten bij wie of via wie ik dan de juiste vragen kan stellen. Intussen weet ik daardoor al vrij veel over de WMO voorzieningen.

Tenslotte werd bekend gemaakt door mijn leverancier dat aromastenen via hen niet meer geproduceerd worden. Dat is jammer, omdat dit toch wel producten zijn die erg goed lopen. Uiteraard heb ik eerst gekeken naar andere inkoopplaatsen, maar als snel zag ik dat de meest verkochte model echt nergens meer verkrijgbaar was. Hierdoor heb ik gezocht naar de beste grondstof om uiteindelijk zelf aromastenen te produceren. Dit heb ik uiteindelijk ook gevonden. Vervolgens heb ik een mal kunnen maken van het allerlaatste exemplaar van de aromasteen die ik nog heb en zodoende heb ik de meest populaire steen kunnen namaken voor de herproductie hiervan. Onwijs tof dus! Binnenkort komen er nog andere mallen binnen en ben ik aan het experimenteren om de stenen van zichzelf al te laten geuren zonder dat je een olie erop hoeft te druppelen. Een onwijs leuke keuze dus om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Keuzes, het zijn allemaal keuzes…

Zoals je al merkt, het zijn allemaal keuzes die je maakt in of tijdens het leven. Ik ben wel benieuwd naar welke keuze jij de afgelopen maand hebt gemaakt. Laat je het onder dit bericht weten?

Deel dit: